Aioli. I dag får du opskriften på en nem hjemmelavet mayonnaise, du kan nyde med eller uden hvidløg.
Tænk at det er så nemt at lave sin egen mayonnaise?
Hvorfor har det mon taget mig SÅ mange år at tage tilløb til det, når det faktisk kun tager 1 minut?
I morges tippede jeg på bloggens Facebook-side om denne skønne aioli med røget paprika. Jeg skrev, at man kan købe en god mayonnaise eller lave sin egen mayonnaise, hvis man orkede. Gurli skrev straks til mig at det er SÅ nemt at lave sin egen mayonnaise og opskriften skrev hun også til mig.
I dag blev så DAGEN hvor jeg fik prøvet at lave min egen mayonnaise….og ved du hvad? Jeg bestod og det gjorde mayonnaisen også, så mere end rigeligt 🙂
Det er faktisk så nemt som Gurli skriver.
Det tager 1 minut at lave mayonnaise selv og du skal bruge få enkle ingredienser
Jeg brugte en god dijonsennep med estragon til mayonnaisen, men du kan sagtens bruge en helt almindelig dijonsennep.
Gurli skrev: brug god olie, æg, god eddike, salt og sennep. Jeg prøvede mig frem og stor var min forundring.
Vroom-vroom med blenderen og vupti, så var mayonnaisen jo klar, helt uden genvordigheder og uden at floppe!
Ikke noget med at tillsætte “olie i en tynd stråle” og ikke noget med at skulle bruge specielle ingredienser. Næh det var simpelthen bare så legende let 🙂
Jeg er Gurli meget taknemmelig for opskriften og jeg tror faktisk ikke at vi kommer til at købe mayonnaise færdiglavet mere. Nogensinde.
Vi spiste mayonnaise til fredagens grillkylling, hjemmelavede pommes frites og gulerodsstave. Hjemmelavet mayonnaise-dip var bare helt perfekt til.
“…og må vi så bede om den Gurli mayonnaise-opskrift, tak?!” 🙂
Jep – den kommer lige her. Håber du får lyst til at springe på. Det ER virkelig super nemt at lave sin egen mayonnaise 🙂
Aioli & nem opskrift på hjemmelavet mayonnaise – få den her
Ingredienser
- 1 æg incl. æggehvide
- 1½ dl smagsneutral olie jeg brugte solsikkeolie. Rapsolie er også godt at bruge
- 1 tsk sennep gerne dijon. Jeg brugte dijonsennep med Estragon, den med honning vil også være god tror jeg. Sød fransk sennep er også fint
- 1 tsk hvidvinseddike anden eddike kan også bruges, æblecidereddike f.eks.?
- Smag til med salt chili, barbecuekrydderi, krydderurter eller hvad du nu ellers kan finde på?
- evt. 1-2 fed hvidløg friskpressede. Hvis du vil lave aioli
Sådan gør du
- Hæld alle ingredienser i høj skål af plast eller glas (brug gerne den høje plastbøtte der følger med din stavblender)
- Gem krydderierne til sidst, dem skal du nemlig smage til med.
- Lad stavblenderen køre ca. 5 sekunder på bunden, til mayonnaisen begynder at tykne. Kør herefter stavblenderen op og ned, til massen har en passende konsistens.
- Smag til med favoritkrydderier eller 1-2 friskpressede fed hvidløg (hvis du vil lave aioli)
- Serveres straks, eller opbevares på køl til servering.
Noter
Hjemmelavet mayo på 1 minut – klar til hvidløgsmayonnaise eller anden mayodip med krydderier
Det er slet ikke indviklet at lave sin egen mayonnaise og det passer virkelig, at den kun tager 1 minut at røre sammen.
Hvordan mon den tykner? Det må være ægget og olien i forening? Måske æggehviden gør noget særligt i forhold til konsistensen?
Jeg har set flere opskrifter med æggeblommer alene, men denne opskrift med et helt æg incl. æggehvide, var rigtig fin.
Det virker som om den er “skudsikker” og smagen er rigtig fin.
Farven er lys gul og mayonnaisen smager virkeligt godt. Man kan tydeligt smage, at den består af rene og gode råvarer og er helt uden tilsætningsstoffer. Et ægte mayonnaise-hit!
Vildt at alle ingredienser bare kan tilsættes og så piskes sammen?
Ja jeg forstår nok stadigvæk ikke helt, at man kan lave sin egen over-lækre mayonnaise af disse få og enkle ingredienser.
Endelig lykkedes det.
På bloggen har jeg i årevis ytret: “I ÅR bliver året, hvor jeg laver min helt egen mayonnaise”. Det blev så i år. Endelig – takket være Gurli!
I skønne bloglæsere ER altså bare guld værd for mig. I er en daglig inspirationskilde. SÅ fedt og jeg er jer vældig taknemmelig:-)
Jeg glæder mig meget til at eksperimentere mere med kryddermayo i alle afskygninger. HJEMMELAVET mayo bliver det jo så. Jeg håber du har lyst til at lege med 🙂
Bonusinfo – Hyppigst stillede spørgsmål om hjemmelavet mayonaise
1. Kan man godt bruge rå æg – er der ikke salmonella i?
I følge Fødevarestyrelsen er “risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg er meget lille. Der er stort set ikke salmonella i danske æg” Kilde Fødevarestyrelsen.
2. Hvad gør jeg hvis min hjemmelavede mayonnaise skiller og/eller er blevet for tynd?
Hvis din mayonnaise er blevet for tynd, så smid den ikke ud. Tag en ny skål og tilsæt en ny æggeblomme. Blend den tynde mayonnaise ud heri, ved at tilsætte den i en tynd stråle.
3. Alle ingredienser skal helst have samme temperatur
Jeg opbevarer min olie i køleskabet, så den er kold, ligesom de æg og den sennep jeg bruger.
Du kan “peppe” mayonnaisen op med smagsvarianter helt efter eget valg.
Prøv en chilimayo, en estragon-mayo, pestomayo, bacon-mayo (finthakket stegt bacon) eller aioli: mayo med 1-2 friskpressede fed hvidløg.
Få flere lækre opskrifter på mayonnaise med smag her:
1.
2.
3.
4.
5.
Hvis mayonnaisen er blevet for tynd, så blend mere olie i…
Rigtig god mayonnaise, dejlig cremet men jeg syntes hurtigt at den bliver tynd og det er lidt irriterende
Gid det gik så nemt for mig, men det lykkes desværre ikke altid med den metode. Men prøv alligevel, det er jo kun 1 æg og 1 1/2 del olie,der går til spilde:-) Jeg bruger vindruekerneolie. Smagsneutral. Godt Nytår
Hej…..har lyst at spørge….har forsøgt med forskellige olier, også solsikkeolie….synes også den smager igennem…hvilket mærke bruger du?
Dansk købe-mayo er meget neutral i smagen. Hvad skal der til hvis ens hjemmelavede mayo skal smage hen ad Hellmann’s?
Så har jeg fået afprøvet din mayonaise. Det var godt nok nemt. Tak for opskriften.
Hold da op, lige så nemt og lækker som du beskriver. Er super glad for denne opskrift. Mange hilsner Gitte
Laver også selv mayo, men bruger kun æggeblomme så skal da prøve denne variant. Lavede basilikum mayo den anden dag med 10-12 blade frisk basilikum blendet i. Det var super som dip til rodfrugtpommes og smuk lysegrøn.