Mornaysauce til lasagne er nemt og billigt at lave selv og så smager det meget bedre, end den mornay sovs du kan købe.
Her får du opskriften på en nem ostesovs, du kan bruge til lasagne og andre retter, hvor du gerne vil bruge bechamelsauce med ost.
En lækker spinatlasagne måske eller den gode klassiske lasagne med kød?
Hvad er Mornaysauce?
Faktisk er det bare bechamelsauce med ost.
Det er en hvid opbagt sauce – en mælkesauce, der er tilsat ost. Basisingredienserne er smør, mel, mælk og ost.
Vil du gøre ostesovsen ekstra cremet, så kan du bruge fløde. Den opbagte sovs bliver dog så ret “tung” og kalorieholdig.
Navnet er fransk og oprindeligt tilsatte man vist Gruyere ost til Mornaysauce.
I dag tror jeg ostesovsen kan laves med al slags ost, eller det gør jeg ihvertfald når jeg laver den.
Jeg bruger gerne cheddar eller mozzarella, men al slags ost kan bruges, også parmesan. Bare riv noget af den ost du har i køleskabet.
Mængden bestemmer du lidt selv. Jo mere ost jo bedre, synes jeg, men bare smag til.
Bechamelsauce smager jeg ofte til med muskatnød og det kan du også tilsætte til din mornaysauce.
Nederst i dette indlæg kan du få opskrifter på retter med Mornaysauce. Man kan f.eks. også bruge den til bagte grøntsager eller flødekartofler.
Opskriften er nem og du får den lige her:
Mornaysauce opskrift – opskrift på hjemmelavet ostesovs
Ingredienser
- 30 gram smør
- 4 spsk hvedemel
- ½ liter mælk
- ½ tsk. salt/peber smag til
- evt. 1/4 tsk stødt muskatnød kan udelades
- 100-200 gram ost revet - gerne mozzarella/ cheddar el lign.
Sådan gør du
- Smelt smørret og tilsæt mel. Lad det bage lidt af imens du pisker med et piskeris. Brug en tykbundet gryde, da saucen nemt vil kunne brænde på.
- Pisk mælken i lidt efter lidt. Rør klumperne godt ud og pas på at saucen ikke brænder på
- Tilsæt salt, peber og evt. muskatnød.
- Tilsæt ost. Mængden af ost bestemmer du selv. Bare smag til.
- Pisk godt. Når saucen er tyknet, er den klar til brug
Noter
Mornaysaucen kan fryses.
Hvis du udelader ost, kan du bruge sovsen til bechamelsauce eller som sovs til persillesovs Kan bruges til lasagne med kød eller spinatHjemmelavet ostesovs er så lækkert at bruge i f.eks. alle former for lasagne, bagte grøntsager eller flødekartofler
Det tager ingen tid at lave en hjemmelavet mornaysauce og den smager så meget bedre end den sovs du kan købe på glas.
Her har jeg kun lavet ½ liter, men når jeg laver f.eks. lasagne, så laver jeg gerne hvid sovs af 1 liter mælk.
Jeg elsker nemlig når der er meget hvid sovs i lasagnen, det gør den ekstra cremet.
Hvis du undlader ost i din Mornaysauce, så er det bare en helt almindelig hvid opbagt sovs.
Du kan tilsætte en bouillonterning og lidt kulør og derved lave brun sovs. Du kan også tilsætte persille og vupti, har du lavet persillesovs.
En god nem grundopskrift på sovs du fik her.
Min mand snakker tit om en ret han fik, da han var barn. Pasta i hvid sovs.
Mon ikke det var klassikeren med pasta/makaroni vendt i en Mornaysauce? Det må vi prøve engang. 🙂
God fornøjelse med Mornaysaucen til dig.
Mornaysauce kan du bruge i/til disse retter:
1.
2.
3.
4.
5.
6.