Lige nu er det september og rabarberne står stadigvæk stolte og ranke ude i haverne. Det er ved at være sidst på sæsonen, men rabarberne kan stadigvæk bruges til lækre kager eller marmelade.
Stop madspild, og få hevet dine sidste rabarber op i din have, imens de stadigvæk er fine. Er du mest til kage, så kan du her finde 10 gode opskrifter på lækre rabarberkager lige her. Rabarbermarmelade smager også rigtigt lækkert og det er meget nemt at lave. Faktisk kan det laves imens du er i gang i køkkenet med andre gøremål.
Rabarberne skal bare vaskes og snittes og så koge med sukker og vanilje 15-20 minutter. Voila. Koger du få glas, behøver du ikke Atamon, men koger du en stor portion, så tilsæt gerne Atamon, efter anvisningen på Atamon-flasken.
Hvis du tror, at det er mega-besværligt at koge sin egen marmelade, så bliver du meget overrasket. Det er slet ikke svært og det er faktisk gryde og komfur der klarer alt arbejdet.:-)Rabarbermarmelade smager skønt på nybagte boller, på en ostemad, i roulade, i lagkage, i syltetøjskage eller i Alfons-kager måske?
Spring du bare på opskriften, hvis du har rabarber i din nærhed. 🙂
Få den nemme marmeladeopskrift lige her:

Ingredienser
- 1 kg rabarber snittet i 1-1½ cm store stykker
- Ca. 3 dl sukker
- Marven af 1 vaniljestang eller 2-3 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
- Vask og snit rabarberne og hæld dem i en stor gryde
- Drys med 3 dl sukker - gem evt. lidt og smag til med det til sidst.
- Flæk en vaniljestang og bland vaniljemarven med lidt sukker. tilsæt vaniljen til gryden incl. den tomme vaniljestang (som der stadigvæk er god smag gemt i)
- Læg låg på gryden og lad rabarbermarmeladen koge i ca. 15. minutter. Rør et par gange undervejs.
- Smag til, evt. med sukker og vanilje.
- Marmeladen må gerne have lidt struktur, så rør ikke for meget i den.
- Kog marmeladeglas af (incl. låg). Skal marmeladen opbevares længe, skal der tilsættes lidt Atamon til det vand du koger glas og låg af i.
- Koger du en stor portion, så tilsæt også lidt Atamon til marmeladen
- Hæld marmeladen på glas og sæt straks lågene på. Når marmeladen er afkølet, kan den opbevares på køl, for at forlænge holdbarheden.
Jeg kogte marmeladen i sommerhuset sidste weekend og Mikkel og Amanda fik et glas med hjem. Jeg skal lige love for, at de vakte jubel. Hjemmelavet marmelade er vist et hit i studenterhyblerne og markedet er umætteligt :.)
Lav gerne rigeligt med marmelade-glas, hvis du har mange rabarber i haven. Det er så skønt at tage et glas med i værtindegave måske? Du kan være sikker på, at marmeladen vil være et hit alle de steder du kommer hen.:-)
Marmeladen er virkelig nem at lave – kig selv med på billederne her 🙂
Du bestemmer selv konsistensen på din rabarbermarmelade. Du kan vælge at lade den koge helt til kompot eller du kan give den kortere tid og få en mere “rustik” marmelade med frugtstykker i.
Mange sætter pris på at marmeladen har “struktur”, så hold gerne øje med at marmeladen ikke koger til mos/kompot. Skulle det ske, så fortvivl ej, for det går nemlig slet ikke ud over smagen 🙂 1 grydefuld marmelade er klar til at blive puttet i glas og den smager godt – du kan godt begynde at glæde dig 🙂
Orker du ikke at lave marmelade af dine sidste rabarber, så stress ikke. Du kan fint bare vaske og snitte dem og så putte dem i fryseren. De kan fint tages op ved senere lejlighed og måske bruges i kage eller marmelade?
Tjek lige dit rabarberbed ud, før du lukker rabarber-sæsonen ned for i år. Måske du stadigvæk vil kunne høste en del?
Det var min debut-marmelade; kun med sensommer-rabarber og vanilje,
Mums den blev god. Især på ristet brød. Tak for inspiration! Monica