Sprød og saftig langtidsstegt andesteg med æbler og svesker

  • Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker

Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og sveskerSnart er det Mortensaften. Snart er det juleaften, og så skal du da vide hvordan du laver verdens bedste andesteg ikke? En sprød langtidsstegt andesteg der bliver supermør og som giver den lækreste andestegssauce.

Anden er, som traditionen foreskriver, proppet med svesker og æbler og den bliver saftig og lækker og er faktisk også nem at lave, du skal bare starte i god tid, i VIRKELIG god tid. 6-7 timer før middagen skal serveres 🙂Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og sveskerTil den lækre andesteg skal du bruge: 

Sprød og saftig langtidsstegt andesteg med æbler og svesker
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 30 minutter
Ret: Jul hos Bagenørden
Kategori: Slow food - simremad
Portioner: 4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • En and på 3.5-4 kilo
  • 4 æbler i både
  • 1 pose svesker uden sten
  • Salt.

Sådan gør du

  • Skræl æblerne i i både og læg sveskerne i blød i vand. Gammelt husmortrick: Når sveskerne har suget vand, afgiver de senere fugten inde i andestegen og det er godt.
  • Vask og rens andestegen. Gem indmaden.
  • Drys salt indeni andestegen og prop den ud med svesker og æbler.
  • Luk andestegen til med kødnåle og drys med salt på alle sider.
  • Læg andestegen på en rist over en bradepande. Hæld vand i bradepanden og sæt andestegen i en 100 grader varm ovn. Læg også indmaden ned i bradepanden.
  • Steg andestegen og indmad 6½ time v. 100 grader varmluft.
  • Hæld jævnligt vand i bradepanden. Andestegen må endelig ikke stege tør. Hæld gerne mindst en halv liter vand ved af gangen.
  • Vend andestegen når halvdelen af tiden er gået. Steg den først med ryggen opad og dernæst med brystet opad den sidste stegetid.
  • Den sidste halve time skruer du temperaturen op for 200 grader varmluft, så andestegen kan blive brun og sprød. Væd evt. andestegen med lidt stegesky.
  • Hæld stegeskyen fra bradepanden, si og jævn til en lækker sauce. smag til med sauce og væde fra rødkålen, hvis du laver det, og det gør du vel? 🙂
  • Partér anden og servér også indmaden, sveskerne og æblerne til, som tilbehør.

Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker

Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og sveskerSprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og sveskerDet kan godt være, at denne andesteg skal sættes over lige efter morgenmaden, men det giver fred og ro i sindet på en travl juleaftensdag. Anden er der helt styr på og der er tid til at gå i kirke, tid til at spille Matador og spise godter, tid til at lave julegodter og  til at spise dem også.

En af fordelene ved at andestegen simresteger hele dagen er også, at hele huset har fornøjelsen af den lækre duft af julemad. Hele dagen.  🙂
Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker Det kan være svært at partere en andesteg og jeg er slet ikke ekspert. Faktisk kan jeg ikke råde dig. Jeg parterer en and ligesom jeg parterer en kylling og er det mon sådan man skal gøre? Det plejer at lykkes meget godt og smagen er jo fin. Måske du kan give mig nogle fif her?Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker Hov og hér sniger julemedisteren sig jo ind. Vi SKAL have julemedister når det er juleaften. Nogen siger det ikke hører sig til, men det gør det altså i vores familie og det kan der ikke laves om på, slet ikke på en juleaften. Er det også sådan hjemme hos jer? 😉DSC_0796Julemiddagen eller Mortensaftens-middagen serveres med sauce og det hele. Franske kartofler selvfølgelig også og rødkål og det skal være den fra Beauvais, det skal der heller ikke laves om på. Slet ikke juleaften. 😉

Rigtig god fornøjelse med din andesteg og skriv gerne lige hvis du har nogle gode fiduser til partering eller bare har nogle andre husmor-fifs i ærmet?  Selvom vi ikke er meget for at lave om på traditionerne, skader det jo aldrig at lære nyt, vel? 🙂Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker

30
Skriv en kommentar

13 Kommentar tråde
17 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
12 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Turid


Min mormor lægger altid sveskerne i blød i sveskesaft og ikke vand.
De afgiver lige meget væde under stegning, men også mere smag 😉

Dorte

Jeg har ikke læst alle kommentarer, men er lidt forvirret nu. I et andet oplæg bruger du din mors måde at stege and på – uden rist – og nu bruger du rist…….hvad hælder du mest til? Jeg tager chancen og lægger dyret direkte i bradepanden med brystet nedad. Glædelig jul

Carina

Hej Gitte
Jeg er blevet stor fan 🙂 og inår vil jeg vove mig ud i at invitere hele familien på julemiddag hos mig. For at øve mig har jeg inviteret mine forældre på Mortens and.
I år falder Mortens aften på en fredag og det er jo egentlig fint men anden kan jeg jo ikke sætte i ovnen om morgenen da jeg skal på arbejde og dermed ikke kan hælde vand ved hele tiden
Kan jeg måske stege den halvdelen af tiden dagen inden og så den anden halvdel på selve dagen ??

Dorthe

Hej Gitte. Tak for en fantastisk blog, som jeg igen og igen vender tilbage til. Har senest bagt bristede drømme og de blev vildt gode – jeg brugte kokosolie med smag. UHM! Min mand skulle have dem med på arbejde næste dag, men der var så få tilbage at det var pinligt, så kollegerne må vente til på mandag, når næste portion er bagt. Denne and ser vildt lækker ud. Jeg vil prøve at langtidsstege juleænderne i år, men jeg er lidt i tvivl om hvor meget længere jeg skal give dem, når jeg har 2 i ovnen på samme… Læs mere »

Ingear Solilia Skaarup

Hej Gitte 🙂 Jeg lægger medisteren i bradepanden sammen med lidt svesker, så ligger den der og hygger sig og får lidt andefedt dryppet på sig undervejs. Den kan fjernes inden der skrues op for temp. til sidst. Det bliver verdens lækreste medister 🙂

Mange hilsner
Ingear Solilia

Lisbeth

Jeg er jo en sucker efter god sovs. Bruner indmaden i en gryde, fisker lever og hjerte op, når de er færdige (til alderspræsidenten i familien på 91 år, som ELSKER det), men lader resten blive i gryden. Tilsætter derefter et par løg i både, et par fed hvidløg skåret igennem, gerne blegselleri, 5 laurbærblade, en teske fuld peberkorn, et par nelliker, en liter vand og en snas rødvin. Og så skal det bare passe sig selv i nogle timer. Derefter sies det – og nu skal det koge ind til passende mængde. Skum evt fedtet. Tilsæt lidt fløde, evt… Læs mere »

John Christensen

Hej Gitte, jeg har fornøjelsen af at langtidsstege 2 ænder til vores families fælles julemiddag. Jeg har lagt sveskerne i blød natten over, jeg er lidt spændt på om der er nogen forskel. Vandet fra sveskerne har jeg hældt i bradepanden sammen med indmaden,
Glædelig Jul
John

Alberte

Det jo GENIALT! så laver jeg lige en lurer inden jeg selv kaster mig over anden 😀 total top-dollar ! Det bliver såå godt, og spændende – altid sjovt at prøve noget nyt.. Kastede mig over noget nyt igår.. havde en mørbrad i fryseren som var blevet taget op – stop spild af mad – køb tilbud når du kan – mørbrad 🙂 overvejede rømeren, men var sent hjemme og havde lidt luret på en indbagt set inde på en anden side – kom lidt alberte præg.., så det blev en mørbrad fyldt med champignon og soltørrede tomater lagt på… Læs mere »

Alberte

Jeg synes du er meget prof, og dybt imponeret, bruger dine opskrifter rigtig tit, sætter lidt eget præg på.. og BUM lækker ret kommer ud af ovnen, for ja rømeren er genial, det bekræfter den gang på gang 😀
Lyder som en god plan.. sæt i gang 😀
god dag, hilsner herfra

UllaKK

Hej Gitte
Jeg er meget inspireret over dine opskrifter og tanker om mad. Jeg plejer at lantidsstege mortensanden i ovnen…er du kommet dine overvejelser nærmere vedr. stegning af anden i stegesoen?
Hvis du har vil jeg være meget glad for at du fortæller om hvad du forestiller dig med stegetid mm

Alberte

Total deal 😀
men måske jeg lige tjekker dig ud først, er altid så nervøs når jeg ikke har noget lige sådan at gå efter, og du jo en del mere prof.. ved ikke rigtig med stegeskyen, skal rømeren tømmes efterhånden eller? tænker der måske smelter meget fra anden? uhhh projekt 😀
god søndag 🙂

Alberte

Hej Gitte,
nyder stadig din blog – meget 😀 samt familien ..
Ville rigtig gerne prøve at lave andesteg, og ville rigtig gerne bruge min rømer.. har du en ide til hvordan med langtidsstegning?
God weekend 🙂
Hilsner fra Alberte

tina nymann

Yeahh, glæder mig til Mortensaften. Har altid set den aften, som træning til Juleaften:-)

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer