Budapestrulle. Har du mon nogensinde hørt om den lækre fragilité roulade lavet af nøddemarengs?
Efter jul havde vi en del hasselnødder tilbage. Perfekt! Straks fik jeg idé til at prøve at lave en lækker marengsroulade med hasselnøddemarengs.
Jeg blendede bare nødderne til hasselnøddemel. Mandler eller andre nødder kan også sagtens bruges. Bare spring på.
Vi havde også lidt kirsebærsovs i overskud. Bare sådan en man kan købe i karton. Det vendte jeg rundt i flødeskummet som fyld. Det smagte så lækkert
Kan man bruge andet en kirsebærsovs som fyld?
Jeps. Har du ikke lige kirsebærsauce, så kan du sagtens bruge andet syltetøj f.eks. hindbær eller brombær.
Du kan også bruge frisk frugt f.eks. mandarin, ferskner, nektariner, revet æble, skiver af banan eller rabarber som i denne marengsroulade måske?
Den vil også være lækker med mocca kaffeflødskum.
Kirsebær gav en god frisk smag, men rouladen vil også være lækkert med andet fyld.
Hvad er en Budapestrulle?
Det er en enkel roulade, lavet af nøddemarengs med fyld af flødeskum og frisk frugt eller bær. Den kan varieres på mange måder. Lad gerne årstider og sæson bestemme fyldet. Om sommeren er det et hit at bruge friske jordbær f.eks.. Al slags syltetøj eller kompot kan også bruges.
Kirsebærsovsen i denne gjorde, at denne budapestrulle næsten fik karaktér af juleroulade? Den må vi lige huske når det bliver jul igen.
Marengsrouladen vil være en dejlig frisk kage at servere året rundt, med al slags fyld. Den vil også smage godt med is som sommeren? Den kan også fryses og serveres som is roulade.
Få flere tips i opskriften nedenfor.
Få flere gode nemme opskrifter på kager med marengs nederst i dette indlæg. Allerførst dagens opskrift. Den er nem. Glæd dig.
Budapestrulle – få en god nem opskrift på fragilité roulade hér
Ingredienser
Marengsbund:
- 4 æggehvider
- 150 gram flormelis
- 100 gram hasselnødder blendet til hasselnøddemel. Mandler kan også bruges
- 2 spsk Majsstivelse eller kartoffelmel
Fyld:
- 2½-3 dl piskefløde
- 5-6 spsk kirsebærsauce - bare den der kan købes i karton el. syltetøj/kompot af f.eks. hindbær, rabarber. Kan udelades el. erstattes med frugt
- evt. frisk frugt/bær f.eks. banan, mandariner, ferskner
- 50-75 gram mørk chokolade grofthakket
- 3 tsk vaniljesukker smag til. Mængden afhænger af hvor sødt/syrligt dit fyld er
- Pynt: evt. drys af kakao/flormelis og striber af lidt smeltet chokolade
Sådan gør du
Marengsbund:
- Pisk æggehviderne så stive, at bunden kan vendes på hovedet. Pisk nu marengsen langsomt med kun 1 spsk flormelis i af gangen. Pisk til marengsen er tyk, blank og sej og du kan trække toppe i den
- Blend hasselnødderne til mel og vend det i marengsen sammen med majsstivelse/kartoffelmel.
- Beklæd ovnens store bageplade (30x40 cm) med bagepapir og fordel nu marengsmassen herpå. Brug en dejskraber til at trække marengsen helt ud til siderne
- Bag nu marengsbunden ca. 15-20 minutter v. 150 grader varmluft (175 grader alm. ovn). Den er færdig, når den er lys gylden. Hold øje med den. Den må ikke blive for mørk
- Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og læg nu den bagte marengsbund herpå, så bagepapiret vender opad. Fugt bagepapiret med en våd klud og træk nu bagepapiret af, som vist på billedet. Hænger det fast, så fugt lidt mere med kluden. Lad marengsbunden afkøle imens du laver fyldet
Marengsfyld og samling og pyntning af rouladen
- Pisk fløden let og vend chokoladen i. Rør også kirsebærsovs i
- Fordel fyldet på den nu kolde marengsbund. Rul nu rouladen sammen ved hjælp af bagepapiret. Læg rouladen med sammenføjningen nederst
- Læg rouladen på et serveringsfad og drys evt. med lidt kakaopulver/flormelis. Du kan også smelte lidt chokolade i en lille pose i mikroovnen/over vandbad og pynte rouladen med chokoladestriber.
- Pynt evt. med friske bær f.eks. kirsebær el. lign. Brug evt. til flødeskum til at få bærrene til at sidde fast. Opbevar din budapestrulle i køleskabet, til den skal serveres. Marengsen vil blive blød efter nogen tid
Noter
Du kan bruge blendede mandler i stedet for hasselnødder
Bare brug den syltetøj/marmelade/kompot du har som fyld. F.eks. rabarberkompot. Prøv den også med mocca kaffeflødeskum.Friske bær/frugt kan også bruges: mandariner, revet æble, pærer, bananer, ferskner, jordbær, brombær?
Du kan bruge skiver af is i stedet for flødeskum.Nøddemarengsen bliver blød efter nogle timer, men rouladen vil stadig smage lækkert.
Marengsmassen kan også bages som 2 lagkagebunde. Kan fryses og serveres som en is rouladeFragilité roulade – sikke en lækker nøddemarengs roulade med hasselnødder og kirsebær. Kan laves med al slags fyld
Sikke en lækker roulade!
Er det slet ikke svært at rulle en roulade af marengs?
Nej det er det faktisk ikke. Nøddemarengsrouladen kan sprække lidt, men pyt. Det gør bare at man kan fornemme hvor sprød bunden er, synes jeg.
Jeg håber jeg forklarer det godt nok i opskriften hvordan man gør? Ellers så bare spørg.
Har du ikke mod på at rulle bunden til en roulade, så kan du også sagtens bage marengsmassen som 2 lagkage bunde.
Så bliver det bare en lækker fragilité lagkage du laver. Den vil også være et hit.
Bare brug en tallerken til at tegne et omrids på et stykke bagepapir og fordel marengsfyldet indenfor omridset.
Det blev bare en rigtig fin roulade. Den smagte skønt! En god måde lige at få brugt en rest kirsebærsauce på.
Smagen var fin og fyldet fik en diskret rosa farve. Se lige <3
Først havde jeg tænkt bare at pynte rouladen med flormelis og kakao, men så synes jeg at den fik et lidt “gråt” udseende.
Min mand foreslog at smelte chokolade og trække på. Det dér kagepyntning har han da vist talent for, for sikke det peppede kagen op.
Måske jeg skulle hyre ham ind i firmaet som madstylings-konsulent. 😀
Det var altså bare en fin roulade. En budapestrulle har stået på min kagebage-to-do- længe og endelig fik jeg den prøvet. Det er bestemt ikke sidste gang.
En perfekt måde at få brugt julens hasselnøddekerner på. Jeg elsker bare at eksperimentere i køkkenet og nu er tippet hermed givet videre til dig. Den må du prøve.
Måske du også har nødder/mandler i gemmerne du kan bruge?
Rigtig god fornøjelse med kagen til dig. Den var et hit hjemme hos os og vores naboer var også ret begejstrede.
Det er dejligt at dele at kager ud til søde mennesker. 🙂
Få flere gode opskrifter på nemme kager med marengskager her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.