Vikingegryde – mørbradgryde med paprika, fløde og bacon

  • Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og bacon
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

I dag får du et tip om en virkelig lækker simreret, der med garanti vil vække jubel omkring dit middagsbord. En fornem hverdagsret, en helt perfekt weekendret, enten som gæste-servering eller bare som familieforkælelse.

Vikingegryde – eller mørbradgryde med paprika, fløde, bacon og cocktailpølser. Uhm <3Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og baconRetten er en vinderret og en livret-servering her i familien. Jeg er sikker på at den også vil blive et hit hjemme hos dig.

Vi lavede retten midt i ugen og havde fornøjelse af portionen i dagevis. Retten er fryseegnet, og der findes da ikke noget bedre, end at finde en boks med “guld” i fryseren, der er nem at varme efter en lang, sen og travl hverdag. Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og baconDenne portion rækker til 10-12 pers. eller til en familie på 4 i to dage og en rest til fryseren (eller frokostbøtter). Nedjustér gerne portionen, hvis du synes den er for stor.

Jeg har flottet mig og brugt rigtig fløde i saucen, og det kan altså smages. Skal du trylle en ægte lækker flødesauce, så er rigtig piskefløde nu det bedste, men du bestemmer.

Nyd retten med kartoffelmos, ris eller krydrede kartoffelbåde til. Uhm – en vindermenu.Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og baconDu får opskriften lige her:

Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og bacon
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Ret: Mormormad - klassiske oldschool retter
Kategori: Slow food - simremad
Portioner: 10 -12 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 bakke champignoner
  • 200 gram bacon i skiver klippet i små stykker
  • 4 løg i tern
  • 2 bouillonteringer
  • 3 afpudsede svinemørbrad skåret i 1 cm tykke skiver
  • Smør til stegning
  • 1 tsk karry
  • 2 spsk alm. paprika
  • 2 spsk røget paprika hvis du har ellers tilsæt en ekstra spsk. alm.
  • 1 stor dåse tomatkoncentrat
  • Salt/peber
  • 300 gram cocktailpølser
  • 7,5 dl kogende vand
  • 5 dl piskefløde
  • Jævning
  • Kulør

Sådan gør du

  • Klip baconen i små skiver og steg på pande sammen med karry og bouillonterninger.
  • Rens champignon og svits dem med
  • Tilsæt løg og svits til løgene er klare.
  • Hæld blandingen i et stort ildfast fad
  • Steg nu mørbradbøfferne. Tilsæt evt. smør til panden
  • Steg bøfferne ca. 1½ minut på hver side, til de har skiftet farve. Brug den største pande du har. Drys bøfferne godt med paprika og salt/peber og tilsæt evt. ekstra smør.
  • Læg "bøfferne" i det ildfaste fad, efterhånden som de bliver færdigstegt. Sæt evt. fadet i ovnen på 150 grader imens, så det holdes varmt.
  • Kog panden af med kogende vand. Tilsæt tomatkoncentrat og fløde.
  • Jævn saucen på panden med meljævning, smag til med salt/peber. Tilsæt kulør
  • Tilsæt cocktailpølser.
  • Hæld saucen over mørbradbøfferne
  • Beklæd det ildfaste fad med stanniol og steg ca. 30 min v. 175 grader varmluft
  • Tag staniolen af og lad fadet stå i 10-15 min i eftervarmen
  • Retten kan også laves i støbejernsgryde, men jeg synes det er nemmest at håndtere så stor en portion i et ildfast fad i ovn.
  • Serveres med ris eller kartoffelmos til

Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og baconEn rigtig skøn ret, der kræver lidt forberedelse, javist, men til gengæld bliver portionen jo også stor og rækker til flere dage. Den kræver en stor pande og et stort ildfast fad, brug evt. to pander og to ildfaste fade, hvis du synes dit udstyr er for småt.

Jeg dækker fadet med stanniol for at sikre, at den gode sauce ikke fordamper. Den er jo SÅ lækker og vi skal da holde på hver eneste dråbe. 😉
Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og baconMin søn lavede en grov grønskålssalat med æble og tranebær, som gav et rigtigt fint modspil til den flødetunge ret. Opskriften på grønkålssalaten kan du finde lige her

En totalt vinder-gryde og en livret for alle mand her i huset.

Kært barn har mange navne. Retten kaldes på nettet vist også “Den sorte gryde”, “Drengerøvsgryde”, “Vikingegryde” eller den klassiske “Mørbradgryde”?

Hvad kalder I mon retten hjemme hos jer? Det kunne da være spændende at høre. Måske der også er egnsforskelle her?

Den er lækker, uanset hvad du kalder den og tro mig, den vil vække jubel. Jublen er næsten endnu større, hvis der er madrester til dagen efter og retten bare skal varmes. Madrester af særlig høj klasse 🙂

Bon appetit og velkomme dig 🙂
Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og bacon


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

8
Skriv en kommentar

4 Kommentar tråde
4 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
5 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Tina H. Thomsen

Sidder og planlægger madplan og spørge manden og sønnen om der er noget, de gerne vil have på. Begge siger med det samme “den der mørbradgryde du lavede, som vi sagde, der skulle på madplanen som minimum hver 3 uge”. Og det er din Vikingegryde, de er så begejstret for ? Da der er gået mere end 3 uger siden vi fik det, er den nu sat på ?
Tak for alle dine skønne opskrifter – finder tit inspiration hos dig ?
Hilsen Tina

Sanni

Der står paprika 2 gange, skal der 2 forskellige slags i .

Anna Marie Horsbøll

Uhm Gitte, ser da utroligt lækkert ud ? jeg har lige investeret i en crock pot ( stærkt inspireret af dig ? ) kunne retten ikke laves i den? Og hvis, hvor lang tid tror du ville passe? Rigtig god dag ?

Louise

Det lyder super lækkert. Men det har nu ikke noget med vikingegryde at gøre… 😉 Vikingegryde, som det oprindeligt blev lavet på Restaurant Viking i Aarhus, er med både karry, paprika og whisky – og ingen bacon, cocktailpølser eller champignon. Så din opskrift er noget anderledes.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer