Grødboller. Her får du opskriften på lækre grovboller du kan lave med al slags grød.

Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Jeg kogte en hurtig portion havregrød til bollerne i mikroovnen, men det kan også være du har en rest grød til overs fra morgenmaden?

Hvorfor bage boller med grød?

Når du bruger grød i dej, så bliver bagværket ekstra saftigt og svampet. Grøden tilfører fugt til dejen og gør den ekstra fugtig. Bollerne er også friskere i længere tid, så det er virkelig smart at bage med grød.

Jeg må indrømme, at det giver et andet resultat, end hvis du bare bruger havregryn og vand. Gem du derfor gerne en rest grød, hvis du har. Den bedste måde at stoppe madpild på.

Grød med fibre er jo også super sundt, så det bliver også nogle sunde grovboller du får lavet her.

Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Kan man bage med al slags grød?

Her har jeg brugt en rest havregrød, men prøv dem også med risengrød, byggrød eller hvad du lige har?

Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Du kan sagtens pifte bollerne op med f.eks. revet gulerod, revet æble og kanel, rødbeder. Du kan også bruge div. kerner som f.eks. hørfrø, chiafrø, solsikkekerner? Bare sæt dit eget præg på bollerne.

Jeg lavede disse grødboller hurtigt, men du kan også langtidshæve eller koldhæve dejen, enten på køkkenbord eller i køleskab natten over. Brug kun 5-10 gram gær i så fald.

Nemme æltefrie grødboller – og en stor anbefaling fra mig til dig.

Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:

Grødboller – få en god nem opskrift på grovboller med grød her

Grødboller - opskrift på grovboller med grød
Svampede grødboller med grød
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer
Ret: Grødboller - opskrift på grovboller med grød
Kategori: Brød og boller
Portioner: 18 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Havregrød i mikroovn - eller gryde:

  • 100 gram havregryn
  • ½ liter vand
  • 1 nip salt

Bolledej:

  • 7 dl vand
  • 25 gram gær
  • 2 tsk sukker kan erstattes med honning
  • kg hvedemel ca.
  • 2 tsk salt

Sådan gør du

Havregrød i mikroovn:

  • Hæld havregrød i en mikroovns fast skål og tilsæt vand og salt. "Kog" nu havregrøden ca. 2½-3 minutter v. fuld effekt
    Grødboller - opskrift på grovboller med grød
  • Hæld den lune havregrød i en skål og hæld de 7 dl vand ved, så havregrødsmassen bliver lunken og du kan røre gæren i. Tilsæt sukker. Bruger du kold grød, så lun vandet til fingervarmt.
  • Rør nu melet i sammen med saltet. Det bliver en hård fast dej. Du behøver ikke ælte dejen. Brug røreske eller røremaskine. Stil nu dejen til hævning et lunt sted ca. 45 min. (kan speedhæves 30 min. i ovnen på 30 grader - ikke varmluft)
    Grødboller - opskrift på grovboller med grød
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt nu boller på pladen med to skeer. Jeg fik 18 boller af denne portion. Du kan også bruge dejen til 2 franskbrød eller du kan få 10 boller og 1 franskbrød.
    Grødboller - opskrift på grovboller med grød
  • Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter, til dobbelt størrelse. De kan f.eks. hæve i ovnen v. 30 grader. Drys evt. bollerne med havregryn. Du behøver ikke pensle dem.
    Grødboller - opskrift på grovboller med grød
  • Når bollerne er færdighævede, så varm ovnen op til 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn).
    Grødboller - opskrift på grovboller med grød
  • Bag nu bollerne ca. 15-17 min. De er færdige, når de er gyldne og sprøde og lyder hule, når du banker dem under bunden
    Grødboller - opskrift på grovboller med grød
  • Nyd bollerne lune, gerne med smør på
    Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Noter

Al slags grød kan bruges
Dejen kan bruges til 2 franskbrød eller 1 brød og 10 boller. Bollerne kan fryses
Bolledejen kan også langtidshæves eller koldhæves - brug kun 5-10 gram gær i så fald. 
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Svampede boller med grød –  nemme at lave og friske i dagevis. Disse er lavet med havregrød, men anden grød kan bruges.

Store, bløde, luftige boller blev det – et kæmpe hit faktisk! Grødbollerne var saftige og friske i dagevis. Skønt med lækre hjemmebagte boller i flere dage.

Det smarte ved denne dej er, at du også kan bruge den til franskbrød, flutes eller andet bagværk. Bare tilpas bagetiden.

Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Der blev 18 boller af denne portion, så vi havde grovboller nok til flere dage.

Bollerne var et hit både som morgenbrød, som boller til frokosten, og som madbrød til aftensmaden. De vil også være rigtigt gode at tage med i madpakken? Faktisk så kan de også bruges som burger boller.

Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Næste gang du har en rest grød, så brug den i bolledejen, i stedet for at kassere den. Du kan også bruge en rest kogte kolde kartofler? Få opskrift på kartoffelboller her. 

Når vi har risengrød til overs, så bager jeg også disse risengrødsboller. Du kan også bruge en rest risalamande? Få opskrift på boller med risalamande rester her.

Boller med brød af risengrød rester
Bløde boller og franskbrød lavet af risengrøds- og ris a la mande-rester
Se opskriften her
Boller og brød af risengrød rester
Boller og franskbrød af risalamande rester
Brug din rest ris a la mande til lækre boller og franskbrød
Se opskriften her
Boller og franskbrød af ris a la mande rester - bløde med rugmel
Stop madspilds boller kan vi lide og især når de smager så godt!

Hvis ikke du har en rest grød, så er det jo nemt at koge en hurtig portion i mikroovnen eller gryden.

Bare spring på en portion af disse lækre boller. Dem må du prøve. Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig.

Grødboller - opskrift på grovboller med grød

Få flere gode nemme bolle opskrifter her:

1.

Havreboller opskrift - nemme havregrynsboller
Nemme lækre boller med havregryn
Se opskriften her
Havreboller opskrift - nemme havregrynsboller

2.

Müsliboller - opskrift på sunde grove boller
Nemme sunde grove boller
Se opskriften her
Müsliboller - opskrift på sunde grove boller

3.

Græskarboller - luftige boller med græskar
Bløde lækre græskarbrud med solsikkekerner
Se opskriften her
Græskarboller - luftige boller med græskar

4.

Rødbedeboller opskrift - boller med rødbeder
Nemme saftige boller med rødbeder, havregryn og solsikkekerner
Se opskriften her
Rødbedeboller opskrift - boller med rødbeder

5.

Yoghurtbrød og yoghurtboller - hvid hvedebrød
15 luftige yoghurtboller og 1 yoghurtbrød
Se opskriften her
Yoghurtbrød & yoghurtboller - hvid hvedebrød

6.

Boller med koldskål - luftige koldskålsboller
Lækre luftige boller med koldskål eller kærnemælk
Se opskriften her
Boller med koldskål - luftige koldskålsboller

7.

Manitoba brød og boller af Manitoba mel
Bløde grovboller og frankbrød med Manitoba mel
Se opskriften her
Manitoba brød og boller af Manitoba mel

8.

Vaniljeboller - bløde boller med vanilje
Lækre bløde boller med vanilje
Se opskriften her
Vaniljeboller - bløde boller med vanilje

9.

Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler
Grove boller med havregryn og kolde kartofler - stop madspild
Se opskriften her
Kartoffelboller - opskrift på boller med kartofler

10.

Langtidshævede boller med havregryn - opskrift
Sprøde nemme langtidshævede boller
Se opskriften her
Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

11.

Teboller - opskrift på luftige kardemommeboller
Lækre, bløde luftige teboller med kardemomme
Se opskriften her
Teboller - opskrift på luftige kardemommeboller


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens over 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3500 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.