En lækker madtærte er et hit til både frokost og hovedret og du kan være sikker på, at hvis du serverer den på et buffet-bord, er tærtefadet ét af de fade der bliver tømt først. Den er sikker hver gang 🙂
Tærten er en genial hverdagsret også, for du kan få brugt lige det du har på lager i dit køleskab og grøntssagsskuffe og så bliver der som regel også nok til 2 dage – eller til madpakken dagen derpå.
Jeg har eksperimenteret igennem flere år og har endelig fundet frem til en tærtebunds-opskrift der er perfekt – synes jeg da selv. Tærtebunden er grov, sprød, og knap så kalorieholdig. I flere tærteopskrifter er smørmængden betydelig, men jeg bruger olie og gerne tykmælk – med succes.
Jeg putter også rugmel i tærtedejen, fordi jeg synes at rugmelet giver både sprødhed og “bid” og så mætter en grov tærte jo også endnu beder og sundere er den også.
Dagens tærte er med gulerøddder, porrer og skinke og det var fordi det lige var dét der var på lager i sommerhuset, da jeg lavede tærten. Brug gerne hvad du har: tomater, rødløg, broccoli?
Find en masse tærteinspiration på bloggen ved at klikke lige her.
Jeg har brugt timian som krydderi, fordi jeg er særlig stor fan af timian, men brug gerne salt/peber kun, hvis du foretrækker det eller et helt andet krydderi? Du og dine smagsløg bestemmer.
Du kan bruge revet ost i tærten, det smager skønt, men du kan sagtens udelade det, hvis du gerne vil spare på kalorierne. Skinken kan du jo sagtens også droppe, hvis du er vegetar? Der er frit slag med denne tærte 🙂
Tærte – opskrift på grov tærte med skinke, porrer & gulerødder:
Ingredienser
Tærtedej
- 150 gram rugmel
- 150 gram hvedemel
- ½ dl olie solsikke- eller rapsolie
- 2 dl tykmælk kan erstattes af mælk eller andet surmælksprodukt
- salt
Tærtefyld:
- 3 porrer skåret i skiver
- 1 kg gulerødder skåret i små tern
- 1 spsk timian tørret eller frisk
- 1 bouillonterning svine- eller grøntsagsbouillon
- 1-200 gram skinke - i tern kan udelades eller erstattes med bacon
Æggeblanding:
- 6-8 æg 6 store eller 8 små æg
- 5 dl tykmælk
- salt/peber evt. lidt ekstra timian
- evt. 100-200 gram revet ost al slags ost kan bruges
Sådan gør du
Lav tærtefyldet først
- Skræl og snit gulerødderne i små tern. Rens porrerne og skær dem i skiver.
- Svits grøntsagerne på en pande i lidt smør eller olie. Svits bouillonterningen med og tilsæt timian og salt og peber. Svits skinken med
- Lad grøntsagerne svitse sammen på panden, til de er "faldet lidt sammen"
Sådan laves tærtedejen
- Bland de tørre ingredienser og tilsæt de våde til sidst. Brug fingrene til at samle dejen. Dryp evt. med lidt ekstra olie, til dejen hænger sammen og kan formes til en kugle.
- Smør et tærtefad med smør. Mit fad målte ca. 30 cm i diameter. Du kan også bruge 2 mindre fade. Pres dejen ud i tærtefadet. Dette gøres nemmest med fingrene. Det gør ikke noget at udseendet bliver lidt "rustikt"
- Prik i tærtedejen med en gaffel og forbag nu tærten ca. 10 minutter v. 175 grader varmluft. Lav æggefyldet imens
Æggefyld
- Bland æg, tykmælk og krydderier og evt. lidt revet ost
- Når tærten er forbagt, så fordel tærtefyldet på tærten og til sidst æggefyldet. Drys evt. lidt revet ost på toppen.
- Bag nu tærten i ovnen i ca. 30-40 minutter v. 175 grader varmluft. Tærten er færdig, når æggeblandingen er stivnet. Hold øje med tærten og pas på den ikke branker
- Nyd tærten lun, evt. med en grøn salat til
Noter
En sprød og grov madtærte med skinke, porrer og gulerødder – grov tærtebund
Tærten blev skøn, god og fast og fyldt med smag. Tærtebunden var som altid sprød, lækker og fast.
Du kan sagtens drysse med lidt friske krydderurter på toppen af tærten, det både pynter og smager godt 🙂Gulerødder var fine at bruge i tærten, de er gode og milde i smagen. Prøv også en kombi med gulerødder og bacon, det er også et kæmpe hit.
En porretærte alene er også en succes og gerne med bacon også. Uhm – du skulle da næsten prøve en rødløgstærte også? Du kan tro, at den også er lækker 🙂Vi er kun to voksne omkring middagsbordet nu, så vi havde tærte til 2-3 dage. 1 stykke tærte mættede godt og der var jo masse af fibre og grønt i, så et sundt måltid var det også.
Det kniber os lidt at finde ud ud af at nedjustere madmængden efter børnene er flyttet hjemmefra, men mon ikke vi lærer det med tiden? Godt vi har fryseren også 😉 Glæd dig til denne madtærte. Mon ikke også at den bliver et hit hjemme hos dig? Jeg tror det 🙂
Måske du skulle prøve tærten i denne uge? Det er en oplagt hverdagsret, for der bliver mad nok til 2 dage eller til madpakkerne også.