Pleskner. Uhm – her får du opskriften på de lækre gammeldags småkager, der er så nemme at lave.
Kender du pleskner? Det er verdens nemmeste småkage, som alle børn og voksne kan lide. De passer perfekt i en barnehånd.
Hvad er pleskner?
Pleskner er en klassisk gammel dansk småkage, der består af ganske få ingredienser: æg, smør, sukker, mel, vanilje og bagepulver. Voila!
Pleskner smager rigtigt godt. De er milde i smagen og de bliver sprøde og lækre. De er en lille smule bløde i midten, men sprøde i kanten.
Jeg tilsætter gerne lidt kakao til halvdelen af dejen. Halvdelen er derfor lyse og halvdelen med kakaosmag.
Det pynter så fint på kagefadet. Kakao plesknerne forsvinder næsten altid først, men lav gerne kakao pleskner af noget af dejen. Både de lyse og kakao versionen er lækre.
Plesknerne er geniale at bage til en børnefødselsdag.
Der bliver mange kager ud af portionen, men der bliver helt sikkert også blive spist mange. De er perfekte at lave til alle anledninger.
Småkagerne er perfekte begynder-kager for børn, der gerne vil bage selv.
Småkagerne er nemlig super nemme at lave. En færdigbagt småkage, passer også perfekt i en lille barnehånd bagefter 🙂
Kagerne er også nemme at købe ind til. Jeg vil gætte på at du har de få ingredienser i dit køkken?
Her kommer opskriften på:
Pleskner – få en opskrift på gode nemme småkager med kakao og med vanilje hér
Ingredienser
- 4 æg
- 200 gram sukker ca. 2½ dl
- 1 tsk. vaniljesukker
- 75 gram smeltet smør kan udelades
- 240 gram mel ca. 4 dl
- 1 tsk. natron
- 3 spsk kakao tilsættes halvdelen af dejen. Kan udelades
Sådan gør du
- Pisk æg hvidt og skummende med sukker og vanilje
- Bland natron i melet og vend melet i dejen med dejskraber - pisk ikke. Tilsæt evt. smør
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt hvide pleskner på en bageplade med to teskeer. Kagerne flyder en del ud
- Når halvdelen af dejen er tilbage, rører du kakaoen i. Du kan også nøjes med helt lyse kager eller kun mørke?
- Lav kakao-pleskner af resten af dejen. Du bestemmer jo, om du vil lave 100% lyse, 100% mørke eller half and half.
- Bag dine pleskner 6-8 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn).
- Kagerne er færdige, når de er gyldne og sprøde.
- Lad kagerne afkøle helt, før du putter dem i kagedåse. Er de for bløde efter afkøling, så kan de bages nogle minutter i ovnen igen.
Noter
Er kagerne for bløde efter afkøling, så giv dem lidt ekstra tid i ovnen
Du kan tilsætte andre smage til plesknerne. Citron, appelsin, mandler, lakrids, tranebær, grofthakket chokolade?Kan holde sig længe i kagedåse
Gammeldags småkager – nemme og hurtige at lave. Både versionen med vanilje og kakao smager skønt
Jeg er i fuld gang med at få styr på mit opskriftsarkiv og kigger tilbage i tiden.
Faktisk helt tilbage til min nevøs 18-års-fødselsdag. Jeg introducerede Lau-kagerne i dette indlæg. Her får du opskriften på de lækre pleskner.
I vores familie kalder vi kagerne for Lau-kager. Min nevø Lau har, siden han har været helt lille, været vild med de pleskner moster Gitte næsten altid serverede til fødselsdage.
Han hyggede sig med at tømme et kagefad helt selv, da han var barn. Han er både vild med den lyse vanilje-variant og den mørke med kakao (ligesom vi andre).
Lau elsker bare pleskner, så selvfølgelig, kan småkagerne da kun hedde Lau-kager i vores familie. 🙂
Lau havde heldigvis inviteret sin moster med til sin 18-års-fødselsdag og selvfølgelig tog hun da en pose Lau kager med under armen.
Selvom man bliver 18-år er man da ikke for stor til at spise sine mosters yndlings-småkager, vel? 🙂 (red.: nej, det er man ikke! Lau blev mega-glad for kagerne 🙂
Helt perfekte småkager og super nemme at lave. De kan faktisk sagtens bages uden smeltet smør, så bliver de faktisk ret fedtfattige.
Du kan tilsætte andre smage til plesknerne, prøv med citron, appelsin, mandler/ tranebær, chokolade?
Kagerne kan holde sig 1-2 uger i tætsluttende kagedåse, eller lige til de er spist. 🙂
Jeg kan ikke huske helt præcist hvor mange pleskner der bliver af denne portion, men der bliver MANGE.
Omkring 25 mørke og 25 lyse kager? Hele posen blev spist, så uanset hvor mange man bager, er der ikke nok 🙂
Sådan laver du pleskner – de nemme gammeldags klassiske småkager. Se billederne her:
På ingen tid kan du have lavet et fad lækre sprøde småkager. Måske du også har en nevø du vil forkæle? Eller en niece måske?
Lau’s søster Line kom hjem efter 1 års udvekslingsophold i Mexico. Så skulle hun da have sine helt egne moster-kager. Selvfølgelig da.
Dem kan du læse om her
Sådan er det med den bage-moster. Nevøen og niecerne har vist vænnet sig til, at moster tit kommer slæbende med kage under armen når hun kommer på besøg.
Senest var det niece-Maria der fik et bjerg 18-års-cookies Dejligt når der er en bage-anledning jo 🙂
Kast du dig roligt ud i en omgang pleskner. Måske de også bliver en ny småkage-favorit i din familie? Jeg er sikker på at især børnene i din familie vil juble 🙂
Plesknerne smager sødt, de er sprøde og smelter næsten på tungen. Lækre kager. Jeg forstår godt ham Lau. Mon jeg kan ønske mig en portion når jeg snart fylder 40+ (eller lidt mere?) 🙂
Få flere gode nemme opskrifter på cookies og småkager – klik her
Se flere opskrifter på småkager og cookies her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Rigtig lækre jeg kom hakket chokolade og valnødder i.
God jul. Jeg brugte sprøjtepose så er det nemmere at styre størrelsen.
Hejsa. Mine blev lidt pandekage artige og bløde . Ved du hvad der evt kunne gå galt ?
Men de smager nu godt alligevel 🙂
Hej ,
Tak for opskriften . Bringer minder frem – Bettina og jeg lavede dem så tit som børn.
Nu er min 8 årige datter selv igang.
Dufter helt som de “plejer”
Pia
Nej hvor sjovt:-)
Ja, jeg kender godt pleskner…Min mor bagte dem tit (altså standard modellen uden cacao), da jeg var barn, men jeg har aldrig selv forsøgt mig…
De er jo nemme, så en dag skal de vel prøves.