•  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_5814

I dag fik jeg en forespørgsel fra en gammel bekendt. “Jeg skal bage en svampet kage på lørdag, har du et godt forslag?”.

Ja da! Det har jeg da! Du kan da bage en tykmælkskage, eller endnu bedre en tykmælkskage uden æg tryllet om til en chokoladekage?

Der er flere gode ting ved denne kage. Der er ingen æg i, og den er så nem, at den kan røres sammen uden røremaskine….og så bliver den virkelig lækker! Svampet, fugtig og den holder sig frisk i mange dage. Den er perfekt hvis du vil bage en kæmpe kage i bradepande, hvor der er nok til rigtigt mange munde.

En klassens time kage? En fødselsdagskage? Eller måske, som jeg, en Sankt Hans kage til byens Sankt Hans arrangement?

DSC_5804

Opskriften er let og den kommer her: 

Svampet fedtfattig chokoladekage med kaffeglasur
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Samlet tid: 55 minutter
Ret: Frugttærter og bradepandekager
Kategori: Brød og kager
Portioner: 1 stor bradepande
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter tykmælk A38 eller frugtyoghurt.
  • 6 dl. sukker
  • 2 æbler - revet giver fugtighed og sødme
  • 100 gram smeltet smør kan halveres
  • 11 dl. mel
  • 1 dl. kakao
  • 5 tsk. natron
  • 1 spsk vanillesukker.
  • Glasur:
  • 4 dl. flormelis
  • 2 spsk. kakao
  • 2 tsk. vanille
  • 5 spsk kold kaffe
  • 100 gram smeltet smør

Sådan gør du

  • Bland sukker med yoghurt.
  • Bland natron, vanillesukker, kakao og mel og tilsæt. Tilsæt revet æble efter omrøring.
  • Rør dejen i hånden eller med røremaskine. Smeltet smør tilsættes til sidst.
  • Det er SÅ nemt med en kage hvor der ikke skal æg i og tro mig, du vil ikke kunne smage at æggene mangler!
  • Smør en bradepande og hæld dejen heri. Det skal være din største bradepande.
  • Kagen bages i ovnen 175 grader varmluft i ca. 30-40 minutter. Kig til den når den første halve time er gået, måske har den fået nok allerede der? Prik evt. i den med en gaffel.
  • Imens kagen bager, laver du glasuren. Alle ingredienser røres sammen.
  • Hold øje med at alle flormelis-klumperne bliver rørt ud. Lun evt. glasuren 10 sekunder i mikrobølgeovnen undervejs, det får sukkeret til at smelte.
  • Kagen pyntes med glasur, når den er helt afkølet
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

DSC_5811Jeg havde en A38 med hindbærsmag som skulle bruges, du kan bruge ethvert surmælksprodukt, men søde yoghurter er lækre at bage med. Fidusen er, at de giver en masse fugtighed til kagen, og så betyder yoghurten at man kan reducere i fedtstoffet.DSC_5780100 gram smør er ikke megetm til så stor en kage og du kan roligt halvere mængden uden problemer. En sukker- og fedtfattig kage, når man tænker på at der bliver kage til SÅ mange. Ovnens store bradepande rækker til mange lækkersultne slikmunde 🙂

Træk glasuren ud over kagen med en dejskraber. Glasurskålen er en populær røreskål at slikke til sidst (og dejskålen for den sags skyld også, der er jo ikke æg i dejen,;-)DSC_5799 Det er nu du skal drysse krymmel på, hvis du vil det, revet hvid chokolade, frysetørret hindbær, …ja kun fantasien sætter grænser? Jeg lavede en Sankt Hans kage!

Jeg lod glasuren stivne, og skrev tekst med hvid glasur. Det var ret svært at lave en sol, kan du vist godt se her 😉DSC_5804 Det blev en lækker kage! Den blev spist til sidste krumme og der bliver VIRKELIGT meget kage! Der bliver mange massive stykker. Kagen er virkelig nem at bage og er nem at tage med under armen til festivitas.

Børnene til Sankt Hans arrangementet nød at rende rundt og prikke til bålet, og hente kage on/off. Sikke meget kage der kan være i en barnemave!

Kagen er en fortryllende chokoladekage, der smager godt til en kop kaffe.

Det er lidt udenfor sæsonen til en Sankt Hans kage, men hvad med en sommerkage eller en vinterkage, til de sukkertrængende? En fødselsdagskage med fødselarens navn skrevet på? Kun fantasien og dine udsmykningsevner sætter begrænsningen hér 😉

Her ser du kagen i close-up. Tro mig. Det er en virkelig lækker kage der kan laves uden de store armbevægelser. Fra start til slut går der en time, og så er der kage til 30-40 mennesker.DSC_5810Perfekt til en dag hvor sønnike giver en sen besked “Jeg skal forresten have en kage med i morgen moar?”…eller til en dag hvor du impulsivt finder på at glæde dine kolleger dagen efter? 😉

Så er der chokoladekage med kaffeglasur. Uhm.

En flittig kagebagelæser foreslog mig at halvere kagen og smøre den med smørcreme med vanilje. Halløj det skal prøves engang – snart 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •