Brombærmarmelade – opskrift på brombærsyltetøj

  • Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombærDet er brombærsæson og det er da helt vildt som brombærrene giver bær i år.

Det er det vildeste brombærår jeg længe set længe, så prøv du da lige at tage en tur i skoven og tjek brombærbuskene ud. De er SÅ gavmilde!

Vi tog en lille skål med i skoven og på ½ time havde vi plukket 1,6 kg bær! Vildt og der var stadigvæk en masse bær tilbage i skoven endnu. Nogle bær var ikke modne endnu – så der vil være bær nok mange uger endnu. Juhuu – mon det samme ikke gør sig gældende i skoven der hvor du bor? Tjek det da lige ud 🙂

Weekendens brombær brugte jeg til at bage en overdådig brombærkage med kokosmarengs. Halløj en lækkerbisken! Du kan finde opskriften ved at klikke lige herBrombærkage med kokosmarengs - nem kage med brombærJeg brugte brombærsyltetøj til kagen, så inden jeg kunne gå i gang med bageriet, skulle jeg jo lige koge en portion brombærmarmelade.

Hvis du ikke er er rutineret ud i marmelade-kogeriet, så skal du ikke blive forskrækket. Faktisk er det slet ikke så svært at koge sin egen marmelade og tro mig, den smager SÅ meget bedre end den færdig-købte.

Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombærDenne gang prøvede jeg at bruge syltesukker fra Dansukker, hvor det smarte er at man slipper for at jævne marmeladen med Marmelit.

Syltesukker både søder og jævner på samme tid. Det er pektin i syltesukkeret – det jævner og faktisk tager det på denne måde kun ganske få minutter at koge marmelade.

Normalt plejer jeg at smage til med sukker undervejs, når jeg koger marmelade, da det kan svinge meget hvor søde/sure bærrene er.

Det er lidt svært med syltesukker, hvor den rette mængde frugtmængde jo kræves fra starten.

På syltesukker-posen stod der 1 kg bær til 1 kg syltesukker, men jeg brugte 1,6 kg bær og alligevel synes jeg at marmeladen var en anelse for sød og måske lidt for stiv i det også.Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær

Marmeladen smager dog super godt, så den skal nok forsvinde hurtigt, men jeg ville nu alligevel gerne have smagt til undervejs i stedet for, så gør du gerne det 🙂

Sukkermængden afhænger meget af hvor sure/søde dine bær er,  så prøv du gerne med en mindre mængde sukker i starten og smag til undervejs. Læg gerne en teskefuld marmelade på en tallerken til sidst, for at vurdere konsistensen når den stivner.

Det er smart med syltesukker, men der nu er heller ingen ben i at bruge Marmelit+almindeligt sukker synes jeg.

Opskriften nedenfor kan bruges både med syltesukker og almindeligt sukker, men et godt råd: smag til og tilsæt mere/mindre sukker afhængigt af dine bær og smagsløg 🙂Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær

Brombærmarmelade – nem opskrift på brombærsyltetøj:

Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær
Hjemmelavet brombærmarmelade eller brombærsyltetøj
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær
Kategori: Kompot, syltetøj og marmelade
Keyword: brombær, brombærmarmelade, brombærsyltetøj, marmelade
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1,6 kg brombær (mere eller mindre kan bruges). Du kan også bruge andre bær til marmeladen
  • 1 kg syltesukker (smag til og nøjes med mere eller mindre)

Sådan gør du

  • Skyl og ordn brombærrene og hæld dem i en gryde
    Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær
  • Tilsæt syltesukker eller almindeligt sukker. Kog marmeladen 5-7 minutter ved middel varme, eller til sukkeret er opløst. Bruger du ikke syltesukker, skal du tilsætte Marmelit efter anvisningerne på pakken.
  • Tilberedningstiden afhænger af hvor "udkogte" du ønsker dine bær. Hvis du ønsker mere "purerede" bær, så forlæng evt. tilberedningstiden.
  • Smag til og læg evt. en teskefuld marmelade på en tallerken for at vurdere konsistensen. Måske den er for tynd/tyk? Du kan evt. tilsætte lidt vand, hvis den er blevet for tyk.
    Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær
  • Tag gryden af blusset og tilsæt evt. Atamon, hvis marmeladen skal kunne holde sig længe
    Brombærkage med kokosmarengs - nem kage med brombær
  • Skold syltetøjsglas og låg. Skal marmeladen holde sig længe, så skyl herefter glassene med Atamon iblandet varmt vand - 2 tsk Atamon til 1 dl vand.
    Spiser I marmeladen indenfor kort tid og bruger I rent bestik til marmeladen hver gang, så er Atamon ikke nødendigvis nødendigt.
    Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær
  • Sæt straks låg på marmeladeglassene og stil dem til afkøling. Opbevares i køleskab
    Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær

Noter

Marmeladen kan laves med andre slags bær. 
Sukkermængden afhænger af hvor sure/søde dine bær er og hvor tyk du ønsker din marmelade. Start med ½ mængde sukker og tilsæt mere undervejs
Du kan tilsætte smagsgivere som f.eks:
½ vaniljestang, rom eller revet citronsaft/citronskal.
Marmeladen tykner når den afkøler

Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær

Det var vildt hurtigt at lave brombærmarmelade på denne måde. Ja faktisk lavede jeg 5-6 glas på under 10 minutter. Kast du dig roligt ud i et marmelade-projekt som dette 🙂

Kan du ikke lige opdrive brombær, så kan opskriften snildt også bruges til andre bær. Jordbær, hindbær, solbær, eller nogle helt andre bær måske?Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær

Min marmelade blev som sagt lidt til den søde side.  Jeg var så forhippet på, for en gangs skyld, at gøre det der stod på posen, for hvis der er noget jeg har lært, så er det, at det er svært at lave marmelade “på slump”. Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombærPå Marmelit-poser står der angivet hvor stor en mængde frugt du skal bruge i forhold til Marmelit og her er det vigtigt at lægge mærke til hvad der står på din bær-køkkenvægt. Hvad vejer dine bær? For lidt Marmelit giver for tynd marmelade og for meget Marmelit, for tyk en konsistens.  Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær

Jeg havde faktisk ikke prøvesmagt bærrene, da vi var på skovtur, men det vil jeg klart anbefale dig at gøre, så du ved lidt om udgangspunktet: altså hvor meget sukker du skal tilsætte til din marmelade.

Voila. Så er der brombærmarmelade til dine pandekager. Er du vimmer, hvor vil brombærmarmelade altså smage godt på pandekager!

Rigtig god fornøjelse med marmelade-kogeriet 🙂Brombærmarmelade - opskrift på syltetøj med brombær


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

4
Skriv en kommentar

2 Kommentar tråde
2 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
3 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Jenny

Jeg bruger aldrig marmelit eller lign. Jeg tager den på følelsen og heldet. Det virker ikke altid, men ofte og min marmelade koger altid ekstre

Else

Hej. jeg tror ikke det er så godt at tilsætte Atamon til skoldhed vand, da det mister sin kraft ved 100 grader. Vh Else.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer