Nemme grovboller og groft brød med rugmel og havregryn

  • Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Det var i weekenden. Det var sommer ifølge kalenderen, men efterår udenfor. Der var en liter sommerlig koldskål i køleskabet, der ikke var blevet drukket. Når det er “efterår”, er trangen til koldskål ikke så stor? Så er det afprøvet i familien.

Hvad stiller man så op sådan en “efterårsdag” med en liter koldskåls-sommerdrik? Man kunne snildt konvertere den til en portion lækre sunde og meget mættende grovboller og et kæmpe stort flot lækkert groft brød, hævet i hævekurv. Bare lige et tip fra mig til dig.

Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Brødet er nemt at lave, hvis du altså har en røremaskine som køkkenhjælper. Jeg har min elskede Kenwood Major – som jeg er super glad for. Den har en kæmpe røreskål med plads til hele 6,7 liter dej. Gå aldrig ned på plads i røreskålen!

Har du ikke en røremaskine, kan en elpisker med dejkroge også bruges. Hænderne fungerer også fint, og så får du også varmen jo 😉

Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Har du ikke lige koldskål på lager, kan andet surmælksprodukt også bruges. Kærnemælk, tykmælk, mælk ell. lignende. Meltypen kan du også variere. Jeg har brugt rugmel og havregryn men du kunne også bruge fuldkornshvedemel, grahamsmel, sigtemel eller lignende.

Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Dette er en god basisopskrift der giver 16 boller og et stort franskbrød. Der er rigeligt med brød til den sultne familie i flere dage.  Brødet bliver saftigt og blødt og så får du rigtig god “stop-madspilds-samvittighed”. Dejligt at få brugt overskydende sommerdrik i køleskabet.

Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Nemme grovboller og groft brød med rugmel og havregryn
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækre nemme grovboller og groft brød med rugmel og havregryn
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
Portioner: 1 brød - 16 boller
Det skal du bruge:
  • 1 liter koldskål/kærnemælk/tykmælk/yoghurt/mælk ell. lign.
  • 4 dl. kogende vand
  • 50 gram gær
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 2 dl. hørfrø
  • 9 dl. havregryn
  • 3 dl rugmel
  • 30 dl hvedemel (ca. 1, 8 kg)
  • Pensling: Mælk
  • Drys: Sesam/græskar eller solsikkekerner
Sådan gør du:
  1. Kog vandet i elkogekedlen
  2. Bland langsomt det kogende vand med surmælksproduktet. Hæld i, i tynde stråler, så det kogende vand blandes med det iskolde.
  3. Gæren tilsættes, når væsken er lunken.
  4. Tilsæt resten af væsken og rør godt.
  5. Tilsæt salt og sukker
  6. Tilsæt havregryn og rugmel
  7. Rør godt, brug meget gerne dejkrog.
  8. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Der skal tilsættes meget mel. Erstat evt. med lidt mere groft mel, hvis du foretrækker. Mine boller blev ret grove, men du kan sagtens tilsætte mere rugmel eller fuldkornshvedemel. Mindst halvdelen af melet skal dog være hvede, for at bollerne hæver rigtigt op. Det siger min erfaring mig.
  9. Rør med dejkrog.
  10. Tilsæt kun lige mel nok, til dejen kan slippe krog og dejfad.
  11. Læg et klæde over skålen og stil den til hævning i 30 minutter et lunt sted
  12. Læg noget af dejen i en hævekurv og form resten af dejen til boller. Har du ikke en hævekurv, så form bare et ovalt brød, så godt du kan.
  13. Lad boller og brød efterhæve tildækket i 30 minutter, gerne et lunt sted også.
  14. Pens bollerne med mælk og drys med sesam
  15. Bag bollerne 15 minutter og brødet 30 minutter v. 200 grader. Brødet og bollerne er færdige når de er sprøde og lyder hule når du banker under bunden
  16. Lad bollerne afkøle et par minutter før servering. Brødet kan skæres straks.
  17. Brød smager allerbedst når det er helt nybagt.
  18. Server gerne med nylavet syltetøj, en god ost eller bare en kæmpe klat smør

Nemme grovboller med rugmel og havregrynBollerne hér bliver ikke gyldne. Hvorfor ved jeg egentlig ikke? De var fint bløde indeni og sprøde udenpå. Bollerne var ret grove, men det kan vi godt li her i familien. De fungerede rigtigt fint som morgenmads- frokost og eftermiddagsboller. Med en lille klat honning eller marmelade på, gjorde en halv bolle det fint ud for et hurtigt og sundt eftermiddagsmåltid.

Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Bollerne og brødet kan fryses, men det er synd at fryse franskbrødet synes jeg. Bollerne er nemmere at tø op i mikrobølgeovnen, men brødet får den mest fine knasende sprøde overflade, som  nemt går tabt ved frysning. Hold gerne brød, der har været i fryseren, under en vandhane inden du luner det op påny i ovnen igen. Så bliver det ofte som nybagt. Håber du kan få “genfødt” den sprøde skorpe.

Nemme grovboller med rugmel og havregryn

Det var genialt at få brugt den liter koldskål til grovboller. Koldskålen gjorde faktisk bollerne rigtigt dejligt bløde og svampede indeni. Det gjorde bestemt heller ingenting at koldskålen smagte lidt sødt. Brug du gerne koldskål hvis du har, hvis ikke kan mælk og vand også fint bruges.

Vi spiste honning, ost og hjemmelavet nektarinmarmelade på bollerne. Sikke en gudespise! Jeg plejer ikke at spise smør på mit brød, men når det er nybagt brød, så gør jeg! Også selvom jeg putter marmelade på brødet, der ellers fint kan klæbe selv. Brød med smør er der intet der stikker. Nemme grovboller med rugmel og havregrynSikke også et fint brød du kan lave med en hævekurv. Knasende sprød skorpe og fine riller. Brødet bevarer også formen, under hævning og  bagning, og det er vel også det der er meningen med en hævekurv?
Nemme grovboller med rugmel og havregrynRigtig god fornøjelse med dit brødprojekt 🙂

 

2 Kommentarer

  1. Stine 28. maj 2017 af 09:26- Svar

    Blandingsforholdet mellem væske og mel passer slet ikke. 30 dl mel til 1,4 dk væske. Er det ikke en fejl?
    Tak!

    • Gitte Hansen 28. maj 2017 af 11:18- Svar

      Hej Stine
      Der skal bruges 1 liter koldskål/tykmælk og 4 dl kogende vand. Hvis du er i tvivl om melmængderne, så tilsæt melet lidt efter lidt.
      Jeg målte ret præcist af og brugte den angivne mængde.
      Der kan dog være forskel på hvor meget det mel man bruger er sammenpresset, derfor er det en god ide, at tilsætte lidt af gangen.
      Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
      Det bliver nogle lækre grovboller/groft brød 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar