Chokoladekage med æblemos. <3 Uhm i dag skal du høre om en rigtig nem og lækker bradepandekage med æble og kakao i dejen.Halløj hvor er det skønt at være sluppet fri for ørepinsler og….. halløj hvor er det skønt at have gang i kagebagerierne igen 🙂
Fuld af pep efter en arbejdsdag med optur, endte onsdagen med en gigantisk stor chokoladekage, med nok til hele kvarteret.
og hvorfor nu pludselig det monstro?
Tjo der var 1 liter tiloversbleven tykmælk i køleskabet og en portion æblemos, taget op af fryseren til et spontant kagebageprojekt måske?Det endte superlykkeligt med den lækreste chokoladekage i verden og fedtfattig var den ovenikøbet også. Der er kun brugt ½ dl olie til kæmpekagen, æblemosen og tykmælken blev brugt som “substitut”. Smart trick og sikke en lækker kage!
Har du ikke lige æblemos på lager, kan den laves ved at koge 10-12 æbler med en vaniljestang.
Du kan også købe æblemos færdiglavet eller rive 5-6 æbler og blande i dejen. Du kan også få en opskrift her:

Æblemosen/revet æble kan også udelades, tilsæt i så fald 1 dl olie (ell. 100 gram smeltet smør) og reducér melmængden til 10 dl. Opskriften er en videreudvikling af denne tykmælkskage og en version 2 af tykmælks-chokoladekagevarianten.
Halløj hvor er det altså lækre kager og så nemme at lave. Kagerne er helt uden æg og består kun af basisingredienser, hvis altså tykmælk (og æblemos) hører til hjemme i dit køkken? 🙂
Kagen er oplagt at bage, hvis du skal bage kage til mange. Kagen er nem at tage med under armen til fodboldstævne, til kollegaer, til vejfesten og på familieskovturen.
Kagen vil vække jubel hvor end du kommer hen og du vil blive SÅ populær 🙂
Du kan lave en lækker kaffe/chokoladeglasur med smør og putte på kagen eller du kan nøjes med at lave en enkel hvid glasur og drysse lidt revet chokolade på toppen. Vil du spare helt på kalorierne, kan glasur jo helt udelades eller evt. ersattes af et drys flormelis. Nu har jeg vist trukket den længe nok. Du får opskriften lige her. 🙂
Chokoladekage med æblemos i bradepande – nem fedtfattig kage

Ingredienser
Chokoladekagedej:
- 1 liter tykmælk kan erstattes med yoghurt eller andet surmælksprodukt
- 7 dl. æblemos 5-6 revne æbler kan også bruges i stedet
- 5 dl sukker
- ½ dl olie raps eller solsikkeolie
- 1 spsk vaniljesukker
- 12 dl. hvedemel
- 1 dl kakaopulver
- 5 tsk natron
Glasur:
- 5-6 dl flormelis
- 3-4 spsk kogende vand eller mere
- revet chokolade
Sådan gør du
- Bland tykmælk med æblemos og olie.
- Rør sukker og vaniljesukker i
- Bland kakao og natron med hvedemelet og sigt det i.
- Dejen kan røres med ske eller dejskraber. Rør til dejen er klumpefri. Elpisker kan også bruges.
- Smør ovnens store bradepande og hæld dejen heri.
- Bag kagen ca. 45-50 minutter v. 150 grader varmluft.
- Kagen er færdig, når der ikke længere hænger dej ved den gaffel/strikkepind du stikker i.
- Lad kagen afkøle imens du rører glasuren.
- Hæld glasur på kagen og riv straks chokolade på.
- Kagen er fryseegnet, hvis du fryser den uden glasur
Noter
En svampet tykmælkskage i bradepande – kagen er rimeligt sund og uden æg
Chokoladekagen med æblemos er den nemmeste kage i verden at bage og det er virkelig genialt med æblemos og tykmælk som fedt-alternativ.
Tænk på det, når du om efteråret sveder med at skrælle og koge æbler på livet løs. Det lønner sig, at have frostbøtter med æblemos klar i fryseren, så du kan trylle lækre, sundere kager når kagebagetrangen kommer over dig i årets løb.
Vil du have fif til hvordan du laver æblemos, så kig med her.
Det er ikke lyv, når jeg fortæller dig, at kagen kan røres sammen på et kvarter eller endnu mindre. Den nemme kagebageproces kan du se lige her.
Sådan laver du chokoladekage med tykmælk og æblemos – se billederne her:
Svampet, klæg og lækker chokoladekage, der slet ikke er “fed” og tung at spise.
Min datter sagde: “Mor, man kan da slet ikke nøjes med et stykke. Godt kagen er så stor”. Det må da vist siges at være den bedste anbefaling en kage kan få? 🙂
Jeg er spændt på om du synes at æblemosen vil være et giga-uoverskueligt projekt? Det håber jeg ikke, men jeg kan jo sagtens også være kæphøj, når jeg lige havde en bøtte med 7 dl i fryseren. 😉
Man skulle tro, at kagen vil blive ekstremt klæg af så meget æblemos? Det gjorde den slet ikke. Den blev bare let og lækker, svampet og er allerede blevet et stort hit her i familien. Kagen er dog så kæmpe stor, at vi slet ikke kan spise det hele selv, heller ikke selvom vi elsker den alle. Jeg tror at der er basis for kollega-kage i morgen? Det er også rigtigt længe siden, at der er blevet serveret kage på kagekontoret på arbejdet. Alt for længe siden.
Hvis der er noget, der kan skabe jubel på bibliotekarkontoret, så er det KAGE. Perfekt – for jublende kolleger er jo bare det allerbedste 🙂
Måske du også skulle bage en kæmpe-kage til dine kolleger?
Prøv også at bage kagen som fødselsdagskage eller som en lidt sundere klassens time kage – du kan tro den er et hit 🙂
tænker kan man ikke bruge smør i stedet for olie hvis ikke hvad så for en olie eller hvor meget smør
venlig hilsen marianne
Kan man bruge creme fraiche 18%.
Hvis man kan er det så samme mængde?
Tak for gode opskrifter.
Jeg undrer mig over, hvorfor du bruger varmluft?
Hilsen Else
Mon man kan bage denne chokoladekage med soyamælk i stedet? Min søn skal have kage med i skole i morgen hvor der er en klassekammerat der ikke tåler mælkeprodukt.
Mvh
Trine Dahm Knudsen