•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jubii!

Jeg har i en alder af 40 år, og lidt til, fundet ud af, at syltetøj. Det er da noget man godt kan lave selv! 🙂

Jeg har gjort forsøg flere gange, med meget svingende resultat. Så bliver det for tyndt. Så bliver det for tykt. Så mugner det i løbet af få uger.

Nu skulle det være. Igen. Endnu et forsøg.

I fryseren gemte der sig to poser jordbær og en pose rabarber (tak svigermor!).

Det var efterårsferie og der skulle laves jordbær/rabarbersyltetøj.

De frosne bær blev puttet i en gryde. Der var ca. 2½ kg frugt.

Jeg tilsatte 3-4 dl sukker. Jeg havde Blå marmelit, som er en sukkerreducerende variant og tænkte at jeg ville nøjes med så lidt sukker som muligt. Jeg tænkte at jeg kunne smage til undervejs. Det blev ikke nødvendigt at tilsætte mere sukker.

Jeg satte gryden over ved svag varme så bærrene langsomt kunne tø op.

Jeg fulgte ikke en opskrift men prøvede mig lidt frem. Jeg lod gryden simre svagt i halvanden times tid, måske lidt for længe? Ihvertfald kogte mine bær ud, men det var ikke nogen dum ide. Jeg kan faktisk allerbedst lide syltetøj uden hele bær.

Jeg var lidt usikker på om marmeladen var tyk nok, og ville gerne lade lidt væde fordampe. Derfor den lange kogetid. Ønsker du hele bær i din marmelade skal du nok ikke lade den koge lige så længe som mig.

Når marmeladen er smagt til og har kogt længe nok, hælder du brevet med Marmelit i. Den må kun koge 1 minut efter det er tilsat. Følg anvisningen bag på brevet. Der står der iøvrigt også præcise anvisninger på hvor lang tid marmelade skal koge (jeg var jo ikke lige så præcis på det punkt)

Dine syltetøjsglas skal du have overhældt med kogende vand og have skyllet med atamon-vand først. Det er vigtigt at både glas og låg skylles godt, så der ikke kommer mug i lågene.

Syltetøjet hældes på glassene og de lukkes straks og sættes til afkøling.

Syltetøjet blev bare så lækkert! Jeg blev så glad som et lille barn over min syltetøjssucces! Tænk at jeg nu er sådan en der laver sit syltetøj selv! 🙂

Jeg var da nødt til at bage noget lækkert brød til alt det gode syltetøj…..

Syltetøj smager altså bare bedst på nybagt brød…:-)

Er du som jeg sådan en der vakler i forhold til at kaste dig ud i syltetøjsprojekter kan jeg kun sige :”Kast dig ud i det og giv ikke op!”. Det skal nok lykkes (en dag). Tror dog stadig at det var mere held en forstand, at det lykkedes for mig.

Man SKAL jo måle vægten præcist af på den mængde frugt man bruger (det gjorde jeg ikke), man skal jo overholde kogetiden (det gjorde jeg heller ikke), men skal nok også præcist bruge den mængde sukker som der står i opskriften (det gjorde jeg heller ikke).

Men pyh. Det lykkedes alligevel. Derfor : Når det kan lykkes for mig, kan det også lykkes for dig 🙂

Opskrift på bollerne kan du finde her 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •