Flæskesteg med sprøde svær – langtidsstegt i ovn

 • Flæskesteg - langtidsstegt i 8 timer

En flæskesteg – langtidsstegt i 8 timer – kan man det?

Ja det kan man faktisk godt og så bliver det jo pludselig et rimeligt overskueligt projekt at lave flæskesteg selv på en hverdag, hvor man er mega-sent hjemme? Flæskesteg - langtidsstegt i 8 timerAmanda – min datter – flyttede hjemmefra i sommerferien og heldigvis kommer hun jo hjem på besøg rimeligt tit. I tirsdags havde hun meldt sin ankomst og da hun trådte ind i huset først på eftermiddagen, duftede der af HJEM, også selvom vi andre slet ikke var hjemme. Sikke en velkomstduft for hende.:-)

Vi andre kom hjem et par timer senere og hurtigt kunne menuen laves: Kartoflerne koges, saucen laves og en lækker rødkålssalat med æble blev det også til. En vindermenu! Rødkålssalat med æble, honning og citron - nem og lækkerJeg satte stegen i ovnen om morgenen og om aftenen var den klar.

Svag varme i hundrede år, det ER bare en succes!

Har du en Römertopf, kan du sagtens langtidsstege i den, men et almindeligt stegefad kan også sagtens bruges. En stegeso holder på fugten, men langtidsstegning sikrer også at stegen ikke tørsteger. Det er et hit 🙂Flæskesteg - langtidsstegt i 8 timerStegen blev saftig og lækker og efter lidt grill-bruning blev flæskesværene perfekte. Helt perfekte! Kernetemperaturen på flæskestegen skal være 65 grader, brug det som rettesnor, når du langtidssteger. Min steg var på ca. 2 kg og den fik ca. 8-9 timer v. 90 grader varmluft. Din skal måske  have kortere/længere tid?

Du får opskriften på den langtidsstegte flæskesteg lige her:

Flæskesteg med sprøde svær - langtidsstegt i ovn
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Flæskesteg med sprøde svær - langtidsstegt i ovn
Forfatter:
: Familiens favoritter
: Slow food - simremad
Portioner: 6-8 pers.
Det skal du bruge:
 • 1 stor flæskesteg
 • 1½ liter kogende vand
 • Salt
 • Tilbehør:
 • Kartofler, brunt sauce
Sådan gør du:
 1. Rids sværen og skær sværen igennem, ned til kødet.
 2. Salt stegen godt, på alle sider og sørg også for, at salten kommer godt ned imellem sværen.
 3. Hæld kogende vand i et ildfast fad - gerne af aluminium
 4. Læg stegen på en rist og placér den i fadet.
 5. Sæt temperaturen på 90 grader varmluft i ca. 8 timer eller kortere/længere afhængig af stegens størrelse. Kernetemperaturen skal være på 65 grader.
 6. Suppler med mere kogende vand undervejs, fadet må helst ikke koge tør. Stegeskyen er vigtig, for det er den der skal bruges til den lækre sauce og vandet giver også fugt og væde til stegen.
 7. Skræl og kog kartoflerne.
 8. Når stegen er på ca. 60 grader hælder du stegeskyen i en gryde. Stegen sætter du tilbage i ovnen og skruer temperaturen op på 175-200 grader varmluft m. ovngrill. Stegen skal nu brune, til flæskesværene er sprøde og stegen har en kernetemperatur på ca. 65 grader. Hold øje med, at flæskesværene ikke branker.
 9. Hvis stegen ligger for ujævnt, så læg evt. en kugle stanniol under for at hæve den op på "udsatte" steder.
 10. Imens jævnes stegeskyen og den smages til med salt og evt. lidt tyttebærsyltetøj
 11. Rødkålssalaten laves, imens kartoflerne koger.
 12. Skær stegen i 1 cm skiver
 13. Serveres straks

Det blev en rigtig lækker flæskesteg og bestemt ikke et urealistisk projekt selv på en hverdag. Det var en stor succes og det løftede da lige den tirsdag for os alle sammen. Sikke et samlingspunkt. Normalt hører en god flæskesteg jo søndagen til, men på en tirsdag er det altså også et hit og Amanda – den hjemvendte datter – spiste med velbehag, det gjorde vi nu alle omkring middagsbordet. 🙂
Flæskesteg - langtidsstegt i 8 timerJeg ved ikke om det var de mange timer i ovn eller om det var den lave temperatur eller om det bare var tirsdagsheld, men flæskesværene blev  DØD lækre, som i virkelig knasende lækre! Stegen blev også mør og saftig. Uhm – opskriften sender vi vores allerbedste anbefalinger.

Stegen er fin en hverdag men en weekend-dag vil det jo være et hit. Stegen kan lave sig selv i mens I er på skovtur, på shoppetur, på familiebesøg eller maler carporten eller får styr på haven? Flæskesteg - langtidsstegt i 8 timer

Er du også vild med flæskesteg? Et lækkert langtidsstegetip er nu hermed givet videre til dig. 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

 1. Henriette 14. december 2017 af 11:06 - Svar

  Hej Gitte
  Tak for dine opskrifter – elsker også mad med det hele i ovn ………

  Jeg vil prøve at lave langtidsstegt flæskesteg til familien på lørdag.

  Har fået en scanpan bradepande med låg som skal prøves, da Rømertopf bliver for lille.

  Jeg er så lidt forvirret ….. over kommentaren med tør svær ……

  Derfor: skal jeg stege med eller uden låg ?

  Venlig hilsen
  Henriette

  • Gitte Hansen 14. december 2017 af 22:18 - Svar

   Hej Henriette
   Åh det er svært! Du kan få lækker svær, både når du laver i alm. ovn og i bradepande med låg. Hvis du laver stegen med låg, så tag bare låget af den sidste tid, imens sværen bobler op. Hold øje med stegen i ovnen imens, for det går lynende stærkt.
   At én skriver om tør svær, kan skyldes mange ting, der ikke nødvendigvis har med denne opskrift at gøre: for høj varme, for lidt fedt på stegen, for lidt vand ved stegen o.a.
   Håber bare du springer på opskriften og gør dig dine egne erfaringer med dit nye stegefad. Jeg tror på du får succes 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Jenny 1. oktober 2017 af 18:52 - Svar

  Hej Gitte
  Jeg lavede den i går, og du har ret perfekte svær, forklaringen er at efter den lange tid i ovnen er sværen helt tør, og derfor i den perfekte tilstand til at blive sprød.

  • Gitte Hansen 5. oktober 2017 af 19:34 - Svar

   Hej Jenny
   Ja det må være forklaringen?
   Det er ihvertfald den skønneste flæskesteg og de allerbedste svær 🙂
   Dejligt den smagte dig
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar