Det er fuldmånetid: Lækker svampet og fedtfattig citronmåne

DSC_2384Nogen køber en citronmåne på tanken og andre kaster sig ud i et bageeksperiment, for at prøve at bage én selv.

Yeah – hvad siger du til en fedtfattig citronmåde

Kagen blev fantastisk, også selvom køleskabets citron var blevet væk og jeg måtte nøjes med citronsaft. Når beslutningen om citronmåne er taget, MÅ det ende med en citronmåne. Vi har flere kilometer til indkøbssted, og da jeg helst holder søndagen fri for indkøb, måtte jeg nøjes med en bøtte citronsaft i køleskabet.DSC_2353Det gik rigtigt fint, men næste gang skal jeg da prøve at lave en citronmåne med rigtige citroner. Sønnike har foreløbigt spist 4 stykker og højlydt proklameret: “mor, du skal altså bage mange flere citronmåner!”

Det lyder som om jeg snart får chancen igen. 😉DSC_2346

Her får du opskriften på den lækreste nemmeste mest svampede citronmåne.

En hjemmelavet citronmåne smager bare bedst
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Ret: Fedtfattig citronmåne
Kategori: Brød og kager, dessertkager, frugtkager og bradepandekager
Keyword: citronkage, citronmåne, fedtfattig, kage med citron
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 æg
  • dl. tykmælk
  • 100 gram/ 1 dl smeltet smør
  • 1 tsk. vaniljepasta/ ell. marvn fra en vaniljestang/ ell. 1 spsk vanillesukker.
  • Saft/skal fra 1 citron i dejen + saft fra ½ citron som "dryp" lige når kagen er kommet ud af ovnen
  • 125 gram revet marcipan
  • 2 dl. sukker
  • 3 dl. mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • Glasur: 150 gram flormelis
  • 3 spsk. citronsaft ca. saft fra ½ citron
  • Skal fra en citron økologisk

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
  • Pisk æg og sukker godt. Jeg piskede bare med en gaffel.
  • Tilsæt vaniljepasta eller marv fra 1 vaniljestang.
  • Tilsæt smeltet smør og tykmælk.
  • Riv marcipanen groft og tilsæt. Rør godt.Tilsæt citronsaft.
  • Bland mel og bagepulver og vend det i dejen.
  • Smør en tærteform/springform og fordel dejen heri med en dejskraber. Bag kagen ca. 30 min. v. 175 grader varmluft.
  • Mærk på den efter en halv time. Føles dejen svuppende/hænger der dej når du stikker en strikkepind i, så giv kagen 5 minutter ekstra.
  • Lav imens citronglasuren. Den smager meget syrligt, men er et perfekt match i kombination med den søde kage. Start på et par spsk citronsaft og tilsæt citronsaft, til glasuren har en passende konsistens.
  • Pres ½ citron og dryp med citronsaften straks kagen er kommet ud af ovnen. Saften vil trække ned i kagen og gøre den ekstra smagfuld og svampet.
  • Smør glasuren på kagen når den er afkølet lidt.
  • Riv en citron på det fine rivejern og drys citronskallen over kagen. Obs - du skal bruge økologiske citroner, hvis du skal bruge skallen.

DSC_2382Tilsæt vaniljepasta eller marv fra 1 vaniljestang. Jeg har stadigvæk lidt i mit Heilala-vaniljepasta-glas, som jeg købte til fødevaremessen i efteråret. Nu er jeg også tæt på at være løbet tør. Jeg må finde en Heilala-leverandør. Det haster!:-)

Heilala-vaniljepasta giver den skønneste vaniljesmag og 1 tsk svarer til 1 vanlijestang. Kan du ikke opdrive denne pasta, så kan alm. vaniljesukker/vaniljestang sagtens bruges.DSC_2325Tykmælken i kagedejen gør, at der kan reduceres på fedtstoffet. I andre citronmåne-kageopskrifter er mængden 200-250 gram smør, men i denne opskrift er der under den halve mængde. Det er derfor jeg drister mig til at kalde denne citronmåne “fedtfattig”. Tykmælk i brød og kage er godt, for så kan du reducere på fedt og tilføre kagen ekstra fugt og svampethed. Ja tak skynder vi os at sige! 🙂
DSC_2339DSC_2348Så er der velduftende citronmåne! Dryp med et par spsk. citronsaft straks kagen er kommet ud af ovnen. Saften vil trække ned i kagen og gøre den ekstra smagfuld og svampet.DSC_2349Riv en vasket øko.citron og drys citronskallen på kagen.
DSC_2352Kagen var så god, at den måtte på ration. Sønnike var på vej til at forgribe sig for 4. gang, og jeg måtte stoppe ham.

Gemalen sagde “du kan da godt finde ud af at bage citronmåne?!” Var det vildt chokerende? Ja hvad dælen havde han da regnet med?? 😉DSC_2380Så var der lækker søndags-citronmåne til aftenkaffen og Arvingerne på TV.

Perfekt søndagskage-match sådan en citronmåne! Smager klart bedre end tankens citronmåne. Når man bager en citronmåne selv får man jo også en FULDmåne, den man køber på tanken er jo kun halv! Endnu et godt argument for at bage sin citronmåne selv! Hjemmelavet citronmåde SMAGER bedre, er uden tilsætningsstoffer og det er hurtigere at røre en kage sammen, end at køre omkring tanken efter én

Jeg fortsætter med at gå mormor-style, nu også på kagefronten.

Hyggeligt du har lyst til at læse med her på bloggen. Kast du dig roligt ud i denne citronmåne:-)
DSC_2353

Mere inspiration

14
Skriv en kommentar

7 Kommentar tråde
7 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
8 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Malene

Hvordan opbevares kagen, når glasurer er kommet på??
Køleskab, tildækket eller hvordan??
Skal nemlig først bruge den imorgen?

Susanne

Når du i dine opskrifter bruger tærteforme har de så en højere kant end almindeligvis.

Mona Hansen

Hej. Citronmåne lyder lækkert.Du skriver at den uden marcipan er den bedste. Jeg kan ikke se mere end 1 opskrift så springer du bare over marcipanen.
Så har jeg en kommentar til Tove der er usikker på om kagen er gennembagt.
Jeg har læst et trick på Samvirke om at bruge et stegetermometer, og efter jeg er begyndt med det, har mine kager altid været perfekt bagte
https://samvirke.dk/artikler/bagefif-tjek-nemt-om-bollerne-og-kagen-er-bagt-nok

Tove

Hej Gitte, nu har jeg bagt din citronmåne et par gange, den blir’ go’ hver gang. Der står jeg skal tænde ovnen på 150 varmluft, når månen kommer i ovnen bages den på 175 så jeg skruer op men der går jo lidt tid før ovnens varme stiger? Er altid usikker på om den har fået nok, også om jeg bruger en strikpind. Et andet spørgsmål, når det nu er varmluft kan jeg så bage to af gangen, en forneden og en længere oppe, har du prøvet det? Gitte mange mange TAK for du deler med os andre. Go’ dag… Læs mere »

Sol-britt

Ja mums din citronmåne er god den er allerede afprøvet et par gange. Jeg har dog prøvet den uden mazipan hvilken en er bedste? Kan den evt bages i en lille bradepande istedet.

susanne

Hej,

Kan der bruges 2% yougurt istedet for tykmælk, mon?:-)

Kristine Ziegler Hørlyk

Hej Gitte
Så har vi prøvet din citronmåne……hold da helt ferie, den er bare goooood, det var bestemt ikke sidste gang.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer