Hjemmebagt franskbrød. Her får du opskriften på klassisk luftigt lækkert franskbrød også kaldet mormor franskbrød, her bagt uden form.

Jeg bager franskbrød næsten hver weekend og du finder efterhånden en hel del opskrifter på franskbrød på bloggen.Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Det gik op for mig at vi jo mangler en god opskrift på helt enkelt hjemmebagt franskbrød, bagt med hvedemel og uden kerner.

Sådan nogle “gammeldags” franskbrød, som en mormor kunne bage i “gamle” dage. Måske det også er sådanne brød man kalder oldemorbrød? De er ihvertfald også store og helt uden kerner.

Tit bager jeg grove franskbrød f.eks. dette men denne gang blev det til 2 helt hvide franskbrød. Brødene er kun bagt med en lille smule havreryn, for at få lidt bid.

Franskbrødene bagte jeg uden form. De hævede lunt, på en dejlig sommerdag, så de blev ret store og brede. Wow de var luftige! Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Franskbrødsdejen kan selvfølgelig sagtens bages i form også. Så har du lidt mere styr på hvordan de kommer til at se ud. 🙂

Da jeg på Noget i ovnens Facebookside igår delte billede af min franskbrødsmad med nylavet rabarberkompot, fik jeg straks ivrige meldinger.”Ej hvornår får vi mon opskriften på franskbrødet?” 🙂

Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Selvom det er sommer, var I vist mange der fik lyst til at bage franskbrød. I blev da vist lækkersultne efter sådan en dejlig franskbrødsmad med kompot. Det er også tæt på at være det bedste i verden. 🙂

Jeg vil derfor straks skynde mig at dele opskriften, så I kan komme i gang med bageriet 🙂

Opskriften er rigtig nem og I får den lige her.

Du kan sagtens eksperimentere med at udskifte noget af hvedemelet med en grovere meltype. Få tips til opskrifter på grovere franskbrød nederst i dette indlæg. Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Hjemmebagt franskbrød – opskrift på mormor franskbrød

Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød
Klassisk gammeldags franskbrød bagt uden form
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Ret: Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød
Kategori: Brød og kage
Portioner: 2 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter lunkent vand/mælk anden mælk eller f.eks. kærnemælk kan også bruges
  • 25 gram gær
  • 2 spsk olie smagsneutral. 25-50 gram smeltet smør kan også bruges
  • 1 tsk sukker el honning
  • 150 gram havregryn kan erstattes med hvedemel eller andet groft mel
  • 1,3-1,4 kg hvedemel ca. Manitoba/Tipo 00 er også godt at bruge. Du kan erstatte f.eks. 300 gram med grovere meltype
  • 2 tsk salt
  • 1 æg - sammenpisket til pensling. Kan også pensles med mælk

Sådan gør du

  • Lun vand/mælk til lunkent/fingervarmt og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, olie , havregryn og rør hvedemelet i lidt efter lidt, sammen med salt. Tilsæt mel, til dejen kan slippe fad og fingre. Kan røres/æltes ved håndkraft, men brug gerne køkkenmaskine.
    Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød
  • Tildæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted ca. 45 minutter eller til dobbelt størrelse. Kan hæve i ovnen v. 30 grader.
    Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød
  • Del dejen i to og form 2 aflange franskbrød. Læg dem på en bageplade med bagepapir, på den lange led. Tildæk med viskestykke og lad brødene hæve et lunt sted ca. 30 minutter. Kan hæve i ovnen v. 30 grader.
    Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Pensl brødene med sammenpisket æg. Skær forsigtigt riller i brødene
    Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød
  • Bag brødene i den varme ovn i ca. 30-35 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Bag dem på nederste rille. Sæt gerne et lille fad med vand nederst i ovnen - damp er godt for hævningen
    Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød
  • Brødene er færdige, når de er sprøde og gyldenbrune og lyder hule, når/hvis du banker dem under bunden.
    Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Noter

Du kan erstatte 300 gram hvedemel med grovere meltype
Franskbrødene er fryseegnede
Kan også bages som boller - beregn ca. den halve bagetid. Prøv også dette brød med sødmælk
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Franskbrød uden form og uden kerner – nemt, luftigt og lækkert brød.

En rigtig god grundopskrift på klassiske hjemmebagt franskbrød. Dejen kan du også bruge til boller. Så bliver det lyse boller, du f.eks. kan bruge som fødselsdagsboller eller bamseboller.

Dejen kan du også bruge som dej til pølsehorn eller som dej til snobrød?

Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Det blev 2 kæmpe store franskbrød, som vi delte med søde sommerhus naboer.

Lige nu nyder vi nogle dejlige pinse dage og her er det bare skønt, at have lækkert franskbrød i huset. Et hit både som morgenmad og som frokost brød til sandwich.

Min mand har lige serveret franskbrødsmadder med æg og nye danske tomater til frokost. Øj hvor lækkert!

Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Det brød må du prøve. Franskbrøden er et hit som weekendbrød eller feriebrød.

En evt. rest kan du også bruge til kaffebrød? Uhm det glæder jeg mig til at prøve. 🙂

Selvom franskbrødene er store, vil de forsvinde som dug for solen. Duften af nybagt franskbrød i huset er bare den bedste duft.

Mine børn, der nu er flyttet hjemmefra, er vokset op med duften af nybagt brød hver weekend. Jeg har stadig nybagte boller med til dem, når vi ses. Det giver dejlige minder for os alle sammen. <3.

Mormor franskbrød eller oldemorbrød – måske jeg er ved at være kommet i mormor kategorien selv? Det tyder det da vist på.

Mormormaden kan jeg ihvertfald rigtigt godt lide. Også franskbrødene. 🙂

Franskbrødene kan også koldhæves. Få en god nem opskrift på koldhævede franskbrød uden form her.

Prøv også dette lækre rosinbrød, hvis du er til den slags?

Du kan også tilsætte f.eks. squash eller gulerødder til brød. Få opskriften på squashbrød eller gulerodsbrød her. Hjemmebagt franskbrød - mormor franskbrød

Kan I ikke spise 2 brød, så kan brødene sagtens fryses. Du kan også bare nøjes med halv portion.

Rigtig god fornøjelse med franskbrødene. Dem må du prøve. 🙂

Få flere gode nemme opskrifter på franskbrød her:

1.

Koldhævet brød uden form - nemt franskbrød
Nemt franskbrød af koldhævet dej
Se opskriften her
Koldhævet brød uden form - nemt franskbrød

2.

Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn
Lækre grove franskbrød med rugmel og havregryn
Se opskriften her
Franskbrød - opskrift med rugmel og havregryn

3.

Koldhævet franskbrød - langtidshævet brød
Nem opskrift på langtidshævet franskbrød - æltefrit
Se opskriften her
Koldhævet franskbrød - langtidshævet brød

4.

Kerneboller og brød med knækkede hvedekerner
Grove burgerboller og franskbrød med rugmel og knækkede hvedekerner
Se opskriften her

5.

Groft brød & boller med speltmel - opskrift
Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn
Se opskriften her

6.

Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift
Lækre grove boller med havregryn, solsikkekerner og hørfrø
Se opskriften her
Fuldkornsboller og franskbrød - nem opskrift

7.

Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
Lækkert franskbrød og bløde boller med Manitoba og majsmel
Se opskriften her
Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød

8.

Groft franskbrød - opskrift på grov brød med rugmel
Verdens Bedste Franskbrød med rugmel
Se opskriften her

9.

Squashbrød - nem opskrift på brød med squash
Saftige franskbrød med squash, solsikkekerner og havregryn
Se opskriften her
Squashbrød - nem opskrift på brød med squash

10.

Gulerodsbrød med solsikkekerner & havregryn
Saftige franskbrød med gulerødder, solsikkekerner og havregryn
Se opskriften her
Gulerodsbrød med solsikkekerner & havregryn

11.

Rosinbrød - opskrift på sødt brød med rosiner
Saftigt blødt brød med rosiner
Se opskriften her
Rosinbrød - opskrift på sødt brød med rosiner

12.

Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel
Saftigt groft brød med kogte kolde kartofler
Se opskriften her
Kartoffelbrød opskrift – brød med revet kartoffel

13.

Sødmælksfranskbrød - nem opskrift på franskbrød
2 sødmølks franskbrød i form
Se opskriften her
Sødmælksfranskbrød - nem opskrift på franskbrød


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3400 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.