Lynhurtige smukke sprøde Vinjett – boller og franskbrød

DSC_9890

Her får du et hurtigt tip til hvordan man kan speed-bage franskbrød brød og boller.

Tricket er tykmælk, som erstatter surdej og et andet trick er koldthævnings-princippet, så du slipper for at ælte og trille.

I weekenden havde jeg en rest tykmælk der skulle bruges. Jeg havde også to sultne teenagere der skulle fodres. Hvad med hurtige boller og franskbrød?

DSC_9881

Hurtige forstået som “dej der intet kræver” – der er hævetid javist, men dejen skal hverken æltes, trilles eller formes. Læs mere nedenfor. DSC_9855

For et stykke tid siden fik jeg af AMO tilsendt en bagepakke. Nu skulle Amo’s Vinjett hvedemel prøves.

Vinjett hvedemel er mel lavet af vårhvede og Amo fortæller at “Vårhvede har et højere indhold af protein end vinterhvede og frem for alt en god glutenkvalitet”. Godt mel med højt proteinindhold og god glutenkvalitet må kunne give gode boller?DSC_9857 Her kommer opskriften på lynhurtige lynboller med Vinjett-hvedemel:

4 dl. tykmælk

4 dl lunkent vand

1/3 pk gær

1 tsk salt

750 g. -1 kg Vinjett hvedemel (eller almindeligt hvedemel)

4 dl havregryn.

DSC_9869

Sådan laver du lynhurtige boller:

Opløs gær i det lunkne vand og tilsæt tykmælk. Skyl kartonen, så du får det sidste tykmælk med ud. Tilsæt salt og havregryn. Tilsæt mel, ikke det hele på en gang. Gem lidt til sidst.
DSC_9858 Rør mel i til dejen er som tyk havregrød og røreskeen kan stå af sig selv som vist her. Brug gerne en skål med et tætsluttende låg til, hvis du har en sådan. (ellers brug staniol eller film). Tykmælken erstatter surdejen og gør også at dejen hæver hurtigere og bedre (bilder jeg mig ind, korreks mig hvis jeg er på vildspor?)DSC_9860Stil dejen koldt 1 times tid. Hov efter en time så min dej sådan ud. Låget løftede sig. Hm, hm. Jeg stillede dejen på køkkenbordet og lod den hæve “i det fri” en halv times tid, så kunne jeg bedre holde øje med den og lidt varme har dej jo altid godt af (når der skal speedbages). Jeg har prøvet at vaske et helt køleskab rent p.g.a. forvokset dej, så jeg er blevet rigtig god til ikke at fylde dejskålen for meget op (altså lige bortset fra i dette tilfælde! ). DSC_9865 Nu tog jeg chancen. Satsede på at bolledejen havde hævet lang tid nok. Jeg formede 8 boller med to skeer. Lagde solsikkekerner nedenunder hver bolle, det giver lækre sprødristede solsikkekerner og dem elsker jeg (har kopieret bagerens trick fra Skagenlapperne)

Jeg dryssede halvdelen med græskarkerner og halvdelen med bygflager. Hov. Forinden havde jeg tændt ovnen på 200 grader varmluft. DSC_9866Der var rigeligt dej til flere boller, men jeg nøjedes med 8. Resten af dejen brugte jeg til et improviseret franskbrød, som endte ud med at blive det smukkeste brød. Jeg fyldte min EVA trio solo rugbrødsform halvt op med dej. Det er en fantastisk rugbrødsform med sliplet-belægning. Hurra for sliplet!DSC_9890

Sæt boller og brød i den varme ovn (200 grader varmluft). Bag bollerne 15-20 minutter. De er færdige når de er sprøde og lyder hule når du banker dem under bunden. Brødet skal have ca. 30-35 miniutter.

Vupti. Uden de store armbevægelser er der pludselig både brød og boller. Disse blev lavet i weekenden i mens jeg havde travlt med at drøne rundt og gøre rent og vaske tøj. Lækkert med hjemmebag der ingen tid tager målt i “arbejdskraft”. Tid er jo en faktor for os alle!

Der er lidt hævetid her med disse boller javist, men absolut ikke en dej du skal “være over” som det hedder på godt jydsk. Den skal hverken æltes, trilles eller nurses om i andre henseender.

Smukke boller i solskin.

DSC_9882

Bollerne blev lækre!

De blev jo meget hvide, sådan elsker mine børn søndagsbollerne allermest, men du kan jo bare erstatte halvdelen af melet af en grovere melsort? Vinjett har også en fuldkornshvedemel, tror også det ville give lækre brød og boller?

DSC_9881Uhm og det lækre smukke franskbrød har vi også fornøjelse af endnu. Teenagedrengen elsker at skære franskbrødsskiver, når han kommer hjem fra skole. Dejligt at trække weekendens bageglæder lidt med ind i det travle hverdagsliv.

På billederne af boller kan du se et sjældent syn. I weekenden fangede jeg sørme en solskinsstribe!Helt fantastisk! Vi skyndte os ud på en cykel/løbetur, solen er et sjældent syn for mig, der nu arbejder sent og længe i mit nye job. FEDT når solen skinner i weekenderne!DSC_9889 Så er der friske boller på tallerkenen!DSC_9891

Altså jeg er jo blevet ret vild med den Macadamia nøddecreme jeg fik tilsendt fra Helsebixen. Den smager fantastisk godt på nybagt brød, også disse lynhurtige Vinjett-boller. Testbagt og testsmagt!
DSC_9697DSC_9892 og hvad er det så der er på dens sidste  bolle? Såmænd bare mine børns livret. Varm leverpostej. Med varme boller følger varm leverpostej her i huset. Same procedure as….

Det smager nu helller ikke så ringe. Varmt leverpostej. Denne er købt hos slagteren, og det er den bedste. Nej den allerbedste er de ubagte/frosne man kan købe og selv bage, så er de er helt friske.

Uhm. Nå det var lige et leverpostejs-sidespring. Hvad foretrækker du at få på dine nybagte boller?  🙂DSC_9893

Mere inspiration

27
Skriv en kommentar

13 Kommentar tråde
14 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
8 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Heidi

Hvor kan man købe det mel ( vinjett)

Sofie

Kan man putte til revet æble i?

Ann Marie Berggren

Ann Marie
Hej Gitte. Læser med stor glæde om dine frembringelser i køkkenet! Har lige bagt en portion af dine Vinjett boller og brød.
Syns det er lang hævetid men tænkte at jeg jo kunne prøve din metode med hævning i ovnen. Det virkede fint! Lækre boller – sprøde og saftige indeni! Tak for nogle rigtig gode opskrifter! ?

Marcela

1/3 pk gær til bollerne?? Hvor mange gr. Er det?

Anja

Kl er 22 og jeg opdager at jeg ikke har mere rugbrød og weekendens boller er også spist. Og jeg skal lave 3 madpakker…… Overvejede om jeg skulle bage mine dag-til-dag-boller, som normalt koldhæver, men med mere gær burde det kunne lade sig gøre, men valgte lige en hurtig søgen på nettet og her poppede denne opskrift op. Den står på bordet og hæver pt ?Jeg halverede opskriften og rev 2 mindre gulerødder i. Tilføjede lidt surdej, sesamfrø, 1 spsk olie og brugte italiensk hvedemel tipo 00. Dejen får lov at hæve 30 min og så burde jeg kunne hoppe… Læs mere »

Annette Noye

Der skal selvfølgelig stå 600 gram mel …..sorry

Annette Noye

Et pragtfuldt brød/boller, som jeg har bagt flere gange. Jeg når ikke at bruge mere end 600 gram, før skeen kan stå.

Hilsen
Annette

Søren Siim

Husk at dele det hvis du prøver “min” kylling 🙂

Tilberedningstiden og temperaturen hænger sammen med at mine børn er 5 og næsten 8, så det kan knibe med tiden i hverdagen. Og jo tak, brødet var en success!

Pitabrødene er UFATTELIGT nemme, men efter en dag med hytten fuld af gæster må den opskrift/snak altså lige vente 🙂

Søren Siim

Jeg er glad for at kunne hjælpe, men du må hellere lige prøvekøre den modificerede opskrift før du gør den officiel 😀 Med risiko for at gå helt husmor så er her opskriften på hvad ungerne nok så fantasifuldt har døbt “Fars Kylling” (jeg kan bedre lide mit lidt mere mandhaftige navn til den) Et helt løg, 1-2 peberfrugter og 2-3 tomater (alt efter størrelse) hakkes groft og hældes i en stor skål sammen med 5-7mm tykke skiver af 4-5 gulerødder. Giv det et solidt drys groft salt og et skud herbes de provence og rod det godt sammen. Når… Læs mere »

Søren Siim

Hovsa – God jul til dig også!

Jeg fik også lige den gamle Gravatar skiftet så jeg ikke ser så vrissen ud, man kan jo ikke være i dårligt humør henover god mad. Du må jo sige til hvis du en dag skal have min opskrift på Killer Kylling i Römertopf 🙂

Søren Siim

Noooo! Ikke mindre havregryn! Bare lidt mindre mel 🙂

Første omgang var så stor en success (og så deligt robust!) at jeg lige har lavet en portion mere der står til første omgang hævning nu. Så bliver det hele bagt til franskbrød og serveret til julefrokost for familien i morgen!

Tak for endnu en super opskrift! Jeg har før stjålet din opskrift på mørbrad & flødekartofler i Römertopf og det var så stort et hit at det faktisk på min kones ønske er menuen til nytårsaften.

Søren Siim

Bollerne blev gode, men kun med 750g mel. Den konsistens du beskriver blev opnået allerede ved 500g mel. Det skal siges at jeg brugte almindeligt discountmel da det var en lidt spontan beslutning at bage i dag 🙂

Søren Siim

Jeg opnåede den beskrevne konsistens efter at have tilsat kun halvdelen af melet… Jeg fik med møje rørt 750g mel i dejen og den står til hævning nu, jeg er godt nok spændt på resultatet.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer