Skysovs er den lækreste sovs, der er super nem at lave. Her får du opskriften på en lækker jævnet brun sovs lavet af stegesky eller bouillon.

Når du steger f.eks. en culottesteg eller anden steg, så kan den stegesky der samler sig i bradepanden, trylles om til den lækreste skysovs. Perfekt tilbehør til steg og kartofler.

Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon

Når du laver sovs med stegesky, så får sovsen en ekstra god “kraft” smag af det kød du tilbereder.

Hvis du steger f.eks. løg eller grøntsager sammen med stegen, giver det også god smag til skysovsen.

Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon

Hvad er skysovs?

Det er en enkel sovs lavet af stegesky, fra en steg stegt i ovn, på grill eller i airfryer. Når kødet steger, så drypper der kødsaft ned i bunden af stegefadet. Herved dannes den stegesky, du skal bruge som basis i din skysauce.

Bare tilsæt lidt vand i bradepanden, så har du en god basis for en lækker brun sovs. Du undgår også samtidigt stegeos i køkkenet. Smart!

Tilsæt gerne lidt fløde til saucen, en flødesovs med stegesky er nemlig ekstra lækker. Du kan også tilsætte lidt vin? Det giver en ekstra god kraftsmag til sauce.

Efterfyld fadet med vand under stegningen, så du er sikker på fadet ikke tørsteger. Det er SÅ ærgerligt, hvis man bliver snydt for den gode sovs!Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon

En skysovs fra en oksesteg er gyldne dråber. Gem derfor altid gerne stegeskyen, når du steger en steg. Både stegesky og skysovs kan sagtens fryses og bruges senere også.

Det er en  nem og god grundopskrift du får her.

Skysovs – nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon

Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon
Nem brun sovs af stegesky
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon
Portioner: 6 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 3-500 ml stegesky f.eks. fra culottesteg eller anden steg tilsæt vand til bradepanden, når du steger en steg. Bare brug den stegesky du har, afhængigt af hvor meget sovs du skal bruge. Fond/bouillon kan også bruges.
  • kulør til passende farve
  • Salt smag til
  • evt. fløde eller lidt vin
  • evt. ribsgele/tyttebærsyltetøj smag til

Jævning:

  • ¼-½ dl vand
  • 1-2 spsk majsstivelse/kartoffelmel eller ryst en meljævning af mel/mælk. Mængden du skal bruge afhænger af hvor meget stegesky du har

Sådan gør du

  • Si stegeskyen fra bradepanden, som du har stegt stegen i. Under stegningen, så husk at efterfylde bradepanden med vand undervejs, så den ikke koger tør.
    Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon
  • Efter stegningen, så kog evt. et par dl vand til at skylle bradepanden med. Så kan du få den sidste sky med. Hæld al stegeskyen igennem i en si, i en gryde.
    Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and
  • Rør en jævning af majsstivelse/vand og pisk det i stegeskyen. Kog op til sovsen tykner. Meljævning kan også bruges. Smag sovsen til med salt/peber og f.eks. lidt ribsgelé/tyttebærsyltetøj, hvis du ønsker vildtsmag. Tilsæt kulør til passende farve.
    Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon
  • Tilsæt evt. lidt fløde. Er sovsen for tyk, så tilsæt evt. lidt mælk/vand/fløde. Er sovsen for tynd, så tilsæt mere jævning. Smag sovsen til igen. Sovsen vil tykne mere, når den afkøler
    Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and
  • Så er din skysovs klar til servering. Servér den gerne i en sovseskål eller en lille kande.
    Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon

Noter

Stegesky fra andesteg kan på samme måde bruges til andesovs. Stegesky til flæskesteg kan bruges til flæskestegssovs.
Sovsen kan gemmes og lunes dagen efter. Opbevares på køl, men kan også fryses.
Overskydende stegesky kan fryses. Foretrækker du en opbagt brun sovs, så få opskrift her. 
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon

Skysauce af stegesky kan du lave af alle stege – en nem måde at lave brun sovs på. En god sovs er prikken over i’et.

En god sovs er én af hemmelighederne bag en god middag. Sådan er det bare! Kraftsky er en god base i en god sovs.

Jeg tilsætter ikke smør til en skysovs, da jeg synes der er rigeligt fedt/kraft i stegeskyen.

Du kan dog sagtens lave en opbagt sovs med smør og mel og så piske stegeskyen i, hvis du foretrækker det. Få en opskrift her.

Vil du gerne lave skysovs uden stegesky, så kan du sagtens lave saucen med bouillon eller anden fond.

Steger du f.eks. wienerschnitzel eller frikadeller på en pande, så kan du også lave en god pandesovs bagefter.

Bare kog panden af med lidt vand og jævn sovsen. Så kan du nemt lave din skysovs på pande.

Skysovs kan du lave når du steger alle slags stege. Porchetta, helstegt kylling, flæskesteg, andesteg,  vildt som f.eks. dyrekølle?

Hvis du f.eks. steger en nakkesteg stegt som vildt, så prøv at smage skysaucen til med tyttebær. Så kan du nemlig lave den lækreste vildtsauce.Skysovs - nem opskrift på brun sovs af stegesky el. bouillon

Uhm jeg elsker sovs med masser af smag.

Prøv også en sur sød sovs, en svampesauce, persillesovs eller en hjemmelavet bearnaise sovs.

Få flere opskrifter på hjemmelavet sovs/sauce her:

1.

Sur sød sovs opskrift - til ris, nuggets el. forårsruller
Nem opskrift på sur sød sauce
Se opskriften her
Sur sød sovs opskrift - til ris, nuggets el. forårsruller

2.

Bearnaise - nem opskrift på hjemmelavet bearnaise sovs
Nem hjemmelavet bearnaisesovs
Se opskriften her
Bearnaise - nem opskrift på hjemmelavet bearnaise sovs

3.

Flæskestegssovs - brun sovs til flæskesteg
Nem brun sovs til flæskesteg
Se opskriften her
Flæskestegssovs - brun sovs til flæskesteg

4.

Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and
Nem brun sovs til andesteg
Se opskriften her
Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

5.

Champignonsauce med fløde - nem opskrift
Champignonsovs med fløde - nem og billig
Se opskriften her
Champignonsauce med fløde - nem opskrift

6.

Persillesovs - opskrift på sovs med persille
Nem hvid opbagt sovs med persille
Se opskriften her
Persillesovs - opskrift på sovs med persille

7.

Pastasauce opskrift - nem hjemmelavet pasta sauce
Nem pastasovs med flåede tomater og fløde
Se opskriften her
Pastasauce opskrift - nem hjemmelavet pasta sauce

8.

Mornaysauce opskrift - hjemmelavet ostesovs
Hjemmelavet ostesovs til lasagne
Se opskriften her
Mornaysauce - opskrift på ostesovs

9.

Bechamelsauce - opskrift på hvid opbagt sovs
Hvid opbagt sauce perfekt til lasagne
Se opskriften her
Bechamelsauce opskrift på hvid opbagt sovs

10.

Svampesauce - sovs med portobello svampe
Lækker champignonsauce med hasselnødder og portobello svampe
Se opskriften her
Champignonsovs med Portobello svampe

11.

Brun sovs - nem opskrift på klassisk opbagt brun sauce
Nem opbagt brun sauce
Se opskriften her
Brun sovs - nem opskrift på klassisk opbagt brun sauce

12.

Smørsovs - nem opskrift på klaret smør (ghee)
Opskrift på klaret smør
Se opskriften her
Smørsovs - nem opskrift på klaret smør (ghee)


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3200 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.