Granola – uhm i dag får du opskriften på lækker sprød hjemmelavet müsli ristet med honning og mandler.
Tænk, at det har taget mig et helt langt liv, før jeg har prøvet at lave min egen hjemmelavede müsli.
Ej jamen det smager jo bare SÅ godt, så det er næsten ærgerligt, jeg først er startet nu.
Jeg skynder mig derfor at dele granola anbefalingen med dig. 🙂
Her i huset har vi spist den første portion granola på få dage og nu er granola-glasset desværre allerede tomt.
Perfekt faktisk, for jeg glæder mig nemlig til at afprøve nye lækre varianter.
Jeg brugte bare de forhåndenværende gryn, nødder og kerner i sommerhusets køkkenskabe og det kan du også sagtens gøre.
Jeg brugte havregryn, solsikkekerner og mandler i dag, men du kan bruge alle slags nødderkorn og kerner, tænker jeg.
Det er smart, når man lige kan bruge hvad man har, uden at skulle på indkøbstur.
Granola er sundt og fyldt med fibre og det kan laves med kun lidt honning. Du kan også søde det med banan eller æblemos
Granola kan du spise som morgenmad. Det mætter godt, for det er fyldt med gode, sunde kostfibre. Du behøver ikke søde ekstra.
Honningristet müsli smager også godt som mellemmåltid på en lille portion vaniljeskyr.
Du kan også nyde granola på koldskål, i gammeldags æblekage eller som knas/drys på en portion softice måske? Et hit at servere til brunch også.
Min opskrift på hjemmelavet ristet müsli kan du se her:
Granola – nem opskrift på hjemmelavet müsli ristet med honning
Ingredienser
- 100 gram mandler eller andre nødder. Grofthakkede. Jo flere jo bedre
- 200 gram havregryn fin eller grovvalsede kan bruges. Du kan bruge bygflager ell. lign. i stedet
- 125 gram solsikkekerner eller mere
- 20 gram smør kan evt. udelades
- 4 spsk honning eller sukker/sirup
Sådan gør du
- Hak mandlerne groft
- Smelt smørret på en pande og fordel nu havregryn, solsikkekerner og mandler herpå. Rist ved svag/middel varme og vend undervejs
- Tilsæt honning og lad det smelte godt ind i grynene. Rør godt undervejs
- Bred nu blandingen ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Sør for at laget bliver så tyndt som muligt
- Rist nu blandingen i ovnen v. 125 grader varmluft i ca. 30 minutter (150 grader alm. ovn), eller til blandingen er gylden og ristet. Rør i blandingen flere gange undervejs.
- Lad din granola afkøle helt, før du putter den på et tætsluttende glas. Granola vil kunne holde sig i flere uger, men det er spist længe før
Noter
Tips til andre ting du kan putte i din granola:
Sesamfrø, rosiner, tranebær, hørfrø, hasselnødder, kokos, dadler, chokoladestykkerDu kan søde din granola med moset banan eller æblemos i stedet
Granola kan holde sig flere uger i en tætsluttende beholder. Du kan nøjes med kun at riste granola på panden. Det tage en del længere tid og så skal du nok nøjes med en mindre portion.Hjemmelavet müsli ristet med honning på pande og i ovn. Sprødt, sundt og lækkert – her med havregryn, mandler, solsikkekerner
Vi spiste vores granola på skyr med rysteribs. De nemme ribs, der bare er rystet sammen med sukker.
En fornem morgenmad og sikke flot det ser ud, med de farver.
Opskriften på rysteribs kan du se her.
Har du ikke ribs på lager, så kan du sagtens nyde din skyr/tykmælk/A38 ell. lignende bare med de ristede havregryn med mandler.
Du kan også toppe din skyr med kompot? Se nogle gode opskrifter på kompot her:
1.
2.
Jeg har ristet denne granola både på pande og i ovn. Det gav en rigtig god smag, at riste blandingen i lidt smør, før jeg puttede den i ovnen. På den måde er det også nemmere at få honningen opløst.
Granolablandingen fik også næsten en karamelliseret overflade, når smør og honning smelter sammen om mandler og kerner.
Halløj hvor det smager godt. Det kan du altså godt glæde dig til at prøve.
Du kan sagtens nøjes med kun at riste granola på pande eller kun i ovn. Smør kan du også udelade, tænker jeg.
På panden vil det tage en del længere tid og måske du skal nøjes med en mindre portion så. Skal du kun bruge en lille portion, tænker jeg også den kan laves i airfryer.
Din granola kan du bruge til gammeldags æblekage, men prøv også at lave hjemmelavet æblekagerasp. Så lækkert at man kan trylle lækkerier selv
Hvad er forskellen på müsli og granola?
Granola er faktisk bare ristet müsli. Musli kan laves uden honning, hvor du bare vender det f.eks. havregryn, nødder og rosiner eller tørrede tranebær.
Jeg er vild med müsli, men må indrømme, at jeg er ekstra vild med den honningristede müsli..
Prøv også en sukkerristet version – ristede havregryn ristet med smør og sukker er også et hit.
Vores glas var tømt på ganske få dage og den forblev sprød og lækker.
Jeg glæder mig til at afprøve nye granola varianter. Næste gang vil jeg prøve med sesamfrø og chokoladestykker tror jeg. Eller hvad med rosiner, hørfrø, hasselnødder, kokos, dadler og tranebær måske?
Havregryn vil for altid være en fast bestanddel i vores granola. Du kan bruge både finvalsede og grovvalsede havregryn.
Vi spiser virkelig meget havregryn herhjemme – også i brød, knækbrød, kager.
Spring du bare på en portion hjemmelavet honningristet havregryn med nødder. Det smager så meget bedre end den du kan købe.
Måske du skulle prøve en portion til jeres morgenmad, før hverdagen starter igen?
Hjemmelavet ristet müsli er også både billigere og sundere, end den du kan købe. Ihvertfald så kan du hér bestemme sukkermængden selv.
Vores glas er nu helt tomt. Jeg må på den igen. Skønt med små lækre køkkenprojekter 🙂
God fornøjelse med din granola.
Få flere opskrifter på hjemmelavet müsli eller andet knas her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.