Citronmåne – en svampet, lækker og lidt sundere citronkage. I dag får du opskriften på en nem kage med citron, der er hurtig at lave.
Nej hvorfor købe en citronmåne, når en hjemmelavet smager så godt?
Kage med citron smager godt. så hvis du endnu ikke har prøvet at bage sådan en kage, så bare spring på.
Denne version indeholder ikke så meget smør, så lidt sundere end andre citronmåner er den også.
Faktisk indeholder den kun 90 gram smør til en hel kage.
Nogen køber en citronmåne på tanken og andre kaster sig ud i et bageeksperiment, for at prøve at bage én selv.
Sådan én er jeg og måske også du?
Kagen blev fantastisk og du kan godt glæde dig til opskriften.
Det gik rigtigt fint og sønnike har foreløbigt spist 4 stykker og højlydt proklameret:
“Mor, du skal altså bage mange flere citronmåner!”
Det lyder som om jeg snart får chancen igen. 😉
Her får du opskriften på en svampet og lækker citronkage.
Citronmåne nem & lækker citronkage – få en god nem opskrift hér

Ingredienser
Dej
- 1 æg
- 170 gram sukker 2 dl
- 2 tsk. vaniljesukker
- 1½ dl. tykmælk kan erstattes med mælk eller andet surmælksprodukt
- 90 gram smør 1 dl smeltet. 'Du kan nøjes med 50 gram smør
- 125 gram revet marcipan kan udelades
- 2 citroner (økologiske) Saft/skal fra 1 citron i dejen + saft fra 1 citron som "dryp" lige når kagen er kommet ud af ovnen. Kan erstattes med appelsin
- 180 gram mel 3 dl
- 1 tsk. bagepulver
- 1 knivspids salt
Glasur
- 150 gram flormelis ca.
- ½ spsk. citron (saften)
- Skal fra en citron økologisk
Sådan gør du
- Pisk æg, sukker og vaniljesukker godt. Brug gerne elpisker
- Smelt smørret få sekunder i mikroovnen eller i en gryde. Tilsæt smeltet smør og tykmælk el. lign.
- Riv marcipanen groft og tilsæt. Rør godt.Tilsæt citronsaft.
- Bland mel og bagepulver og vend det i dejen med en dejskraber.
- Smør en tærteform/springform og fordel dejen heri med en dejskraber. Min form målte 28 cm i diameter. Bag kagen ca. 30 min. v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Tjek den undervejs. Den er færdig, når den er gylden og gennembagt

- Kagen er færdig, når den er sprød, gylden og gennembagt.

- Lav imens citronglasuren. Tilsæt citronsaft lidt af gangen, til glasuren har en passende konsistens.
- Pres 1 citron og dryp med citronsaften straks kagen er kommet ud af ovnen. Saften vil trække ned i kagen og gøre den ekstra smagfuld og svampet.
- Smør glasuren på kagen når den er afkølet lidt.
- Riv en citron på det fine rivejern og drys citronskallen over kagen. Obs - du skal bruge økologiske citroner, hvis du skal bruge skallen.

Noter
Kagen kan bages som muffins også - halvér bagetiden
Kan også bages med appelsiner FryseegnetEn svampet, syrlig, sød og lækker citronkage – fedtfattig med tykmælk
Tykmælken i kagedejen gør, at der kan reduceres på fedtstoffet.
Normalt er der en del smør i citronkager, men i denne opskrift er der under den halve mængde. Derfor drister jeg mig til at kalde denne version for lidt sundere og “fedtfattig”.
Tykmælk i brød og kage er godt, for så kan du reducere på fedt og tilføre kagen ekstra fugt og svampethed.
Ja tak skynder vi os at sige! 🙂
Så er der velduftende citronkage! Dryp med et par spsk. citronsaft straks kagen er kommet ud af ovnen.
Saften vil trække ned i kagen og gøre den ekstra smagfuld og svampet.
Riv en vasket øko. citron og drys citronskallen på kagen.
Kagen var så god, at den måtte på ration. Sønnike var på vej til at forgribe sig for 5. gang, og jeg måtte stoppe ham.
Gemalen sagde “Du kan da godt finde ud af at bage citronmåne?!” Ja hvad dælen havde han da regnet med?? 😉
Så var der lækker citronmåne til aftenkaffen – nem og lækker citronkage
Perfekt søndagskage! Smager klart bedre end den man kan købe på tanken.
Når man bager sin egen citronmåne så får man jo også en hel FULDmåne, den man køber på tanken er jo kun halv! Endnu et godt argument for at bage sin egen måne. 🙂
En hjemmelavet citronmåne smager MEGET bedre og den er uden tilsætningsstoffer.
Det er også både billigere og hurtigere at røre en kage sammen, end at køre omkring tanken efter én.
Kast du dig roligt ud i denne citronkage. Kig også gerne forbi bloggen og find flere opskrifter, f.eks. denne lækre citronkage med birkes.
Prøv også disse citronmuffins eller disse med blåbær.

Få inspiration til flere lækre citronkager her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.







Har ledt og ledt efter en citronkage opskrift uden alt for meget sukker og smør. Fundet! Den skal prøves. Vi er dog en lille familie og får aldrig spist en stor kage. Kan man lave opskriften som muffins?
Hvordan opbevares kagen, når glasurer er kommet på??
Køleskab, tildækket eller hvordan??
Skal nemlig først bruge den imorgen?
Når du i dine opskrifter bruger tærteforme har de så en højere kant end almindeligvis.
Hej. Citronmåne lyder lækkert.Du skriver at den uden marcipan er den bedste. Jeg kan ikke se mere end 1 opskrift så springer du bare over marcipanen.
Så har jeg en kommentar til Tove der er usikker på om kagen er gennembagt.
Jeg har læst et trick på Samvirke om at bruge et stegetermometer, og efter jeg er begyndt med det, har mine kager altid været perfekt bagte
https://samvirke.dk/artikler/bagefif-tjek-nemt-om-bollerne-og-kagen-er-bagt-nok
Hej Gitte, nu har jeg bagt din citronmåne et par gange, den blir’ go’ hver gang. Der står jeg skal tænde ovnen på 150 varmluft, når månen kommer i ovnen bages den på 175 så jeg skruer op men der går jo lidt tid før ovnens varme stiger? Er altid usikker på om den har fået nok, også om jeg bruger en strikpind. Et andet spørgsmål, når det nu er varmluft kan jeg så bage to af gangen, en forneden og en længere oppe, har du prøvet det? Gitte mange mange TAK for du deler med os andre. Go’ dag… Læs mere »
Ja mums din citronmåne er god den er allerede afprøvet et par gange. Jeg har dog prøvet den uden mazipan hvilken en er bedste? Kan den evt bages i en lille bradepande istedet.
Hej,
Kan der bruges 2% yougurt istedet for tykmælk, mon?:-)
Hej Gitte
Så har vi prøvet din citronmåne……hold da helt ferie, den er bare goooood, det var bestemt ikke sidste gang.