Jeg er totalt vild med spidskål og efter at jeg har fået øjnene op det lækre kål, så har jeg eksperimenteret meget med det i mit køkken. Eksperimenterne kan du finde på bloggen allesammen.
Du finder flere salater med spidskål, en skøn æggekage med spidskål, ovnbagt spidskål, grillet spidskål og mange mange flere spidskåls-retter.
I dag får du endnu en spidskåls-opskrift. En skøn ret, der faktisk er helt LCHF -venlig tror jeg. Retten består faktisk kun af kål, grøntsager og bacon – ikke skyggen af kulhydrat. Vi spiste retten i dag og den var en stor succes. Vi spiste dog nybagt brød og krydderurtesmør til retten og det var helt perfekt for os. Du kan også spise den med en skive godt rugbrød? Den kan jo også sagtens nydes som den er.
Retten er rigtig nem at lave – faktisk kan en stor portion laves på kun ½ time. Er der rester, kan de fint varmes dagen efter og en portion vil også være et hit i en frokostbøtte til skole eller på job.
Jeg brugte min store sautérpande af støbejern fra Scanpan, der både kan bruges på komfur og i ovn. Det er super smart med sådan en dyb sautérpande, men har du ikke sådan én, så brug bare din største stegepande, din støbejernsgryde eller en wok måske?
Det er en skøn ret og du kan sagtens bruge andre grøntsager end jeg har brugt. Jeg havde lige ærter og majs på lager, men brug gerne hvad du har: forårsløg, peberfrugt, porrer, gulerødder? Retten vil være et hit med mange slags grøntsager. Bare spring på og brug opskriften nedenfor som idé-oplæg
Her får du:
Opskriften på spidskål med bacon og ærter – på sauterpande:

Ingredienser
- 300 gram bacon skåret i små skiver/strimler. Bacontern kan også bruges.
- 2 grøntsagsbouillonterninger
- 2 store rødløg
- 600 gram ærter ca.
- 650 gram majs ca.
- 1 helt spidskål fintsnittet (kan erstattes af hvidkål)
- 10 gram smør til stegning
- Salt/hvidløgspeber
Sådan gør du
- Svits bacon på en sautérpande, i en støbejernsgyde eller i en wok. Tilsæt grøntsagsbouillonterninger og rødløg.
- Svits til rødløgene er klare
- Tilsæt ærter og majs
- Svits retten godt igennem
- Snit spidskålen fint. Skær stokken fra.
- Tilsæt spidskålen lidt af gangen, og lad den falde lidt sammen. Vend ofte.
- Tilsæt et par smørklatter og lad retten svitse godt igennem. Smag til og tilsæt evt. ekstra salt/hvidløgspeber. Sæt evt. panden ind i ovnen og lade den stege færdig dér sidste kvartér (v. 175 grader). Retten kan fint også bare laves på panden.
- Retten serveres rygende varm, men smager også kold dagen efter
Noter
Spidskål stegt på pande – er super nemt at lave:
Du behøver kun ganske få ingredienser og en stor portion er færdig på under ½ time. Jeg brugte bare majs og ærter fra pose; intet bliver da nemmere end at åbne en pose fra frost. Har du lidt mere snittelyst end jeg, så brug gerne porrer/gulerødder eller hvad du nu lige ellers har på lager?Spidskål er meget mildere i smagen end hvidkål, og andre kål-typer, så tro mig, alle vil stornyde en ret med spidskål, selv familiens mindste.
Stegt spidskål er en perfekt hverdagsret, men som grill-tilbehør vil den også være et hit.
Hvis du gerne vil have mere “fylde” i retten, så tilsæt evt. lidt nudler og et par dl. kogt vand, så bliver det en nem One Pot ret som også mætter lidt mere.
Glæd dig til denne ret med spidskål!
Jeg er endnu ikke blevet skuffet over nogle af de spidskålretter jeg har lavet. Spidskål står nu på huskesedlen hver eneste uge her i huset. Det er en genial og taknemmelig grøntsag og så kan den holde sig længe i køleskabet.
Med et spidskål i grøntsagsskuffen er det nemt og hurtigt at trylle spidskålslækkerier. Hvis det bliver grillvejr, så kunne du jo lige grille et spidskål med bacon? Uhm en lækkerbisken!
God fornøjelse med dine spidskålslækkerier. Jeg håber at denne ret bliver et hit hjemme hos dig – også 🙂
Kombinerer ofte spidskål, glaskål, porrer eller forårsløg, også til stuvning
Tilsatte nye kartofler og hamburgerryg i stedet for bacon. Det smagte superfint. Lækker ret. Tak for opskrift.