Mørbradgryde med bacon og cocktailpølser – her får du en luksus opskrift på klassisk mørbradgryde med ris.
Klassisk mørbradgryde – en nem lækker hverdagsret. Mørbradgryde er en klassiker i det danske køkken og en stor favorit hjemme hos os. Mormormad når det er bedst!
Hvad er mørbradgryde?
Mørbradgryde er en klassisk dansk simreret, der består af mørbrad af svinekød i en cremet sauce med ingredienser som bacon, løg, champignoner og fløde.
En lækker gryderet med svinemørbrad. Mørbradgryde er også kendt under navne som jægergryde, paprikagryde, vikingegryde eller mørbrad i flødesauce.
Retten får sin gode smag fra en kombination af paprika, bacon, tomat og bouillon. Retten bliver ekstra cremet p.g.a. fløden. Gerne jo mere fløde, jo bedre.
En mørbradgryde er comfort food af allerbedste slags – en cremet, lækker simreret med masser af smag.
Perfekt gryderet, der er god både som nem aftensmad til hverdag men også altid en succes middag til gæster.
En mørgradgryde er nem at lave og kræver kun få ingredienser. Denne luksus version er med bacon, pølser og små cherrytomater. Luksus hverdagsmad
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på mørbradgryder i alle afskygninger, f.eks. en sundere version også. Du får også flere tips til opskriften og også forslag til, hvad du kan servere til.
Her får du min opskrift på mørbradgryde med ris i en luksus version med bacon og cocktailpølser.
Mørbradgryde med bacon og cocktailpølser- luksus opskrift
Ingredienser
- 125 gram bacon i skiver (klippet i små stykker)
- 3 bouillonterninger alle slags kan bruges
- 3-4 fed friskpressede hvidløg kan evt. udelades
- 3 løg i tern
- 1-2 svinemørbrad skåret i 1 cm skiver brug evt. 2 svinemørbrad, hvis I er 4 voksne. Kan også laves med kylling, kalkun eller andet svinekød
- 4-5 spsk hvedemel kan udelades
- 3-500 gram champignon eller 2 glas, Kan også udelades
- evt. lidt smør/olie til stegning
- 3 spsk stødt paprika erstat evt. 1 spsk med røget paprika
- 1 ds. flåede tomater
- Salt/peber
- 140 gram koncentreret tomatpuré en stor dåse
- 3-4 spsk ketchup smag til
- 2½ dl kogende vand kan evt. udelades men vi kan godt lide, når der er godt med sovs til retten.
- 2½ dl mælk gerne sødmælk. Kan erstattes med ekstra fløde
- 2½ dl fløde Piskefløde eller madlavningsfløde. Cremefine kan også bruges. 2½ dl fløde kan erstattes med mælk
- jævning af hvedemel/mælk eller Maizena
- 200 gram cocktailpølser kan erstattes med andre pølser
- 2-300 gram cocktailtomater /cherrytomater kan udelades
Sådan gør du
- Afpuds svinemørbraden for hinder og sener og skær den ud i 1 cm skiver. Dup stykkerne i hvedemel (kan udelades).
- Klip bacon i stykker og svits det i en gryde sammen med løg, hvidløg og bouillonterninger. Steg mørbradbøfferne med til de har fået stegeskorpe. Tilsæt evt.smør/olie. Tilsæt champignon. Krydr godt med salt/peber og stødt paprika
- Hæld nu flåede tomater og koncentreret tomatpure ved.
- Tilsæt kogende vand og evt. væde fra champignonglassene og lad retten simre under låg, gerne minimum et kvartér.
- Hæld fløde og mælk ved og kog retten op. Retten bliver mere cremet hvis du bruger ren fløde men mælk kan også bruges. Rør jævning (af mel/mælk) i og kog op og smag til evt. med ekstra salt/peber/paprika og ketchup.
- Til slut tilsætter du cocktailpølser og cherrytomater og lader dem koge med nogle minutter, til de er gennemvarme. Smag evt. retten til en sidste gang. Du kan evt. stege lidt ekstra bacon og servere på toppen.
- Vi spiste ris og gulerodsstave til retten. Kan også serveres med pommes frites eller pasta
Noter
Populær klassisk gryderet med svinemørbrad, pølser, fløde og tomat
Skøn ret, man aldrig bliver træt af. Brug gerne 2 svinemørbrad, hvis I er 4 voksne til bords eller gerne vil have mad til flere dage. Jo mere kødfyld, jo bedre. 🙂
Hjemme hos os kan vi også godt lide at der er rigeligt med sovs til retten. Hvis du serverer ris til retten, kan risene suge en del sovs, men du kan fint også nøjes med fløde/mælk og udelade vandet. Servér gerne flutes til, til at suge den sidste sauce op. 🙂
Retten bliver klart mere cremet, hvis du bruger ren fløde, men jeg har også god erfaring med en kombination af fløde/mælk (gerne sødmælk). Du kan også sagtens nøjes med vand eller fløde light/madlavningsfløde, hvis du vil spare på kaolorierne.
Sovsen bliver også rigtig god med flødeost eller creme fraiche i? Bare lige nogle ideer fra mig til dig.
Denne ret har jeg bare lavet i gryde, men prøv også denne version i stegeso eller denne i fad i ovnen.
Hvad kan du servere til mørbradgryde?
Mørbradgryde kan serveres med mange forskellige slags tilbehør: Kartoffelmos eller grøntsagsmos. Pasta. Ris. Grøntsager / bagte rodfrugter / bønnefritter med sesam? Den smager også pommes frites eller andre ovnkartofler?
Tips til opskriften. Mørbradgryde kan nemt varieres efter hvad du har i køleskabet:
Du kan sagtens tilsætte f.eks. grøntsager som porrer, peberfrugt, gulerødder, hvis du gerne vil gøre retten lidt sundere og give den mere fylde.
Opskriften er en god grundopskrift du sagtens kan lave med f.eks. kylling, kalkun eller svinekød i tern?
Jeg har tilsat en del paprika til denne opskrift. Bland gerne sød paprika med røget paprika. Det giver en god smag. Du kan også tilsætte f.eks. chili eller cayennepeber, hvis du ønsker en mere krydret version? Prøv også med karry, som i denne opskrift.
Man kan også lave en lækker ret med mørbrad i sennepssovs? Nogle tilsætter vist også et „skwis‟ sherry eller portvin? En mørbrad stroganoff er også lækker.
Kan man lave mørbradgryde i forvejen?
Ja sagtens. Mørbradgryde bliver bare endnu bedre, hvis den laves noget tid i forvejen, så trækker den nemlig bare endnu mere smag. Smart med en nem ret, du kan lave i god tid før den skal serveres f.eks. til gæster? Opbevar retten i køleskabet i 2-3 dage eller frys den ned til senere brug.
Mørbradgryde er en rigtig god simreret, der smager skønt året rundt. Lav en stor portion og nyd den i flere dage. Det gør vi herhjemme.
Vi elsker når der er nem mad på dag 2 og dag 3. På 3. dagen kan du evt. servere den med andet tilbehør, så du lige tilfører lidt fornyelse til retten. 🙂
Rigtig god fornøjelse med den lækre mørbradgryde til dig.
Få flere opskrifter med svinemørbrad her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.
