Andesovs. Her får du en meget nem opskrift på brun sovs til and. En super nem sovs med fond, du kan lave til andesteg til juleaften eller Mortensaften.

Noget af det bedste ved julemiddagen er altså bare den brune sovs! Vi elsker den herhjemme og heldigvis er den super nem at lave.

Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

En lækker julesovs til andestegen er bare prikken over i’et. Uhm brun sovs til kartofler og måske til menuchips eller Taffelchips? Det er andesovsen der garanterer en vellykket julemiddag, hvis man spørger mig.

Andesovsen har jeg lavet i årevis. Opskriften skal I da ikke snydes for på nogetiovnen, så den får du her.

Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

Andesaucen laver jeg lidt på samme måde som min mor altid har gjort det. Mon ikke vi er mange, der har luret vores mødres tricks igennem tiden?

Sovsen laver jeg bare med andefond. Jeg bager ikke sovsen op, for jeg synes ikke den behøver ekstra fedtstof.

Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

Jeg bruger bare fond/stegesky fra andestegen og andefedt i sovsen som smagsgiver. En dejlig brun sovs, som smager skønt!

I opskriften får du et trick til hvordan du nemt kan se hvad der er andefond og hvad der er fedt i din stegesky.

Sovsen smager jeg gerne til med lidt rødkålssaft, også min mors trick. Du kan også bruge ribsgele eller tyttebær?

Nogle bruger også f.eks. rødvin, portion eller appelsinsaft som smagsgiver. Andesaucen kan komme til at smage lige som du bedst kan lide den. Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

Opskriften nedenfor kan du sagtens bruge som grundopskrift på julesovs til f.eks. flæskesteg også?

Andesovs – få en god nem opskrift på brun sovs til and hér

Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and
Nem brun sovs til andesteg
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and
Portioner: 4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 8 dl andefond - stegesky fra andestegen gerne mere, hvis I skal bruge meget sovs. Stegesky fra flæskesteg kan også bruges
  • ½ dl rødkålssaft smag til. Kan erstattes med f.eks. ribsgelé eller tyttebærsyltetøj
  • kulør til passende farve
  • Salt smag til
  • ½ dl kartoffelvand evt. hvis andesovsen bliver for tyk

Jævning:

  • dl mælk
  • 75-100 gram hvedemel kan også jævnes med maizena/majsstivelse

Sådan gør du

  • Si andefonden fra bradepanden, når du har stegt din andesteg
  • Andefonden er her den stegesky, der er tilbage i bradepanden, når du har stegt en andesteg. Under stegningen så efterfyld med vand, så bradepanden ikke koger tør. Jeg tilbereder indmaden i bradepanden også, det giver smag til stegeskyen.
  • Kog evt. et par dl vand til at skylle bradepanden med, for at få den sidste sky med. Hæld al stegeskyen igennem i en si, i en gryde.
    Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and
  • Tilsæt lidt kulør til gryden. Kuløren vil farve skyen. Fedtet tager ikke farve, men vil samle sig i toppen. Er der meget andefedt, så tag en del af fedtet fra, med en lille suppeøse. Gem fedtet i en lille skål. Kog andefonden/stegeskyen op.
    Flæskestegssovs - brun sovs til flæskesteg
  • Rør en jævning af mel/mælk og tilsæt lidt af gangen igennem en si, imens du pisker godt. Maizena kan også bruges. Tilsæt jævning til passende konsistens. Smag til med rødkålssaft (fra de lune rødkål) eller ribsgelé.
    Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and
  • Smag nu andesovsen til med salt og ekstra andefedt, til du synes andesovsen smager af nok. Er sovsen for tyk, så tilsæt evt. lidt kartoffelvand, fra de kogte kartofler. Er sovsen for tynd, så tilsæt mere jævning. Smag sovsen til igen.
    Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and
  • Så er din andesovs klar til servering. Servér den gerne i en sovseskål eller en lille kande.
    Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

Noter

Andefedtet kan også bruges til biksemad eller til at pensle andekødet med, hvis du skal lune en rest.
Holdbarhed 2-3 dage på køl, kan også fryses.
Opskrift og fremgangsmåde kan også bruges til flæskestegssovs eller anden skysovs
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

En nem andesauce med andefond – hurtig at lave, helt uden opbagning

Denne andesovs lavede jeg med den andefond der blev tilbage, da jeg lavede en hel and i airfryer. Der blev derfor ikke helt så meget fond, men alligevel var der rigeligt med andesovs til 4 pers.Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

Når du steger en hel and i ovnen, så bliver der en del mere fond i bradepanden. Sørg for at bradepanden ikke koger tør, under tilberedningen af din and. Det vil være en katastrofe at blive snydt for sovsen juleaften! 🙂

Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

Andesovsen smager jeg til af flere omgange og supplerer gerne med ekstra andefedt, rødkålssaft og salt.

Prøv dig frem med smag og konsistens og suppler eft. med lidt kartoffelvand/rødkålssaft hvis den er blevet for tyk. Du kan også supplere med ekstra jævning, hvis den er blevet for tynd? Vær obs på at brun sovs tykner efter afkøling.

Husk at hælde jævningen igennem en si, så du undgår klumper.  Du kan også jævne andesovsen med maizena/majsstivelse.

Opskriften på den den brune sovs kan du også bruge til flæskestegssovs eller anden skysovs fra andre stege. Det er faktisk samme metode jeg bruger.

Det er rigtigt nemt at lave julesovs på den måde og du slipper for at bage sovsen op med ekstra smør.

Uhm en god sovs, der kommer til at smage lige som du bedst kan lide den. Bare smag til med andefedt, til du synes smagen er i top.

Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and

Kan brun sovs fryses?

Jeps intet går til spilde her. Andesovsen kan fint holde sig 2-3 dage i køleskabet. Bare lun den og servér den f.eks. til biksemad med rester a anden dagen efter.

Kan I ikke spise al sovsen, så kan den sagtens fryses. Det samme gælder andefedtet. Gem det endelig, for det er så lækkert at stege f.eks. kartofler i.

Få flere opskrifter på andesteg til juleaften her

Opskrifter på en vellykket julemad til julemiddagen kan du se her.

En god andesovs er en vigtig bestanddel i en klassisk dansk julemiddag. Andre gode og vigtige elementer kan du se her

En vellykket julemiddag – få opskrifter her:

1.

Brunede kartofler opskrift - lækre og perfekte
Helt perfekte brunede kartofler
Se opskriften her
Brunede kartofler opskrift - lækre og perfekte

2.

Andesteg i ovn - saftig langtidstegt and
Sprød og saftig langtidsstegt andesteg med æbler og svesker
Se opskriften her
Andesteg i ovn - saftig langtidstegt and

3.

Langtidsstegt and - opskrift på gammeldags andesteg
Sprødstegt andesteg på gammeldags langtidsstegt manér
Se opskriften her
Langtidsstegt and god opskrift på andesteg

4.

Hel and i airfryer - saftig sprød andesteg
Steg andestegen i din airfryer
Se opskriften her
Hel and i airfryer - saftig sprød andesteg

5.

Flæskesteg med sprød svær - opskrift
En langtidsstegt flæskesteg bliver mør og lækker 
Se opskriften her
Langtidsstegt flæskesteg

6.

Hjemmelavet rødkål med ribsgele - nem opskrift
Hjemmelavet rødkål med ribsgele, æblecider og rørsukker
Se opskriften her
Hjemmelavet rødkål med ribsgele - nem opskrift

7.

Nem rødkålssalat med appelsin - nem opskrift
Frisk, syrlig, nem og lækker rødkålssalat med appelsin
Se opskriften her
Rødkålssalat med appelsin

8.

Grønkålssalat med appelsin og mandler
Grønkålssalat med appelsin, tranebær og mandler
Se opskriften her

9.

Risalamande - den bedste opskrift til jul
Ris a la mande med vanilje - julens bedste dessert
Se opskriften her
Risalamande - opskrift på den bedste ris a la mande til jul

10.

Andebryst i ovn nem, saftig og lækker opskrift
Saftig og lækker andebryst stegt i ovn
Se opskriften her
Andebryst i ovn nem, sprød og lækker opskrift

11.

Flæskestegssovs - brun sovs til flæskesteg
Nem brun sovs til flæskesteg
Se opskriften her
Flæskestegssovs - brun sovs til flæskesteg
Andesovs - nem opskrift på brun sovs til and


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3200 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.