Spinatboller er sunde boller, saftige, svampede og nemme at lave. Her får du en god nem opskrift på æltefrie boller med frisk spinat.
Du slipper for at få fingrene i dejen, for bollerne skal sættes på bagepladen med ske. Nemmere bliver det ikke.
Du bliver bomstærk, hvis du spiser sådan en bolle, ville Skipper Skræk have sagt. 🙂
Spinat indeholder en masse gode vitaminer og smag, så disse spinatboller både smager godt og er også sunde at spise.
De smager skønt med smør og ost på, men er også fine bare som „gumleboller‟ i madpakken.
Bollerne er lette og luftige, men de mætter alligevel godt, for der er en del havregryn i dejen. Dem skal du altså glæde dig til at smage.
Faktisk er det jo næsten „spinatbrud‟ – ihvertfald er det rustikke æltefrie boller, hvor dejen ikke skal trilles eller rulles ud.
Spinaten i bollerne giver saftighed og derfor er spinatbollerne også friske i flere dage. Det er genialt at bage med frugter og grøntsager. Det giver nemlig både smag og fugt/saft til bagværk.
Faktisk så er det denne opskrift på græskarboller jeg har brugt til denne opskrift. Spinat kan sagtens erstattes med andre grøntsager.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på lækre boller og brød bagt med grøntsager eller frugt.
Her får du først dagens nemme opskrift
Spinatboller – nem opskrift på sunde boller med spinat
Ingredienser
- 25 gram gær Du kan tilsætte 50 gram gær og så nøjes med 2x20 minutters hævetid
- 5 dl lunkent vand du kan også bruge mælk/ yoghurt / skyr el. andet surmælksprodukt
- 1 spsk sukker kan erstattes med honning
- 1 dl olie raps- eller solsikkeolie
- 2 æg
- 100 gram havregryn kan erstattes med groft mel af alle slags
- 100 gram solsikkekerner kan udelades eller erstattes med andre kerner
- 250 gram frisk spinat Frossen spinat kan også bruges. Kan erstattes med f.eks. revet squash, broccoli, græskar, grønkål, rødbeder?
- 1 kg mel (ca.) til dejen kan røres uden at klistre for meget. Tilsæt evt. lidt ekstra mel. Manitobamel eller Tipo 00 mel er også godt at bruge
- 2 tsk salt
Pensling og drys:
- 1 æg til pensling
- solsikkekerner
Sådan gør du
- Skyl spinaten rigtigt godt. Lad den gerne ligge i en stor skål med vand længe, så vil evt. jordrester synke til bunds. Lad spinaten afdryppe.
- Bland gæren med den lunkne vand og rør sukker, olie og æg i. Hak spinaten fint og tilsæt sammen med solsikkekerner og havregryn og rør godt. Tilsæt hvedemel lidt af gangen sammen med salt. Dejen bliver fast og hård og må godt klistre lidt.
- Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter, evt. i ovnen på 30 grader. Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt spinatboller på med to spiseskeer. Lad bollerne hæve tildækket ca. 30 min. et lunt sted, gerne i ovn på 30 grader
- Pensl bollerne forsigtigt med sammenpisket æg og drys med solsikkekerner eller andre kerner. Kan også bages uden pensling og drys
- Bag bollerne 15-17 minutter midt i ovnen v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). De er færdige, når de er gyldne og sprøde på toppen, men bløde i midten. Pas på de ikke bliver bagt for længe
- Nyd gerne bollerne lune med smør og ost på. Er også lækre kolde
Noter
Opbevares i plastpose, gerne i køleskab. Friske og saftige i minimum 2-3 dage. Fryseegnede.
Tilsæt evt. skinke som i disse gulerodsbrud med skinke eller ost som i disse squashbrud med ost. Kan koldhæves. Få inspiration i denne opskrift.Kan også laves med gulerødder, squash, rabarber, bananer , æbler, græskar, rødbeder, kartofler eller andre rodfrugter.
Nemme sunde boller med spinat – æltefrie. Kan laves med andre grøntsager
Genialt med en dej hvor man slipper for at få fingrene i bolledejen. Jeg rørte dejen bare med grydeske, men du kan også bruge røremaskine/køkkenmaskine.
Jeg har bare brugt vand til dejen, men du kan selvfølgelig sagtens også bruge mælk / kærnemælk / skyr eller andet surmælksprodukt.
Hvis du har en rest yoghurt, så brug den endelig også gerne når du bager. Det gør bagværk ekstra saftigt og lækkert. Hytteost i boller er også lækkert. Måske du også har andre grøntsager end jeg, der trænger til at blive brugt?
Tips til opskriften:
Spinatbollerne kan også laves med f.eks. grønkål, revet broccoli, revet gulerod, rødbeder, kartofler eller squash?
Hvis du foretrækker at bage et helt spinatbrød af dejen, så skal bagetiden bare ca. fordobles.
Jeg har brugt frisk spinat her, men mon ikke også du kan bruge frossen spinat? Bare lad spinaten tø op og tilsæt væden også. Spinatvæden indeholder både smag, farve og vitaminer, så lad den endelig ikke gå til spilde.
Du kan sagtens tilsætte f.eks. skinke, feta, revet mozzarella eller anden smagsgiver til bollerne.
Hvis du er vild med spinat, så prøv også denne spinatroulade eller denne lækre spinattærte. Du skulle næsten også prøve disse lækre spinatpandekager?
På nogetiovnen.dk kan du se alle opskrifterne med spinat ved at klikke her.
Få flere opskrifter på brød og boller bagt med grøntsager eller frugt her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.
