Nemme sprøde julecookies med brunt sukker og brunt bagepulver

DSC_0100

Jeg tror snart du tænker…. Sig mig spiser de overhovedet andet end julesmåkager hjemme hos Bagenørden lige for tiden? Kan hun ikke snart skrive om andet?

Jo du, vi spiser andet end småkager men det er jo lige nu der er højsæson for julekagebag, og skal du nå at have opskrifterne inden højtiden er ovre, skal det jo være nu. Lige nu. Julemåneden har været lang, og jeg har en masse indlæg på lager. Der er rigeligt med kager og godter at tage af 😉

I dag skal du høre om julecookies. Det gjorde du jo på en måde også i går, hvor jeg skrev om chokoladecookies med farin, peanuts og chokolade men i dag skal du høre om en slags hvor jeg igen har eksperimenteret med brunt bagepulver. Jeg har fundet ud af, at jeg har haft et ikke-erkendt kærlighedsforhold til brunt bagepulver.

DSC_0078

Brunt bagepulver er almindeligt bagepulver iblandet julens krydderier. En krydderblanding der vil være velegnet til f.eks. engelsk søsterkage eller andre krydderkager.

DSC_0086

Her kommer opskriften på bagenørdens julecookies med brunt sukker, brunt bagepulver, mandler, chokolade:

125 gram blødt smør

1½ dl. farin

1 dl. rørsukker

1 æg

3½ dl. hvedemel

1½ tsk brunt bagepulver

1 dl. grofthakket chokolade

1 dl. mandler.

Sådan laver du julecookies:
DSC_0076
Rør rørsukker og farin med det bløde smør. Tillsæt ægget. DSC_0077Bland de tørre ingredienser. Jep brunt bagepulver er BRUNT 🙂DSC_0082 Hak mandler og chokolade groft. DSC_0083Rør mel, mandler og chokolade i dejen. Brug gerne din røremaskine.
DSC_0085Sæt kagerne på bagepladen med to teskeer og tryk dem lidt fladeDSC_0089 Bag kagerne 8-10 minutter ved 175 grader varmluft. Dine julecookies er færdige når de er gyldne. De bliver knasende sprøde når de afkøler, hvis ikke, har de ikke fået lang tid nok. Bliver de ved med at være for bløde efter afkølingen, kan du altid sætte dem i ovnen igen. Giv dem da 5 minutter ved 175 grader varmluft. DSC_0099 Altså. Faktisk smager disse julecookies lidt a la Bastogne? Kan du også godt lide dem?

Jeg har flere gange prøvet at “ramme” Bastogne-smagen, uden held, men denne gang lykkedes det, helt uden jeg anstrengte mig for det. 😉DSC_0100 En småkage i munden er bedre end ti på….? Fuldend bare sætningen. Mine julevitser er ved at slippe op…;-)DSC_0101

Mere inspiration

11 Kommentarer

 1. Anne-Marie 11. december 2014 af 15:35 - Svar

  Øj, de er bare så gode. Jeg er vild med bastogne, men jeg får desværre ondt i maven af hvede. Men nu kan jeg bage dem selv, takket være dig. Det har nok taget en måneds tid, at finde en butik med brun bagepulver, men det var ventetiden værd. Tusind tak.

  Kh.
  Anne-Marie

  • Gitte Hansen 11. december 2014 af 21:44 - Svar

   Hej Anne-Marie

   Det glæder mig rigtigt meget og tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive 🙂
   Hvis du en anden gang har svært ved at opdrive brunt bagepulver, så kan du erstatte det af almindeligt bagepulver og så tilsætte disse krydderier i stedet kanel, nelliker, ingefær, allehånde. (Har lige tjekket med Dr. Oetker at brunt bagepulver består af disse krydderier).
   Ritig god fornøjelse med dine “bastogne” – ja de bliver superlækre 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Anne 3. november 2014 af 16:33 - Svar

  Hej Gitte.
  Allerførst: TAK!
  – Havde bedt min bedre halvdel om at købe bagepulver hjem til mig engang sidste jul. Skæbnen blev, at han kom hjem med en pose “brunt bagepulver” – BESTEMT ikke hvad jeg havde haft i tankerne, og posen blev lagt i skabet og glemt for “hvad i himlens navn skal jeg bruge dét til!”
  Nu – et helt år senere – får jeg øje på den dumme pose med “brunt bagepulver” bagerst i skabet og får nøjagtig samme fortvivlede tanke i hovedet: “hvad skal jeg bruge det til?”
  Og det er HER, du ender med at blive min helt(inde!) Har læst dine 3 opskrifter med småkager og pebernødder, og jeg vil nu glæde mig til at gå amok i mit køkken og – forhåbentlig – få det samme forhold til det brune guld som dig. 🙂

  Tak for inspirationen!
  Mange varme hilsner fra Anne

  • Gitte Hansen 3. november 2014 af 19:36 - Svar

   Hej Anne

   Dejlig besked fra dig og din lykke er da gjort nu du har brunt bagepulver i huset. Det er jo helt den rette tid på året, at du får gravet posen frem fra skabet igen. Masser af lækre julekager venter forude. Jeg er vild med brunt bagepulver, som giver de lækreste krydrede kager. Faktisk smager de jo ganske godt hele året rundt, men hvidt bagepulver er det jo ikke, så det bliver en anden type kager.
   God fornøjelse med kagebageriet du – er sikker på vi skrives ved igen når du har fået gang i julekagerne 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Karen Engell Dalsgaard 17. februar 2014 af 22:04 - Svar

  Hvor er det bare hyggeligt at udveksle ideer med en anden dedikeret lystspiser og madlaver 😀

  • Gitte Hansen 18. februar 2014 af 20:32 - Svar

   Hej Karen
   Ja mon ikke, du er en stor inspirationskilde 🙂
   Jeg er nødt til at prøve at styre mig lidt med det søde bagværk lige for tiden, datteren er gået på fastekur og jeg trænger også gevaldigt efter alt for mange ugers vellevned, så jeg må hellere vente lidt med at bage dine kager 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Karen Engell Dalsgaard 17. februar 2014 af 08:24 - Svar

  Hej Gitte,
  Jeg har lavet dine bastognekager i weekenden – på en lidt anden måde – jeg har skrevet om dem i dag og selvfølgelig henvist til dig, så kig ind og se, hvor meget ros, du har fået 🙂

  http://dalsgaardiskivholme.com/2014/02/17/hjemmebagte-bastogner-bastognekloner/

  Velkommen tilbage fra ferien – husk at tage en småkage mod mandag-efter-ferien-blues….

  Mange hilsener, Karen

  • Gitte Hansen 17. februar 2014 af 21:37 - Svar

   Hej Karen
   Tak for de søde ord og dejligt du har kunnet finde inspiration i min opskrift. Nu er der jo sket det, at jeg også har fundet inspiration i din opskrift. 🙂 De skal bestemt prøves, når jeg lige får lyst til julesmag igen.;-)
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Hjemmebagte bastogner – bastognekloner | Dalsgaard i Skivholme 17. februar 2014 af 08:18 - Svar

  […] tog udgangspunkt i Bagenørdens opskrift på Nemme sprøde julecookies med brunt sukker og brunt bagepulver, Undlod nødder og chokolade og skar en anelse ned på […]

 6. Karen 18. december 2013 af 10:21 - Svar

  Fantastisk – hjemmelavede bastogner – dem kan jeg også godt lide. Mon ikke sådan nogle kan spises i januar? Der er det jo lige så mørkt som nu 🙂
  vh/Karen

  • Gitte Hansen 18. december 2013 af 21:43 - Svar

   JO DA! Bastogner kan da spises hele året! Vi er nødt til at have noget der kan muntre os op i den mørke, lange januar hvor vi både skal slanke os og ingen penge har….;-)
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar