Andesovs. Her får du en meget nem opskrift på brun sovs til and. En super nem sovs med fond, du kan lave til andesteg til juleaften eller Mortensaften.
Noget af det bedste ved julemiddagen er altså bare den brune sovs! Vi elsker den herhjemme og heldigvis er den super nem at lave.
En lækker julesovs til andestegen er bare prikken over i’et. Uhm brun sovs til kartofler og måske til menuchips eller Taffelchips? Det er andesovsen der garanterer en vellykket julemiddag, hvis man spørger mig.
Andesovsen har jeg lavet i årevis. Opskriften skal I da ikke snydes for på nogetiovnen, så den får du her.
Andesaucen laver jeg lidt på samme måde som min mor altid har gjort det. Mon ikke vi er mange, der har luret vores mødres tricks igennem tiden?
Sovsen laver jeg bare med andefond. Jeg bager ikke sovsen op, for jeg synes ikke den behøver ekstra fedtstof.
Jeg bruger bare fond/stegesky fra andestegen og andefedt i sovsen som smagsgiver. En dejlig brun sovs, som smager skønt!
I opskriften får du et trick til hvordan du nemt kan se hvad der er andefond og hvad der er fedt i din stegesky.
Sovsen smager jeg gerne til med lidt rødkålssaft, også min mors trick. Du kan også bruge ribsgele eller tyttebær?
Nogle bruger også f.eks. rødvin, portion eller appelsinsaft som smagsgiver. Andesaucen kan komme til at smage lige som du bedst kan lide den.
Opskriften nedenfor kan du sagtens bruge som grundopskrift på julesovs til f.eks. flæskesteg også?
Andesovs – få en god nem opskrift på brun sovs til and hér
Ingredienser
- 8 dl andefond - stegesky fra andestegen gerne mere, hvis I skal bruge meget sovs. Stegesky fra flæskesteg kan også bruges
- ½ dl rødkålssaft smag til. Kan erstattes med f.eks. ribsgelé eller tyttebærsyltetøj
- kulør til passende farve
- Salt smag til
- ½ dl kartoffelvand evt. hvis andesovsen bliver for tyk
Jævning:
- 1½ dl mælk
- 75-100 gram hvedemel kan også jævnes med maizena/majsstivelse
Sådan gør du
- Si andefonden fra bradepanden, når du har stegt din andesteg
- Andefonden er her den stegesky, der er tilbage i bradepanden, når du har stegt en andesteg. Under stegningen så efterfyld med vand, så bradepanden ikke koger tør. Jeg tilbereder indmaden i bradepanden også, det giver smag til stegeskyen.
- Kog evt. et par dl vand til at skylle bradepanden med, for at få den sidste sky med. Hæld al stegeskyen igennem i en si, i en gryde.
- Tilsæt lidt kulør til gryden. Kuløren vil farve skyen. Fedtet tager ikke farve, men vil samle sig i toppen. Er der meget andefedt, så tag en del af fedtet fra, med en lille suppeøse. Gem fedtet i en lille skål. Kog andefonden/stegeskyen op.
- Rør en jævning af mel/mælk og tilsæt lidt af gangen igennem en si, imens du pisker godt. Maizena kan også bruges. Tilsæt jævning til passende konsistens. Smag til med rødkålssaft (fra de lune rødkål) eller ribsgelé.
- Smag nu andesovsen til med salt og ekstra andefedt, til du synes andesovsen smager af nok. Er sovsen for tyk, så tilsæt evt. lidt kartoffelvand, fra de kogte kartofler. Er sovsen for tynd, så tilsæt mere jævning. Smag sovsen til igen.
- Så er din andesovs klar til servering. Servér den gerne i en sovseskål eller en lille kande.
Noter
Holdbarhed 2-3 dage på køl, kan også fryses.
Opskrift og fremgangsmåde kan også bruges til flæskestegssovs eller anden skysovsEn nem andesauce med andefond – hurtig at lave, helt uden opbagning
Denne andesovs lavede jeg med den andefond der blev tilbage, da jeg lavede en hel and i airfryer. Der blev derfor ikke helt så meget fond, men alligevel var der rigeligt med andesovs til 4 pers.
Når du steger en hel and i ovnen, så bliver der en del mere fond i bradepanden. Sørg for at bradepanden ikke koger tør, under tilberedningen af din and. Det vil være en katastrofe at blive snydt for sovsen juleaften! 🙂
Andesovsen smager jeg til af flere omgange og supplerer gerne med ekstra andefedt, rødkålssaft og salt.
Prøv dig frem med smag og konsistens og suppler eft. med lidt kartoffelvand/rødkålssaft hvis den er blevet for tyk. Du kan også supplere med ekstra jævning, hvis den er blevet for tynd? Vær obs på at brun sovs tykner efter afkøling.
Husk at hælde jævningen igennem en si, så du undgår klumper. Du kan også jævne andesovsen med maizena/majsstivelse.
Opskriften på den den brune sovs kan du også bruge til flæskestegssovs eller anden skysovs fra andre stege. Det er faktisk samme metode jeg bruger.
Det er rigtigt nemt at lave julesovs på den måde og du slipper for at bage sovsen op med ekstra smør.
Uhm en god sovs, der kommer til at smage lige som du bedst kan lide den. Bare smag til med andefedt, til du synes smagen er i top.
Kan brun sovs fryses?
Jeps intet går til spilde her. Andesovsen kan fint holde sig 2-3 dage i køleskabet. Bare lun den og servér den f.eks. til biksemad med rester a anden dagen efter.
Kan I ikke spise al sovsen, så kan den sagtens fryses. Det samme gælder andefedtet. Gem det endelig, for det er så lækkert at stege f.eks. kartofler i.
Få flere opskrifter på andesteg til juleaften her
Opskrifter på en vellykket julemad til julemiddagen kan du se her.
En god andesovs er en vigtig bestanddel i en klassisk dansk julemiddag. Andre gode og vigtige elementer kan du se her
En vellykket julemiddag – få opskrifter her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.