•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hvis du leder efter opskriften på den perfekte langtidsstegte andesteg, så kig med her.

Efter flere år i køkkenet har jeg gjort mig mine erfaringer og er nu klar til at skrive om den bedste andesteg, som den serveres her i huset år efter år både til jul og Mortensaften.DSC_9284

Andestegen spiste vi i lørdags og den var en sand succeshistorie. Mine forventninger til anden var ikke høje. Sønnike og jeg kom i akut julestemning da vi var i supermarkedet og op fra køledisken kiggede en dybfrossen and. 2,400 gram til 55 kroner. Jeg tænkte: “Ville det mon være andet end skind og ben?”

Tro det eller lad være. I denne lille and var der mad nok til familien på 4 i to dage, og vi blev propmætte alle dage! Kødfuld and, trods den lave vægt. Jeg er imponeret og glædeligt overrasket.

Hvis du ikke kan finde en and på præcis den størrelse, så køb gerne bare den and du kan finde. Gå bare efter en tilberedningstid på ca. 1 time pr. kg
DSC_9280

Vi spiste andesteg med alt det lækre klassiske tilbehør: Rødkål, brun sovs, kartofler og chips. Helt som vi plejer her i familien. Nogle gange spiser vi hjemmelavet rødkål til eller en frisk rødkålssalat måske?

Hvordan steger jeg så andestegen?

Jeg gør som min mor gør og min farmor gjorde, selvfølgelig da! Opskriften får du lige her: 🙂

Langtidsstegt and – gammeldags opskrift på andesteg

Langtidsstegt and - gammeldags opskrift på andesteg
Sprødstegt andesteg på gammeldags langtidsstegt manér
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Ret: Langtidsstegt and - opskrift på gammeldags andesteg
Kategori: Jul
Keyword: and, andesteg, langtidsstegt and
Portioner: 4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 and på ca. 3 kg på ca. 3 kg (+/-)
  • 2-300 gram svesker
  • 2-3 æbler skrællede og skåret i både
  • Salt

Andesovs

  • Andefond/stegesky fra stegefadet
  • Rødkålssaft
  • salt/peber/kulør

Sådan gør du

  • Skræl æblerne og læg dem i en skål sammen med sveskerne i 1 time, så de kan suge væde, der senere afgives inde i anden.
    Svesker og æbler til andesteg
  • Klargør anden ved at skylle den godt ud- og indvendigt. Drys anden godt med salt udenpå og indeni. Tøm posen med indmad og læg indmaden ned i det stegefad anden skal stege i.
    Langtidsstegt and - gammeldags andestegt
  • Fyld nu anden med en blanding af svesker og æbler. Få plads til så meget du kan og luk anden godt til med kødnåle.
  • Læg andestegen direkte i stegefadet med brystsiden opad eller læg den på en stegerist. Brug ovnens bradepande eller et stegefad af aluminium eller støbejern.
    Langtidsstegt and - gammeldags opskrift på andesteg
  • Hæld ½-1 liter kogende vand ved. Jo større overflade på stegefadet, jo mere vand.
  • Steg nu anden ca, 2½-3 timer ved 150 grader varmluft (påregn ca. 1 time pr. kg). Overhæld andestegen med stegesky undervejs - mindst hver halve time. Supplér med mere kogende vand flere gange undervejs, så stegen ikke tørsteger. Ikke store mængder vand, men lidt vand ofte. En ands kernetemperatur skal være 75 grader.
  • Vandet er vigtigt, for det er også dén der er med til at give den gode stegesky til andesovsen.
  • Når de 3 timer er gået hældes stegeskyen fra. Si den ned i en gryde. Lad indmaden blive i stegefadet. Skru temperaturen op til 175 grader varmluft i 15 minutter, så skindet på andestegen og indmaden kan blive helt sprødt.
    Langtidsstegt and - gammeldags andesteg
  • Lav andesovsen imens. Skum det øverste fedtlag fra stegeskyen. Gem andefedtet og brug det til at smage saucen til med til sidst. Jævn saucen, tilsæt kulør. Smag til med rødkålssaft, salt og peber og evt. andefedt
  • Partér anden og gem æbler/svesker og servér det til som tilbehør
    Langtidsstegt and - gammeldags andesteg
  • Servér rødkål eller rødkålssalat til andestegen.
    Langtidsstegt and - gammeldags andesteg

Noter

En and tager 2-3 dage om at tø op i køleskabet.
Du kan stege anden på en bagerist eller direkte i stegefadet. Min mor synes at stegen bliver tør, hvis du bruger rist, men andre synes at skindet bliver mere sprødt, hvis du bruger en rist. Du bestemmer.
Sådan skummer du andefedt fra: Jeg bruger kulørtricket. Tilsæt lidt kulør. Det øverste fedtlag tager ikke farve efter kuløren, så det er nemt at se hvad der kan skummes fra.
Gem andefedtet og frys gerne en evt. rest ned. Det er perfekt til biksemad
Andestegen kan steges dagen i forvejen. På serveringsdagen skal andestegen pensles med andefedt, før den lunes i ovnen.
Servér gerne rødkålssalat eller hjemmelavet rødkål til
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

DSC_9284

Jeg langtidssteger anden og stopper  den godt ud med æbler og svesker der har suget væde ½-times tid, så afgiver de nemlig fugt og væde indeni anden. Smart! Det er faktisk et rigtigt godt tip.

DSC_9281

Jeg proppede anden med alt det fyld der kunne være. Jo mere jo bedre. Æbler og svesker afgiver både fugt og smag til andestegen og så smager det også fortrinligt som tilbehør. DSC_9285Altså min mor steger ikke sin and på en rist og denne and blev også tilberedt uden rist, helt som “mor plejer at gøre”.

Du kan lægge anden på en rist – indrømmet så bliver anden sprød nedenunder også, men min mor ville sige, at den så nemmere bliver tør? Du bestemmer:-)DSC_9288

Så er der andesteg med brun sovs, rødkål, franske kartofler, æbler og svesker. Uhm

Andestegen blev sprød, mør, saftig og meget smagfuld.

Et fund til de penge og mors opskrift er da bare rigtig god 🙂2013-10-26 19.05.13

Saucen smager jeg til med rødkålssaft og det er også et godt mortrick, jeg vil dele med dig.

Stegen bliver mør og lækker og anden tager ikke skade af at “stege i sit eget fedt”. Brug gerne en rist, hvis du foretrækker det. 2013-10-26 18.53.05

Så er der andesteg på menuen

Hjemme i min familie har vi altid bare spist rødkål fra Beauvais, men her i min familie har vi brudt traditionen lidt og serverer også nogle gange hjemmelavet rødkål eller hjemmelavet rødkålssalat.  Friske, lette og lækre salater, der er perfekte til den lidt tunge andestegs-menu

Svesker og æbleblandingen er, næstefter saucen, toptilbehøret synes jeg, også dagen efter.

Som jeg også skriver i opskriften-noten, så kan andestegen fint steges dagen før dagen. Husk at gemme andefedtet til at pensle med, i så fald2013-10-26 19.10.09

Vi sparede på andefronten, og sikke et hit! En mikroand som viste sig at være mør, saftig og overraskende kødfuld. Det er ikke altid billige ænder er en skuffelse, så prøv du gerne at gå tilbudsjagt.

God fornøjelse på “andejagten” og med din andesteg. Jeg tænker du at du også bliver fan af min mors version 🙂DSC_9281


  •  
  •  
  •  
  •  
  •