Havregrynsboller med yoghurt. I dag får du opskriften på en portion lækre koldhævede boller, der er meget nemme at lave.
Tænk at man kan lave så lækre boller med så få anstrengelser?
Her til morgen tog jeg en stor plade lækre grove havregrynsboller ud af ovnen i sommerhuset.
De både duftede og smagte så skønt, at jeg da straks fik lyst til at dele opskriften med dig.
Både min mand og jeg er totalt begejstrede for de grove havregrynsboller. Dejen er så nem, at den kan røres sammen på få minutter. Dejen er koldhævet, og jeg rørte den hurtigt sammen i går aftes.
Med en koldhævet dej, der hæver natten over i køleskabet, kan man nemlig nemt trylle nybagt morgenbrød.
Dejen kan også hæves på almindelig vis ved stuetemperatur, brug evt. bare lidt ekstra gær i så fald. Du bestemmer – koldhævet eller “varmhævet” 🙂
Ideen til dagens lækre boller opstod fordi vi lige havde en lige havde en liter yoghurt til overs i køleskabet.
Det var heldigt, for det er nemlig genialt at bage med surmælksprodukter.
Krummen bliver særlig saftig og blød. SÅ lækkert bagværk man kan trylle, så prøv du endelig også gerne det.
Har du en rest surmælksprodukt, så smid den endelig ikke ud. Heller ikke selvom datoen har overskredet lidt. Det kan fint bruges til at bage med alligevel.
Det er en perfekt stop madspilds-idé at bruge en rest yoghurt, tykmælk, skyr eller andet til brød og boller.
Har du ikke lige yoghurt i køleskabet, så kan alle andre surmælksprodukter sagtens bruges i stedet: kærnemælk, tykmælk, skyr, græsk yoghurt?Har du kun mælk i køleskabet, er det også fint – og vand også.
Vi fik 16 boller ud af denne portion – helt perfekt til en god dag i sommerhuset og med lidt til fryseren også.
Bollerne vil være fine både til morgenmad, frokost eller eftermiddagsbolle med en skive ost eller syltetøj på.
Dejen kan fint holde sig 2-3 dage i køleskabet, så du behøver ikke bage hele portionen på én gang.
Det blev bare nogle rigtigt lækre boller – dem kan du altså godt glæde dig til at prøve.
Samlet set kan en portion laves med max. et kvarters forberedelse og så klarer ovnen ellers resten af arbejdet. Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Havregrynsboller med yoghurt – koldhævede. Få en god nem opskrift hér
Ingredienser
- 1 liter yoghurt - evt. frugtyoghurt tykmælk, skyr, græsk yoghurt, kærnemælk kan bruges
- 1 dl vand
- 20 gram gær
- 200 gram havregryn kan erstattes med andet groft mel
- 4-600 gram hvedemel Manitobamel el. Tipo 00 kan bruges
- 1 tsk salt
- Pensling og drys: Mælk og sesamfrø sesamfrø kan udelades eller erstattes med solsikkekerner
Sådan gør du
- Hæld yoghurten i en skål og opløs gæren heri. Skyl yoghurtkartonen med 1 dl vand og tilsæt også vandet til skålen
- Tilsæt havregryn og salt
- Rør melet i lidt efter lidt. Måske du ikke skal bruge det hele. Dejen bliver hård og fast, men kan godt røres med håndkraft. Du behøver ikke ælte med hænderne.
- Stil dejen til hævning i køleskabet natten over eller minimum 6-8 timer. Du kan også lade dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 1 time, så vil du kunne bage bollerne samme dag (fordobl evt. gærmængden men det behøves ikke)
- Beklæd en bageplade med bagepapir og form 16 boller. Jeg brugte to spiseskeer, så slipper du for at fingre i dejen, den er nemlig ret klistret.
- Pensl bollerne med mælk og drys med sesamfrø
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad bollerne hæve lidt imens ovnen varmer op.
- Bag bollerne ca. 15-20 minutter v. 200 grader varmluft. De er færdige, når de er sprøde og gyldne og lyder hule når du banker dem under bunden
- Lad lige bollerne dampe af nogle minutter før du serverer dem. Nydes med iskoldt smør, en skive ost, syltetøj eller pålægschokolade
Noter
Bollerne er fryseegnede.
Havregryn kan erstattes med anden groft mel. Eksperimentér gerne med opskriften.
Dejen kan holde sig 2-3 dage i køleskabetBløde, sprøde, lækre koldhævede boller med yoghurt og havregryn
Bollerne smagte vildt godt. De var saftige og bløde indeni og sprøde udenpå.
Sesamfrø på toppen af bagværk giver en god smag og pynter også så fint. S
esamfrø kan sagtens undværes eller erstattes med anden “topping”.
Vi nød bollerne til morgenkaffen. De smagte skønt med ost, syltetøj og pålægschokolade på.
Nu glæder jeg mig bare til frokosten, hvor vi også skal nyde de lækre boller måske med en god skive spegepølse på. 🙂Pøj pøj med de lækre havregrynsboller. Jeg håber også de bliver et hit hjemme hos dig 🙂
Få inspiration til flere lækre opskrifter på koldhævede boller her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Øv denne opskrift lykkedes slet ikke. Som andre også har oplevet, endte jeg ud med en hård klump “modellervoks”. Dette skete allerede efter kun 200 g mel selvom opskriften siger 5-600 g. Det er som om noget ikke stemmer i mængdeangivelserne.
Bliver bollerne ikke ret søde med frugtyogurt i? ☺️
Kan jeg bruge denne dej til framskbrød? I så fald, hvor længe i ovnen så?
Hej
dine boller så lækre ud…så jeg er gået igang med at lave dem. Bruger skyr m.bær, og dejen en en stor klump, nærmest som modellervoks.. Kan ik forestille mig at selvom de hæver natten over , at der kan bruges skeer til at forme dem.. De er ALT for faste 🤨 Men prøver at redde dem, med en del mere væske… 😀