Mornaysauce til lasagne er nemt og billigt at lave selv og så smager det meget bedre, end den mornay sovs du kan købe.

Her får du opskriften på en nem ostesovs, du kan bruge til lasagne og andre retter, hvor du gerne vil bruge bechamelsauce med ost.Vegetar lasagne med spinat - spinatlasagne

En lækker spinatlasagne måske eller den gode klassiske lasagne med kød?

Hvad er Mornaysauce?

Faktisk er det bare bechamelsauce med ost.

Det er en hvid opbagt sauce – en mælkesauce, der er tilsat ost. Basisingredienserne er smør, mel, mælk og ost.

Vil du gøre ostesovsen ekstra cremet, så kan du bruge fløde. Den opbagte sovs bliver dog så ret “tung” og kalorieholdig.

Mornaysauce opskrift - hjemmelavet ostesovs

Navnet er fransk og oprindeligt tilsatte man vist Gruyere ost til Mornaysauce.

I dag tror jeg ostesovsen kan laves med al slags ost, eller det gør jeg ihvertfald når jeg laver den.

Jeg bruger gerne cheddar eller mozzarella, men al slags ost kan bruges, også parmesan. Bare riv noget af den ost du har i køleskabet.

Mængden bestemmer du lidt selv. Jo mere ost jo bedre, synes jeg, men bare smag til.

Verdens bedste lasagne med gulerødder og hvidløgsbrød

Bechamelsauce smager jeg ofte til med muskatnød og det kan du også tilsætte til din mornaysauce.

Nederst i dette indlæg kan du få opskrifter på retter med Mornaysauce. Man kan f.eks. også bruge den til bagte grøntsager  eller flødekartofler.

Opskriften er nem og du får den lige her:

Mornaysauce opskrift – opskrift på hjemmelavet ostesovs

Mornaysauce - opskrift på ostesovs
Hjemmelavet ostesovs til lasagne
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 2 minutter
Tilb. tid: 8 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Mornaysauce opskrift - hjemmelavet ostesovs
Portioner: 1 portion
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 30 gram smør
  • 4 spsk hvedemel
  • ½ liter mælk
  • ½ tsk. salt/peber smag til
  • evt. 1/4 tsk stødt muskatnød kan udelades
  • 100-200 gram ost revet - gerne mozzarella/ cheddar el lign.

Sådan gør du

  • Smelt smørret og tilsæt mel. Lad det bage lidt af imens du pisker med et piskeris. Brug en tykbundet gryde, da saucen nemt vil kunne brænde på.
    Bechamelsauce opskrift på hvid opbagt sovs
  • Pisk mælken i lidt efter lidt. Rør klumperne godt ud og pas på at saucen ikke brænder på
    Bechamelsauce opskrift på hvid opbagt sovs
  • Tilsæt salt, peber og evt. muskatnød.
    Mornaysauce opskrift - hjemmelavet ostesovs
  • Tilsæt ost. Mængden af ost bestemmer du selv. Bare smag til.
    Mornaysauce opskrift - hjemmelavet ostesovs
  • Pisk godt. Når saucen er tyknet, er den klar til brug
    Mornaysauce opskrift - hjemmelavet ostesovs

Noter

Mornaysaucen kan fryses.
Hvis du udelader ost, kan du bruge sovsen til bechamelsauce eller som sovs til persillesovs
Kan bruges til lasagne med kød eller spinat
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Hjemmelavet ostesovs er så lækkert at bruge i f.eks. alle former for lasagne, bagte grøntsager eller flødekartofler

Mornaysauce opskrift - hjemmelavet ostesovs

Det tager ingen tid at lave en hjemmelavet mornaysauce og den smager så meget bedre end den sovs du kan købe på glas.

Her har jeg kun lavet ½ liter, men når jeg laver f.eks. lasagne, så laver jeg gerne hvid sovs af 1 liter mælk.

Jeg elsker nemlig når der er meget hvid sovs i lasagnen, det gør den ekstra cremet.

Mornaysauce

Hvis du undlader ost i din Mornaysauce, så er det bare en helt almindelig hvid opbagt sovs.

Du kan tilsætte en bouillonterning og lidt kulør og derved lave brun sovs. Du kan også tilsætte persille og vupti, har du lavet persillesovs.

En god nem grundopskrift på sovs du fik her.

Min mand snakker tit om en ret han fik, da han var barn. Pasta i hvid sovs.

Mon ikke det var klassikeren med pasta/makaroni vendt i en Mornaysauce? Det må vi prøve engang.  🙂

Mornaysauce opskrift - hjemmelavet ostesovs

God fornøjelse med Mornaysaucen til dig.

Mornaysauce kan du bruge i/til disse retter:

1.

Lasagne med grøntsager og bechamelsauce
Lasagne med grøntsager og parmesan bechamelsauce
Se opskriften her

2.

Lasagne opskrift med rødvin - hjemmelavet
Hjemmelavet lasagne fra bunden med rødvin og bechamelsauce
Se opskriften her

3.

Lasagne - den bedste opskrift med grøntsager
Verdens bedste lasagne med tomatsauce, bechamelsauce og gulerødder.
Se opskriften her

4.

Vegetar lasagne med spinat - spinatlasagne
En nem og lækker spinatlasagne til en kødfri dag
Se opskriften her
Vegetar lasagne med spinat - spinatlasagne

5.

Blomkål med mornaysauce bagt i ovn opskrift
Bagt blomkål gratineret med mornaysauce i ovn
Se opskriften her
Blomkål med mornaysauce bagt i ovn opskrift

6.

Flødekartofler i gryde - nemme og cremede
Flødekartofler - møre, cremede og lavet i gryde
Se opskriften her


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3200 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.