Smørsovs er en nem sauce du kan bruge som sovs til mange retter. Den er utrolig enkel at lave og her får du mine tips og min super nemme opskrift.
Faktisk så skal du kun bruge en enkelt ingrediens, når du skal lave smørsauce. Nemlig smør.
Vi spiste smørsovsen med kartofler til karbonader. Den er også god at servere til schnitzler, hamburgerryg eller f.eks. fisk?
Det smørsauce smager også bare skønt til nye kartofler og/eller dampet blomkål. En gudespise, når de første nye kartofler er klar.
Smørsaucen jeg har lavet hér, kaldes også for “klaret smør” eller ghee, der også tit bruges i stegning og i saucer.
Hvad er klaret smør (ghee) ?
Klaret smør er “klart smør”, der varmes langsomt op, så urenhederne i smørret udskilles. Urenhederne vil du kunne se som hvidt skum/et hvidt lag, der vil samle sig i bunden af gryden.
Du kan skumme smørsovsen af eller du kan gøre som jeg, si det fra til sidst.
Ghee, som klaret smør også kaldes, kan holde sig længere tid end almindeligt smør. En portion kan holde sig længe i køleskabet.
Bruger I ikke al smørsovsen, så stil den på køl til senere brug. Brug den til stegning, varm det op til smørsovs igen eller brug det måske til bearnaisesovs?
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her
Smørsovs – nem opskrift på klaret smør (ghee)
Ingredienser
- 150-200 gram smør beregn ca. max. 50 gram smør pr. person
- evt. krydderurter eller hvidløg
Sådan gør du
- Smelt smørret langsomt i en kasserolle ved svag varme. Jeg brugte ca. 75 gram smør og det rakte til 2 pers. RRør ikke rundt i gryden. Det er lidt forskelligt hvor lang tid det tager at smelte smørret, det afhænger af den mængde du laver.
- Når smørret er smeltet, så tag kasserollen af blusset og lad smørret afkøle lidt. Bundfald/urenheder vil nu samle sig på bunden, som et hvidt lag.
- Hæld nu smørret igennem en te-se, det vil fjerne alle urenheder og din smørsovs vil blive klar/klaret smør/ghee.
- Din smørsovs er nu klar til servering. Kan lunes igen, hvis den er afkølet for meget. Kan I ikke spise al smørsovsen, kan den afkøles og bruges til stegning/saucer efterfølgende. Holdbarheden er lang i køleskab.
Noter
Tilsæt evt. hvidløg, krydderier eller krydderurter som f.eks. timian, estragon el. lign. hvis du ønsker smag i din smørsovs.
Hvis du vil lave brunet smør, så varm smørret op til det bruser op, bliver brunligt og får en nøddeagtig smag/duft (pas på, det ikke bliver brændt).Hjemmelavet smørsauce er så nemt at lave og smager skønt til stegte retter med kød, kartofler og til fisk
Nogle gange serverer man også brunet smør som smørsauce. Her skal du bare varme smørret op ved højere temperatur, til det bruser op, bliver brunt og får en nøddeagtig smag/duft.
Pas på det ikke bliver for mørkt, så smager det brændt og det er super ærgerligt at måtte kassere det dyre smør.
Det er lidt smag og behag om man er til brunet smør eller smørsovs af klaret smør. Prøv dig gerne frem og se hvad du synes.
Jeg lavede kun en lille portion smørsovs af 75 gram smør og det var rigeligt til min mand og jeg. Jeg vil tro, at 200 rækker til til 4-6 personer.
En evt. rest kan holde sig længe i køleskab. Kan lunes og bruges som smørsovs igen eller bruges til stegning og saucer.
Tilsæt evt. hvidløg, krydderier eller krydderurter som f.eks. timian, estragon el. lign. hvis du ønsker smag i din smørsovs.
Jeg synes det fungerede så fint at si den hvide valle fra i en lille te-si.
Man kan også bare hælde smørsovsen forsigtigt fra gryden, imens det hvide lag bliver liggende på bunden af gryden.
Smørsovsen hældte jeg i min lille kokotte, der var så fin at servere i. Forinden havde jeg lunet den med varmt vand/let kogende vand , så saucen ikke kølede for meget.
Min mand fik julelys i øjnene, da jeg serverede smørsovs til karbonade, kogte kartofler og blomkål. Mormormad er altid en sikker succes ved middagsbordet.
Næste gang vil jeg servere brunet smør, som tilbehør. Det ender jo med, at min mand vil giftes igen. 🙂
Smørsovs er også en klassisk sovs, der er god at servere til f.eks. en rødspætte / fiskefilet, hamburgerryg eller en wienerschnitzel.
Hvis du er vild med hjemmelavet sauce, så prøv også denne champignonsauce eller denne persillesovs. En skysovs er også altid et hit og en vildtsovs også.
Få flere opskrifter på hjemmelavet sauce og dressinger her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.