Smukke brød og boller med havregryn og majsmel

DSC_2131

Bringer på forhånd en advarsel her. Advarsel om mange billeder af brød. Af smukke brød. Tog en masse fotos af de ekstremt fotogene brød og kunne ikke nænne at slette et eneste!

Nybagt brød med Honning. Uhm.

Nybagt brød med Honning. Uhm.

DSC_2140 DSC_2131Uhm! Sikke smukke brød! Sikke en knasende sprød skorpe 🙂
DSC_2129 DSC_2124

I weekenden havde min søn sin bedste ven til overnatning. De gamede det halve af natten (tæt på hele natten) og sov meget længe søndag morgen. Der var tid nok til at jeg kunne stå op og bage en portion hvide boller til dem.

DSC_2134

Begge drenge er voldsomt trætte af den type brød deres mødre normalt bager. Med masser af groft mel og kerner. De ELSKER hvidt brød. Allerhelst krydderboller fra bageren (eller købekrydderboller fra FAKTA- jeg kalder det “skrammelbrød”. En pose med 12 boller vejer ingenting=bestårafluftogingenting). Store hvide bløde hjemmebagte boller begrænser sig til fødselsdage her i huset. Så bliver der bagt fødselsdagsboller lavet på mælk og med masser af fedtstof i dejen. Og ingen kerner. SLET ingen kerner. Når der er fødselsdag 🙂DSC_2137I weekenden tænkte jeg, at jeg ville overraske drengene med hvide boller. Jeg har nogle gange bagt hvide scones til drengene en søndag morgen. Dem elsker de også og scones er ofte et mere realistisk projekt, da de er hurtige, og ikke skal hæve. Bollerne er bagt på bagepulver, og kan æltes sammen på 5 minutter. Der kan være et fad scones klar på ½ time, så det er anbefalelsesværdigt, hvis det skal gå rigtigt stærkt.

Denne søndag havde jeg dog lidt bedre tid, da jeg vidste at drengene ville sove længe.

Smukke brød

Og nu kommer mit største problem. Hvordan kan jeg oplyse opskriften helt præcist, når jeg ikke på noget tidspunkt målte præcist af undervejs? Jeg håber du kan nøjes med en ikke særlig nøjagtig anvisning her.

Jeg håber alligevel at du kan blive inspireret af min lette tilgang til mængder og mål. Bare konsistensen er den rette, og at du husker at tilsætte gær, salt og sukker. Det er også vigtigt at din væske er lunken, inden du tilsætter gæren og at du lader dejen hæve mindst ½ time (og max 1)

DSC_2132

Opskrift på de smukke brød: 

Jeg startede med at afsøge køleskabet for rester. Sådan starter jeg alle mine bageprojekter. Jeg fandt en næsten fyldt karton Cheasy vanilleyoghurt. Den ville jeg bruge. Surmælksprodukter er helt fantastisk til gærdeje (og kager også).

Jeg startede med at koge lidt vand og blandede cheasyyoghurt i til blandingen var lunken. På det tidspunkt smuldrede jeg 50 gram gær i. Jeg skyllede yoghurtkartonen med vand, for at få de sidste rester med, og tilsatte “skyllevandet”. Tror jeg måtte have haft ialt næsten 1½ liter væske?

Efter gær, tilsatte jeg 1 tsk salt og 3 tsk sukker (eller 1 spsk honning).

DSC_2127

Herefter kan du tilsætte mel efter foretrukken meltype. Jeg startede med 3-4 dl. havregryn, 2 dl. majsmel (jeg tænkte, at der alligevel skulle være lidt fibre i bollerne. Rent fup for drengene. Bollerne ser jo helt “hvide” og fiberfrie ud. Gnæk, gnæk :-)) Jeg er blevet vild med at bruge majsmel. Det giver en god konsistens. Bollerne får “bid” og brødets farve bliver så fin gul.

DSC_2126

Herefter tilsatte jeg hvedemel til dejen kunne slippe røreske og fingre (jeg brugte for en gangs skyld ikke min Kenwood. Ville ikke vække hele huset. Havde jo sovende teenagere på flere etager). Hvis dejen får alt for meget mel, bliver bollerne hårde og tørre. Brug kun lige absolut den mængde mel der er nødvendig for at kunne ælte og trille. Dyp evt. fingrene i mel når du skal trille bollerne. Du kan også væde fingrene i olie, inden du former. Det fungerer også 🙂

Når dejen er færdigæltet og ikke klistrer længere, formes boller og brød. Jeg puttede noget dej i min hævekurv (det er tricket! Det er sådan du får et så fantastisk smukt brød!). Resten trillede jeg boller af. Jeg købte min hævekurv i Netto for 60 kr men jeg har siden set den i Føtex for 100 kr. Det er en god investering! En hævekurv skal du fore godt med mel inden du putter dejen i, ellers vil dejen hænge ubehjælpeligt fast.

Brød og boller stilles til hævning i ½ time et lunt sted. Imens varmes ovnen op. Bollerne bages 20 minutter (ca.) ved 175 varmluft. Franskbrødet skal have den dobbelte tid.

Voila.

DSC_2132

Hjemmebagt, nybagt brød på næsten ingen tid. Normalt har gærdej jo bedst af to hævninger, og har du tid til det, er det allerbedst. Dvs. første hævning efter dejen er færdigæltet og anden hævning efter bollerne er færdigtrillet.

Drengene blev glade, de de langt om længe stod op. Kl. 13 (!). De spiste boller i stor stil og jeg smuglede en pose boller med kammeraten hjem. Skønt også i dag at have en masse boller til madpakker og et smukt franskbrød her til morgen.

Vi var nødt til lige at smage det flotte franskbrød i går. Selvfølgelig. Skorpen blev knasende sprød, og det er den desværre kun på første-dagen. Brødet er også godt på Dag 2, men bedst nybagt. Det smagte helt fantastisk med smør og honning på.

DSC_2144

Kast dig endelig ud i bolle-projektet. Jeg beklager at jeg ikke kan være mere nøjagtig her, men håber det går alligevel?

Når du har prøvet at bage boller flere gange, vil du få et “fingerspitzgefühl” for hvordan konsistensen på dejen skal være.

P.S.: Husk et fad med vand i bunden af ovnen når du bager. Det fremmer hæveprocessen og giver sprødhed til skorpen.

God fornøjelse.

DSC_2125

DSC_2130

12
Skriv en kommentar

6 Kommentar tråde
6 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
7 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Hanne Kristoffersen

Det ser lækkert ud og skal absolut prøves.
Jeg ville normalt putte noget mere salt i så stor en portion dej. Bruger du altid så lidt salt Gitte ? ☺

Mie

Bager du med varmluft ? Det brød må prøves – “dukan”kur kan gå et vist sted hen !

line

kan man godt komme noget grahamsmel i istedet for majsmel?

Yvonne i

Nøjjjjj, lækkert brød. Elsker den sprøde skorpe, det skal da prøves 😉

Maj-Britt

Smukt smukt brød! Lige til at spise!! 🙂

Piskeriset

Argh, nu ender jeg jo med at drømme om brød hele natten – de ser virkelig indbydende ud 🙂

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer