Brombærmarmelade. Her får du opskriften på hjemmelave brombær syltetøj.
Juuhuu – det er brombærsæson og det er da helt vildt som brombærrene giver bær i år.
Det er det vildeste brombærår jeg længe set længe, så prøv du da lige at tage en tur i skoven og tjek brombærbuskene ud. De er SÅ gavmilde!
Vi tog en lille skål med i skoven og på ½ time havde vi plukket 1,6 kg bær! Vildt og der var stadigvæk en masse bær tilbage i skoven endnu.
Weekendens brombær brugte jeg til at bage en overdådig brombærkage med kokosmarengs. Halløj en lækkerbisken! Du kan finde opskriften ved at klikke lige her
Jeg brugte brombærsyltetøj til kagen, så inden jeg kunne gå i gang med bageriet, skulle jeg jo lige koge en portion brombærmarmelade.
Hvis du ikke er er rutineret ud i marmelade-kogeriet, så skal du ikke blive forskrækket.
Faktisk er det slet ikke så svært at koge sin egen marmelade og tro mig, den smager SÅ meget bedre end den færdig-købte.
Denne gang prøvede jeg at bruge syltesukker, hvor det smarte er at man slipper for at jævne marmeladen med tykningsmiddel som f.eks. Marmelit.
Syltesukker både søder og jævner på samme tid. Det er pektin i syltesukkeret, og det tager kun ganske få minutter at koge marmelade.
Opskriften nedenfor kan bruges både med syltesukker og almindeligt sukker / Marmelit.
Smag gerne marmeladen til undervejs, så din marmelade får den ønskede smag.
Få opskriften lige her:
Brombærmarmelade – få en god nem opskrift på brombærsyltetøj hér:
Ingredienser
- 1,6 kg brombær (mere eller mindre kan bruges). Du kan også bruge andre bær til marmeladen
- 1 kg syltesukker (smag til og nøjes med mere eller mindre)
Sådan gør du
- Skyl og ordn brombærrene og hæld dem i en gryde
- Tilsæt syltesukker eller almindeligt sukker. Kog marmeladen 5-7 minutter ved middel varme, eller til sukkeret er opløst. Bruger du ikke syltesukker, skal du tilsætte Marmelit efter anvisningerne på pakken.
- Tilberedningstiden afhænger af hvor "udkogte" du ønsker dine bær. Hvis du ønsker mere "purerede" bær, så forlæng evt. tilberedningstiden.
- Smag til og læg evt. en teskefuld marmelade på en tallerken for at vurdere konsistensen. Måske den er for tynd/tyk? Du kan evt. tilsætte lidt vand, hvis den er blevet for tyk.
- Tag gryden af blusset og tilsæt evt. Atamon, hvis marmeladen skal kunne holde sig længe
- Skold syltetøjsglas og låg. Skal marmeladen holde sig længe, så skyl herefter glassene med Atamon iblandet varmt vand - 2 tsk Atamon til 1 dl vand. Spiser I marmeladen indenfor kort tid og bruger I rent bestik til marmeladen hver gang, så er Atamon ikke nødendigvis nødendigt.
- Sæt straks låg på marmeladeglassene og stil dem til afkøling. Opbevares i køleskab
Noter
Marmeladen kan laves med andre slags bær.
Sukkermængden afhænger af hvor sure/søde dine bær er og hvor tyk du ønsker din marmelade. Start med ½ mængde sukker og tilsæt mere undervejs Du kan tilsætte smagsgivere som f.eks: ½ vaniljestang, rom eller revet citronsaft/citronskal.Marmeladen tykner når den afkøler.
Du kan også tilsætte æbler, så kan du slippe for at bruge syltesukker/Melatin. Få en god nem opskrift på brombær æble marmelade her.En nem marmelade med brombær – uhm det smager godt. Brombærsyltetøjet er nemt og hurtigt at lave med syltesukker.
Det var vildt hurtigt at lave brombærmarmelade på denne måde. Ja faktisk lavede jeg 5-6 glas på under 10 minutter. Kast du dig roligt ud i et marmelade-projekt som dette. 🙂
Kan du ikke lige opdrive brombær, så kan opskriften snildt også bruges til andre bær. Jordbær, hindbær, solbær, eller nogle helt andre bær måske?
Min marmelade blev som sagt lidt til den søde side. Jeg fulgte anvisningerne bagpå syltesukker-posen, men mine brombær var ret søde i det.
Normalt plejer jeg at smage til med sukker undervejs, når jeg koger marmelade, da det kan svinge meget hvor søde/sure bærrene er.
Det er lidt svært med syltesukker, hvor den rette mængde frugtmængde skal måles af og syltesukkeret tilsættes fra starten.
På syltesukker-posen stod der 1 kg bær til 1 kg syltesukker, men jeg brugte 1,6 kg bær. Alligevel synes jeg at marmeladen var en anelse for sød og måske lidt for stiv i det også.
Marmeladen smager dog super godt, så den skal nok forsvinde hurtigt. Den smager skønt til f.eks. pandekager med is.
Sukkermængden afhænger meget af hvor sure/søde dine bær er, så prøv du gerne med en mindre mængde sukker i starten og smag til undervejs.
Læg gerne en teskefuld marmelade på en tallerken til sidst, for at vurdere konsistensen når den stivner.
Det er smart med syltesukker, men der er nu heller ikke svært at bruge Marmelit+almindeligt sukker synes jeg.
Hvis du bruger Marmelit, så kan du veje dine bær af, for at finde ud af hvor stor en mængde frugt du skal bruge i forhold til Marmelit.
Hvad vejer dine bær? For lidt Marmelit giver for tynd marmelade og for meget Marmelit, for tyk en konsistens.
Sukkermængden må du tilpasse efter hvor søde/sure dine bær er.
Jeg havde faktisk ikke prøvesmagt bærrene, da vi var på skovtur. Gør du gerne det, så du ved om dine brombær også er meget søde.
Voila. Så er der brombærmarmelade til dine pandekager. Er du vimmer, hvor vil brombærmarmelade altså smage godt på pandekager!
Rigtig god fornøjelse med marmelade-kogeriet 🙂
Få flere lækre opskrifter med brombær her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
Jeg bruger aldrig marmelit eller lign. Jeg tager den på følelsen og heldet. Det virker ikke altid, men ofte og min marmelade koger altid ekstre
Hej. jeg tror ikke det er så godt at tilsætte Atamon til skoldhed vand, da det mister sin kraft ved 100 grader. Vh Else.