Hjemmebagt franskbrød. Her får du opskriften på klassisk luftigt lækkert franskbrød også kaldet mormor franskbrød, her bagt uden form.
Jeg bager franskbrød næsten hver weekend og du finder efterhånden en hel del opskrifter på franskbrød på bloggen.
Det gik op for mig at vi jo mangler en god opskrift på helt enkelt hjemmebagt franskbrød, bagt med hvedemel og uden kerner.
Sådan nogle “gammeldags” franskbrød, som en mormor kunne bage i “gamle” dage. Måske det også er sådanne brød man kalder oldemorbrød? De er ihvertfald også store og helt uden kerner.
Tit bager jeg grove franskbrød f.eks. dette men denne gang blev det til 2 helt hvide franskbrød. Brødene er kun bagt med en lille smule havreryn, for at få lidt bid.
Franskbrødene bagte jeg uden form. De hævede lunt, på en dejlig sommerdag, så de blev ret store og brede. Wow de var luftige! 
Franskbrødsdejen kan selvfølgelig sagtens bages i form også. Så har du lidt mere styr på hvordan de kommer til at se ud. 🙂
Da jeg på Noget i ovnens Facebookside igår delte billede af min franskbrødsmad med nylavet rabarberkompot, fik jeg straks ivrige meldinger.”Ej hvornår får vi mon opskriften på franskbrødet?” 🙂
Selvom det er sommer, var I vist mange der fik lyst til at bage franskbrød. I blev da vist lækkersultne efter sådan en dejlig franskbrødsmad med kompot. Det er også tæt på at være det bedste i verden. 🙂
Jeg vil derfor straks skynde mig at dele opskriften, så I kan komme i gang med bageriet 🙂
Opskriften er rigtig nem og I får den lige her.
Du kan sagtens eksperimentere med at udskifte noget af hvedemelet med en grovere meltype. Få tips til opskrifter på grovere franskbrød nederst i dette indlæg. 
Hjemmebagt franskbrød – opskrift på mormor franskbrød

Ingredienser
- 1 liter lunkent vand/mælk anden mælk eller f.eks. kærnemælk kan også bruges
- 25 gram gær
- 2 spsk olie smagsneutral. 25-50 gram smeltet smør kan også bruges
- 1 tsk sukker el honning
- 150 gram havregryn kan erstattes med hvedemel eller andet groft mel
- 1,3-1,4 kg hvedemel ca. Manitoba/Tipo 00 er også godt at bruge. Du kan erstatte f.eks. 300 gram med grovere meltype
- 2 tsk salt
- 1 æg - sammenpisket til pensling. Kan også pensles med mælk
Sådan gør du
- Lun vand/mælk til lunkent/fingervarmt og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, olie , havregryn og rør hvedemelet i lidt efter lidt, sammen med salt. Tilsæt mel, til dejen kan slippe fad og fingre. Kan røres/æltes ved håndkraft, men brug gerne køkkenmaskine.
- Tildæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted ca. 45 minutter eller til dobbelt størrelse. Kan hæve i ovnen v. 30 grader.
- Del dejen i to og form 2 aflange franskbrød. Læg dem på en bageplade med bagepapir, på den lange led. Tildæk med viskestykke og lad brødene hæve et lunt sted ca. 30 minutter. Kan hæve i ovnen v. 30 grader.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Pensl brødene med sammenpisket æg. Skær forsigtigt riller i brødene
- Bag brødene i den varme ovn i ca. 30-35 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Bag dem på nederste rille. Sæt gerne et lille fad med vand nederst i ovnen - damp er godt for hævningen
- Brødene er færdige, når de er sprøde og gyldenbrune og lyder hule, når/hvis du banker dem under bunden.
Noter
Kan også bages som boller - beregn ca. den halve bagetid. Prøv også dette brød med sødmælk
Franskbrød uden form og uden kerner – nemt, luftigt og lækkert brød.
En rigtig god grundopskrift på klassiske hjemmebagt franskbrød. Dejen kan du også bruge til boller. Så bliver det lyse boller, du f.eks. kan bruge som fødselsdagsboller eller bamseboller.
Dejen kan du også bruge som dej til pølsehorn eller som dej til snobrød?
Det blev 2 kæmpe store franskbrød, som vi delte med søde sommerhus naboer.
Lige nu nyder vi nogle dejlige pinse dage og her er det bare skønt, at have lækkert franskbrød i huset. Et hit både som morgenmad og som frokost brød til sandwich.
Min mand har lige serveret franskbrødsmadder med æg og nye danske tomater til frokost. Øj hvor lækkert!
Det brød må du prøve. Franskbrøden er et hit som weekendbrød eller feriebrød.
En evt. rest kan du også bruge til kaffebrød? Uhm det glæder jeg mig til at prøve. 🙂
Selvom franskbrødene er store, vil de forsvinde som dug for solen. Duften af nybagt franskbrød i huset er bare den bedste duft.
Mine børn, der nu er flyttet hjemmefra, er vokset op med duften af nybagt brød hver weekend. Jeg har stadig nybagte boller med til dem, når vi ses. Det giver dejlige minder for os alle sammen. <3.
Mormor franskbrød eller oldemorbrød – måske jeg er ved at være kommet i mormor kategorien selv? Det tyder det da vist på.
Mormormaden kan jeg ihvertfald rigtigt godt lide. Også franskbrødene. 🙂
Franskbrødene kan også koldhæves. Få en god nem opskrift på koldhævede franskbrød uden form her.
Prøv også dette lækre rosinbrød, hvis du er til den slags?
Du kan også tilsætte f.eks. squash eller gulerødder til brød. Få opskriften på squashbrød eller gulerodsbrød her.
Kan I ikke spise 2 brød, så kan brødene sagtens fryses. Du kan også bare nøjes med halv portion.
Rigtig god fornøjelse med franskbrødene. Dem må du prøve. 🙂
Få flere gode nemme opskrifter på franskbrød her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.
