Boller med natron. I dag får du opskriften på nemme, hurtige sodaboller, der er bagt med natron i stedet for gær. Boller uden gær – det er nemlig smart!
Hvorfor er det smart at bage boller uden gær, men med natron og bagepulver i stedet for?
Det geniale er, at du kan springe hævetiden over.
På bloggen kan du finde rigtigt mange gode opskrifter på brød bagt uden gær – se flere af dem nederst i dette indlæg.
Dagens boller med bagepulver og natron fik jeg idé til efter at have bagt dette gode populære sodabrød og dette sodabrød med kanel.
Jeg tænkte, at man vel også kunne lave de gode sodabrød som boller?
Jep det gik så fint og det er dén opskrift du skal høre om i dag 🙂
Soda? Det har slet ikke noget med sodavand at gøre.
Baking soda” er det engelske udtryk for natron, som bl.a. bruges som hævemiddel i dette brød. Heraf navnet “soda brød”
Brødet skal bages med surmælksprodukt, for at natron virker rigtigt som hævemiddel.
Når du bager med natron, kan du springe hævningen over. Det er derfor lynhurtige brød at bage. Det er så super smart.
Bollerne lavede jeg en weekend i sommerhuset til morgenmad, en dag børnene var hjemme. En dejlig weekend.
Selvfølgelig bagte moren da boller, helt ligesom dengang de boede hjemme 🙂
Boller med natron, er virkelig nogle geniale boller at lave. Lynhurtige og super nemme at lave.
Perfekt, hvis man nu gerne vil have morgenbrød i en fart og ikke lige har lyst til at køre til bageren med morgenhår. 🙂
Bollerne bliver lidt mere kompakte i det. Lidt a la scones. De smager godt, men er ikke helt så luftige som almindelige boller.
Jeg har brugt vanilje cheasy yoghurt, men du kan bruge tykmælk, ymer, creme fraiche, ylette, skyr, kærnemælk? Du bestemmer.
Det er oplagt at bage brødet, hvis du lige har en rest surmælksprodukt. Alle slags kan bruges.
Opskriften på boller med natron er rigtig nem og du får den lige her:
Boller med natron – få en god nem opskrift phurtige nemme sodaboller uden hævning
Ingredienser
- 7 dl yoghurt - jeg brugte vanilje cheasy kan erstattes med andet surmælksprodukt: ymer, ylette, kærnemælk, skyr, creme fraiche
- 4 dl havregryn ca. 130 gram. Kan erstattes med andet grov meltype
- 500 gram hvedemel
- 1 tsk salt
- 1½ tsk natron
- 1½ tsk bagepulver
- Pensling: Mælk/tykmælk
- Drys: solsikkekerner eller sesamfrø
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft eller 200 grader alm. ovn.
- Hæld yoghurt ell lign. i en skål. Tilsæt havregryn
- Bland salt, natron og bagepulver i lidt af hvedemelet og tilsæt. Rør nu resten hvedemelet i lidt efter lidt. Tilsæt kun mel, til dejen slipper skålens kanter. Måske du skal bruge lidt mere/lidt mindre mel. Dejen kan røres med grydeske
- Beklæd en bageplade med bagepapir. Form boller og læg dem på bagepladen. Pensl med mælk eller tykmælk og drys med solsikkekerner eller sesamfrø
- Bag bollerne ca. 15 minutter v. 175 grader varmluft eller 200 grader alm. ovn. Bollerne er færdige, når de er sprøde, gyldne og lyder hule, når du banker dem under bunden.
Noter
Bollerne er bedst på bagedagen, men kan fint spises 1-2 dage efter. De kan lunes i mikroovnen.
Bollerne er fryseegnede.Yoghurt kan erstattes med andet surmælksprodukt: kærnemælk, ylette, fromage frais, skyr ell. lignende.
Du kan bruge mælk i stedet, men så skal du nøjes med bagepulver som hævemiddel. Tilsæt 3 tsk bagepulver i så fald.Nemme hurtige boller uden gær men med natron og bagepulver i stedet. Nemme og hurtige uden hævning
1-2 vupti, så er der et fad boller klar. På under en halv time, kan du servere nybagte boller med smør.
Du kan tro, de vækker jubel og bollerne dufter himmelsk i huset. Nybagt brød, bringer altid smilene frem 🙂
Måske du skulle prøve en portion af brødene her i weekenden?
De vil være et hit både som morgenbrød, som boller til frokosten eller som boller til eftermiddagsteen.
Som madbrød til suppe, vil de også være et hit.
Du kunne jo eksperimentere med opskriften og f.eks. tilsætte krydderurter, hvidløg eller andre krydderier?
De smager også godt med hvidløgssmør på, til f.eks. suppe eller som tapasbrød?
Hvis du vil se flere opskrifter på brød og boller bagt uden gær, så kig med ved at klikke her.
Se flere opskrifter på brød bagt uden gær her. Nemme lækre scones og sodabrød
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.