Boller og brød med tykmælk. I dag får du en rigtig god opskrift på grovboller og brød med tykmælk, lavet helt uden æltning.

Boller og brød med tykmælk - uden æltning

Bolledejen skal ikke æltes eller trilles. Dejen er også lavet med speed-hævning, så de er ret hurtige at lave.

Brødet er bagt med tykmælk, som giver saftighed og erstatter surdej.

I weekenden havde jeg nemlig en rest tykmælk, der skulle bruges. Jeg havde også to sultne teenagere der skulle fodres. Perfekt motivation for et nyt bageprojekt.

Boller og brød med tykmælk - uden æltning Hurtige forstået som “dej der intet kræver”. Der er hævetid javist, men dejen skal hverken æltes, trilles eller formes. Det er SÅ nemt!Boller og brød med tykmælk - uden æltning

Hvorfor bage med tykmælk og kan man lave denne dej uden?

Det er super smart at bruge tykmælk i bagværk, for det tilfører både fugt og så virker det også “surdejs-agtigt” for dejen.

Godt for både konsistensen og krummen.

Har du ikke tykmælk på lager, så kan du sagtens bage grovbollerne med mælk, vand eller gerne andet surmælksprodukt: ymer, skyr, yoghurt naturel, kærnemælk?

Oplagt med hjemmebag, hvis du lige har en rest i køleskabet.

Opskriften er nem og du får den lige her:

Boller og brød med tykmælk eller ymer uden æltning – nem opskrift

Boller og brød med tykmælk - uden æltning
Nemme lækre brød og boller med havregryn
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Ret: Boller og brød med tykmælk - uden æltning
Keyword: boller, brød
Portioner: 1 brød og 8 boller
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 4 dl. tykmælk kan erstattes med f.eks. skyr, yoghurt, tykmælk? Mælk og vand kan også bruges
  • 4 dl lunkent vand
  • 25 gram gær
  • 1 tsk honning eller 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 750-900 g. hvedemel gerne Manitoba eller Tipo 00-mel. Erstat evt. 100 gram med en groft mel f.eks. fuldkornshvedemel
  • 150 gram havregryn
  • Drys: græskarkerner og bygflager

Sådan gør du

  • Opløs gær i det lunkne vand og tilsæt honning/sukker og tykmælk.  Tilsæt salt og havregryn. Tilsæt mel men gem lidt til sidst.
    Boller og brød med tykmælk - uden æltning
  • Rør mel i til dejen er som fast tyk havregrød og røreskeen kan stå af sig selv. Brug gerne en skål med et tætsluttende låg til, hvis du har en sådan. (ellers brug stanniol eller film).
    Boller og brød med tykmælk - uden æltning
  • Stil dejen til hævning et lunt sted ca. 30 minutter, eller lad den speedhæve 15-20 minutter i ovnen v. 40 grader i ovnen. Sæt boller på bagepladen med to spiseskeer. Drys gerne med græskarkerner eller bygflager
    Boller og brød med tykmælk - uden æltning
  • . Der var rigeligt dej til flere boller, men jeg nøjedes med 8. Resten af dejen brugte jeg til et lille franskbrød. Lad bollerne og brødet hæve ca. 30 minutter et lunt sted eller ved at speedhæve 15-20 minutter i ovnen på 30 grader.
    Boller og brød med tykmælk - uden æltning
  • Bagetid ca. 15-20 minutter v. 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn). De er færdige når de er sprøde og lyder hule når du banker dem under bunden. Brødet skal have ca. 30-35 minutter.
    Boller og brød med tykmælk - uden æltning
  • Lad brødet afkøle før du skærer det, men bollerne kan serveres straks.
    Boller og brød med tykmælk - uden æltning

Noter

Fryseegnede. Kan laves med andet surmælksprodukt. Prøv f.eks. disse med skyr.
Dejen kan også bruges til flutes og  franskbrød. 
Kan også koldhæves minimum 6-8 timer i køleskab. Brug så koldt vand og max. 5-10 gram gær. Dejen kan holde sig 2-3 dage i køleskabet
 
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Boller og brød med tykmælk - uden æltning

Nemme grovboller og brød der kan klares helt uden at ælte eller trille – de skal bare sættes på pladen med skeBoller og brød med tykmælk - uden æltning

Der er brugt rimeligt meget havregryn i dejen, så den er god fiberholdig og mætter godt.

Du kan sagtens erstatte noget af hvedemelet med en grovere meltype, f.eks. grahamsmel eller fuldkornshvedemel.

Rugmel vil tynge dejen, så brug ikke for meget af det.
Boller og brød med tykmælk - uden æltning

Det smarte er, at du bare skal røre dejen så den er som en tyk fast havregrød. Røreskeen skal kunne stå af sig selv som vist her.

Måske du ikke skal bruge alt det mel, jeg har angivet i opskriften.

Brug gerne en skål med et tætsluttende låg til, hvis du har en sådan. (ellers brug stanniol eller film).

Tykmælken erstatter surdejen og gør også at dejen hæver hurtigere og bedre.Boller og brød med tykmælk - uden æltningSådan så min dej ud da den havde speedhævet i ovnen i v. 30 grader. Boller og brød med tykmælk - uden æltning

Kan dejen også koldhæves?

Jeps. Dejen kan også koldhæves minimum 6-8 timer i køleskab – tilsæt i så fald koldt vand og max. 5 gram gær.

Dejen kan også holde sig 2-3 dage i køleskabet, så kan nemt servere friskbagt brød hele weekenden.
 
Hvis du kan få plads i din airfryer, kan de også få plads heri. 
Jeg lagde solsikkekerner nedenunder hver bolle, det giver lækre sprødristede solsikkekerner.

Det elsker jeg og ja faktisk har jeg bare afluret bagerens trick fra Skagenlapperne. 🙂

På toppen dryssede jeg halvdelen af bollerne med græskarkerner og halvdelen med bygflager. Boller og brød med tykmælk - uden æltningDer var rigeligt dej til flere boller, men jeg nøjedes med 8.

Resten af dejen brugte jeg til et improviseret franskbrød, som endte ud med at blive det smukkeste brød.

Jeg fyldte min lille rugbrødsform halvt op med dej. Det er en fantastisk rugbrødsform med sliplet-belægning.

Du bestemmer selv om du vil lave grovboller af al dejen eller bage 2 franskbrød.

Vupti. Uden de store armbevægelser er den masse hjemmebag til den sultne familie.

Genialt projekt til weekenden. Bollerne smager skønt både som morgenbrød, til sandwich eller madpakkeboller.

Disse blev lavet i weekenden, imens jeg havde travlt med at drøne rundt og gøre rent og vaske tøj.

Lækkert med hjemmebag, der ingen tid tager målt i “arbejdskraft”. Tid er jo en faktor for os alle!

Der er lidt hævetid her med dejen javist, men absolut ikke en dej du skal “være over” som det hedder på godt jydsk.

Den skal hverken æltes, trilles eller nurses om i andre henseender.

Smukke, lækre boller i solskin. Det var jo hvidt brød, sådan elsker mine børn søndagsbollerne allermest.

Du kan også sagtens erstatte noget af mellet af en grovere melsort, hvis du synes, de bliver for hvide.

Boller og brød med tykmælk - uden æltning

Uhm og det lækre smukke franskbrød har vi også fornøjelse af endnu.

Teenagedrengen elsker at skære franskbrødsskiver, når han kommer hjem fra skole.

Dejligt at trække weekendens bageglæder lidt med ind i det travle hverdagsliv.Boller og brød med tykmælk - uden æltning Så er der friske boller på tallerkenen!Boller og brød med tykmælk - uden æltning…og hvad er det så der er på dens sidste  bolle? Såmænd bare mine børns livret. Varm leverpostej.Boller og brød med tykmælk - uden æltning

Med nybagt brød følger som regel varm leverpostej her i huset. Same procedure as….

Det smager nu heller ikke så ringe. Varm leverpostej. Denne er købt hos slagteren, og det er den bedste.

Nej den allerbedste er den hjemmelavede eller den ubagte/frosne man kan købe og selv bage.

Uhm. Nå det var lige et leverpostejs-sidespring. Hvad foretrækker du at spise på dine nybagte boller?  🙂

Tilsæt evt. gulerødder som i disse langtidshævede boller med gulerødder, Prøv også disse yoghurtboller – de er også saftige og lækre. 

Få flere gode opskrifter på æltefrie boller her:

1.

Hurtige boller - nem opskrift uden æltning
Nemme lækre boller lavet med ske
Se opskriften her
Hurtige boller - nem opskrift uden æltning

2.

Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller
Lynhurtige grovboller uden æltning
Se opskriften her
Nemme grovboller uden æltning - hurtige boller

3.

Speltboller koldhævede - nem opskrift
Koldhævede økologiske speltboller
Se opskriften her

4.

Koldhævede boller - opskrift med havregryn
Koldhævede boller med havregryn - så nemme og lækre
Se opskriften her
Koldhævede boller – opskrift med havregryn

5.

Koldhævede boller med yoghurt - havregrynsboller
Nemme koldhævede boller med havregryn og yoghurt
Se opskriften her
Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede

6.

Majsboller - opskrift på boller med majsmel
Majsboller - koldhævede sprøde og lækre
Se opskriften her
Boller opskrift på koldhævede majsboller

7.

Koldhævede durumboller - brød og boller med durummel
Boller af koldhævet dej med durummel
Se opskriften her
Koldhævede durumboller - brød og boller med durummel

8.

Koldhævet dej til flere dage - nem opskrift på grunddej
Nem koldhævet dej af groft mel
Se opskriften her
Koldhævet dej til flere dage - nem opskrift

9.

Langtidshævede boller med gulerødder - nem æltefri opskrift
Nemme langtidshævede gulerodsboller med havregryn og kerner
Se opskriften her
Langtidshævede boller med gulerødder - nem æltefri opskrift

1o.

Æltefrit brød i form - franskbrød af nem æltefri dej
Et nemt æltefrit brød i form
Se opskriften her
Æltefrit brød i form - franskbrød af nem æltefri dej

11.

Morgenboller - nem opskrift på æltefri boller
Hurtige æltefrie boller
Se opskriften her
Morgenboller - nem opskrift på æltefri boller

12.

Koldhævet franskbrød - langtidshævet brød
Nem opskrift på langtidshævet franskbrød - æltefrit
Se opskriften her
Koldhævet franskbrød - langtidshævet brød

13.

Koldhævede gulerodsbrud - boller med gulerod
Nemme æltefrie koldhævede gulerodsboller
Se opskriften her
Koldhævede gulerodsbrud – boller med gulerod


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens over 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3500 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.