På bloggen går en helt speciel æggekage sin sejrsgang. Opskriften på æggekage med spidskål og bacon er blevet et mega-hit og den er strøget direkte ind på listen som én af bloggens mest populære æggekager.

I dag har jeg lavet en pendant til den populære spidskåls-æggekage – en skøn æggekage med en masse grøntsager, bacon og creme fraiche – en hurtig æggekage, der var nem at lave i ovnen. Du kan sagtens udelade bacon, hvis du foretrækker en ren vegetar-æggekage, men bacon er nu altså – for mig – prikken over i’et, men du bestemmer. 🙂
Du kan bruge lige de grøntsager du har på lager. Jeg havde gulerødder og rødløg, udover spidskål, men brug gerne f.eks. peberfrugt, broccoli-buketter ell. hvad du nu ellers kan finde på?
Jeg brugte creme fraiche i æggemassen, fordi vi lige havde ½ liter vi ikke kunne få brugt. Uhm – et hit. Æggemassen blev cremet og lækker, men brug bare mælk eller andet surmælksprodukt i stedet for creme fraiche, hvis det passer dig – og dit køleskab – bedre 🙂
Du kan med fordel bruge lidt revet ost i æggemassen, hvis du er vild med ost i omeletter. Du bestemmer selv om der skal ost i. Du er jo din egen herre i dit eget køkken 🙂
Æggekagen vil være et hit som en hurtig og nem æggekage til aftensmad, men den vil også være fin til frokost. Servér gerne lækkert rugbrød til.
Det er meget nemt at lave æggekage i ovnen. Du slipper for at holde øje med den (så tit ihvertfald) og du slipper for at æggekagen brænder på.Jeg har et stort stegefad, der både kan bruges i ovn og på komfuret og det er nemt at svitse alle herlighederne heri først, for så at tilberede æggekagen færdig i ovnen. Har du ikke et sådant stegefad, så brug gerne et almindeligt ildfast fad og svits på en almindelig pande først.
Du kan også bruge en sautérpande, som er beregnet til at kunne gå i ovnen også? Bare spring på.
Opskriften på dagen æggekage med spidskål, bacon, gulerødder og creme fraiche får du lige her.
Æggekage i ovn med spidskål & creme fraiche

Ingredienser
- 100-150 gram bacon tern eller skiver klippet i små stykker. Kan udelades
- 1 spidskål i strimler (uden stok)
- 7-8 gulerødder ca. 5-600 gram skåret i små tern
- 2 rødløg i tern
- 3 fed hvidløg friskpressede eller skåret i små tern
- 1 tsk timian tørret eller frisk
- 1 bouillonterning
- olie til stegning
- 8 æg
- ½ liter creme fraiche kan erstattes med ylette/tykmælk, mælk ell. lign.
- Salt/peber
- evt. revet ost
Sådan gør du
- Klip bacon i små stykker og svits på pande med løg og gulerodstern
- Tilsæt en bouillontern (uden væde) og lad den stege med, sammen med hvidløgsfed og tørret timian
- Snit spidskålen fint og tilsæt. Tilsæt evt. lidt olie til stegningen. Steg ved svag varme, til spidskålen er faldet lidt sammen
- Bland æggeblandingen imens
- Bland æg med creme fraiche og salt/peber og hæld æggeblandingen over spidskålsblandingen. Tilsæt evt. lidt revet ost. Jeg brugte mit støbejernsfad, men du kan også bruge en sautérpande, der kan tåle ovnvarme.
- Bag æggekagen i ovnen ca. 30 minutter v. 175 grader varmluft. Hold øje med at æggekagen ikke branker, skru evt. temperaturen lidt ned undervejs.
- Æggekagen er færdig, når den er gylden på toppen og æggemassen er fast og gennembagt
- Æggekagen smager godt lun men kan også spises kold
Noter

En nem og lækker æggekage med spidskål, bacon, grøntsager og creme fraiche
Det er rigtigt nemt at lave æggekage på denne måde.
Grøntsager, kål og bacon svitses, æggemasse hældes på og så klarer ovnen ellers resten af arbejdet. En spidskåls-æggekage er altså bare et hit 🙂Det smarte er også at du kan bruge alle slags grøntsager til æggekagen.
Prøv også med pølseskiver – uhm et hit. Denne æggekage med pølser er en succes på bloggen, så pølser i denne spidskåls-æggekage vil med garanti også være et hit.
Æggekagen er et ægte stop madspilds-hit, hvor du kan få tømt godt ud i køleskabet og i grøntsagsskuffe, så brug bare lige det kød eller de grøntsager du har på lager.En lækker æggekage, der faktisk er rimeligt sund også. Hvis du udelader bacon, er det en ægte vegetar-æggekage, men du bestemmer. Du kan også prøve at tilsætte skinketern eller andet kød du lige har på lager?
Vi spiste æggekagen med en skive rugbrød til og det var en succes. Heldige os, der er rigeligt til frokostbøtter til i morgen også 🙂
Måske du også lige skulle prøve den lækre æggekage? Brug bare lige hvad du har på lager, men spidskål er altså bare et hit i æggekage, så den må du ikke glemme 🙂