Skysovs er den lækreste sovs, der er super nem at lave. Her får du opskriften på en lækker jævnet brun sovs lavet af stegesky eller bouillon.
Når du steger f.eks. en culottesteg eller anden steg, så kan den stegesky der samler sig i bradepanden, trylles om til den lækreste skysovs. Perfekt tilbehør til steg og kartofler.
Når du laver sovs med stegesky, så får sovsen en ekstra god “kraft” smag af det kød du tilbereder.
Hvis du steger f.eks. løg eller grøntsager sammen med stegen, giver det også god smag til skysovsen.
Hvad er skysovs?
Det er en enkel sovs lavet af stegesky, fra en steg stegt i ovn, på grill eller i airfryer. Når kødet steger, så drypper der kødsaft ned i bunden af stegefadet. Herved dannes den stegesky, du skal bruge som basis i din skysauce.
Bare tilsæt lidt vand i bradepanden, så har du en god basis for en lækker brun sovs. Du undgår også samtidigt stegeos i køkkenet. Smart!
Tilsæt gerne lidt fløde til saucen, en flødesovs med stegesky er nemlig ekstra lækker. Du kan også tilsætte lidt vin? Det giver en ekstra god kraftsmag til sauce.
Efterfyld fadet med vand under stegningen, så du er sikker på fadet ikke tørsteger. Det er SÅ ærgerligt, hvis man bliver snydt for den gode sovs!
En skysovs fra en oksesteg er gyldne dråber. Gem derfor altid gerne stegeskyen, når du steger en steg. Både stegesky og skysovs kan sagtens fryses og bruges senere også.
Det er en nem og god grundopskrift du får her.
Skysovs – nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon
Ingredienser
- 3-500 ml stegesky f.eks. fra culottesteg eller anden steg tilsæt vand til bradepanden, når du steger en steg. Bare brug den stegesky du har, afhængigt af hvor meget sovs du skal bruge. Fond/bouillon kan også bruges.
- kulør til passende farve
- Salt smag til
- evt. fløde eller lidt vin
- evt. ribsgele/tyttebærsyltetøj smag til
Jævning:
- ¼-½ dl vand
- 1-2 spsk majsstivelse/kartoffelmel eller ryst en meljævning af mel/mælk. Mængden du skal bruge afhænger af hvor meget stegesky du har
Sådan gør du
- Si stegeskyen fra bradepanden, som du har stegt stegen i. Under stegningen, så husk at efterfylde bradepanden med vand undervejs, så den ikke koger tør.
- Efter stegningen, så kog evt. et par dl vand til at skylle bradepanden med. Så kan du få den sidste sky med. Hæld al stegeskyen igennem i en si, i en gryde.
- Rør en jævning af majsstivelse/vand og pisk det i stegeskyen. Kog op til sovsen tykner. Meljævning kan også bruges. Smag sovsen til med salt/peber og f.eks. lidt ribsgelé/tyttebærsyltetøj, hvis du ønsker vildtsmag. Tilsæt kulør til passende farve.
- Tilsæt evt. lidt fløde. Er sovsen for tyk, så tilsæt evt. lidt mælk/vand/fløde. Er sovsen for tynd, så tilsæt mere jævning. Smag sovsen til igen. Sovsen vil tykne mere, når den afkøler
- Så er din skysovs klar til servering. Servér den gerne i en sovseskål eller en lille kande.
Noter
Sovsen kan gemmes og lunes dagen efter. Opbevares på køl, men kan også fryses.
Overskydende stegesky kan fryses. Foretrækker du en opbagt brun sovs, så få opskrift her.Skysauce af stegesky kan du lave af alle stege – en nem måde at lave brun sovs på. En god sovs er prikken over i’et.
En god sovs er én af hemmelighederne bag en god middag. Sådan er det bare! Kraftsky er en god base i en god sovs.
Jeg tilsætter ikke smør til en skysovs, da jeg synes der er rigeligt fedt/kraft i stegeskyen.
Du kan dog sagtens lave en opbagt sovs med smør og mel og så piske stegeskyen i, hvis du foretrækker det. Få en opskrift her.
Vil du gerne lave skysovs uden stegesky, så kan du sagtens lave saucen med bouillon eller anden fond.
Steger du f.eks. wienerschnitzel eller frikadeller på en pande, så kan du også lave en god pandesovs bagefter.
Bare kog panden af med lidt vand og jævn sovsen. Så kan du nemt lave din skysovs på pande.
Skysovs kan du lave når du steger alle slags stege. Porchetta, helstegt kylling, flæskesteg, andesteg, vildt som f.eks. dyrekølle?
Hvis du f.eks. steger en nakkesteg stegt som vildt, så prøv at smage skysaucen til med tyttebær. Så kan du nemlig lave den lækreste vildtsauce.
Uhm jeg elsker sovs med masser af smag.
Prøv også en sur sød sovs, en svampesauce, persillesovs eller en hjemmelavet bearnaise sovs.
Få flere opskrifter på hjemmelavet sovs/sauce her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.