Langtidshævede boller med gulerødder – familiens nye yndlingsboller! Her får du en god nem opskrift på grove æltefrie gulerodsboller med havregryn.
Ej en skøn opskrift du får her. Det er min yndlingsopskrift på langtidshævede boller med havregryn jeg har prøvet at lave med gulerødder.
Gulerodsbollerne smagte super godt og jeg har glædet mig til at dele tippe dig om ideen og opskriften.
Bollerne dryssede jeg også med lidt ekstra kerner, for jeg er blevet ret vild med boller med ekstra knas på toppen.
Jeg brugte både hørfrø, chiafrø og sesamfrø på toppen. Kernerne gav bollerne ekstra smag og sprødhed og så bliver de også ekstra smukke, synes jeg. Et kæmpe hit.
Gulerodsbollerne er æltefrie, så du slipper også for at få fingrene i bolledejen. Jeg har kun godt at sige om disse boller.
Dejen kan røres bare med røreske og så skal bollerne bare sættes på bagepladen med to spiseskeer. Nemmere bliver det ikke.
Her kan du se bollerne indeni. Krummen er rigtig god. Saftig og med de gode „hævehuller‟. Dejen hævede så fint, også selvom dejen er æltefri og er rørt uden maskine.
Bolledejen indeholder havregryn og sammen med gulerødderne, så gør det bollerne til nogle fiberrige boller, der mætter godt.
Sunde morgenboller, klart sundere end køberundstykker. Nemme at lave, klart nemmere end at starte bilen for at køre til bageren. Billige boller er de også.
Opskriften er super nem og du får den lige her.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på nemme æltefrie boller.
Langtidshævede boller med gulerødder – nem æltefri opskrift
Ingredienser
Bolledej:
- 1 liter koldt vand
- 4 gram gær ca. svarende til ½ tsk. Jeg brugte frisk gær. Brug dobbelt mængde hvis du vil hæve din dej i køleskabet.
- 1-2 tsk honning eller sukker
- 300 gram gulerødder revne - vaskede el. skrællede. Bollerne kan også bages uden gulerødder
- 200 gram havregryn jeg brugte finvalsede. Kan erstattes med groft mel f.eks. fuldkornshvedemel / grahamsmel.
- 1 kg hvedemel ca.
- 1½-2 tsk salt
- evt. hørfrø, solsikkekerner eller andre kerner?
Drys:
- f.eks. hørfrø, sesamfrø, chiafrø?
Sådan gør du
Sådan laver du dejen:
- Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker el. honning. Rør havregryn og revne gulerødder. Er skrællen fin på gulerødderne, kan du måske nøjes med at skrubbe/vaske dem godt. Tilsæt evt. solsikkekerner/hørfrø el. lign.
- Rør hvedemelet i sammen med salt. Tilsæt mel til dejen bliver meget tyk og fast og grydeskeen kan stå selv i skålen. Brug en stor skål, da dejen hæver meget op. Sæt skålen på en bageplade med bagepapir, hvis dejen skulle boble over
- Sæt låg/film på skålen og lad nu dejen hæve på køkkenbordet i ca. 7-9 timer. - f.eks. natten over. Kan også hæves i køleskab, brug dobbelt mængde gær i så fald.
Sådan bager du bollerne:
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt nu bollerne på bagepladen med 2 spiseskeer. Jeg brugte ca. 2-3 store spsk dej pr. bolle. Drys med f.eks. hørfrø, sesamfrø eller chiafrø. Lad bollerne hæve tildækket, imens ovnen varmer op.
- Sæt gerne et lille fad med vand ind i bunden af ovnen og bag nu bollerne nu bollerne ca. 20-25 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn) eller til de er sprøde, gyldenbrune, har fået en flot afbagning og lyder hule under bunden
- Bagetiden afhænger af bollernes størrelse og din ovns varmeevne. Tjek undervejs. Lad bollerne dampe lidt af nogle minutter før du serverer dem. Se lige en luftig krumme. Lækre som morgenbrød og som sandwichboller til madpakken.
Noter
Sprøde lækre æltefrie gulerodsboller med havregryn og kerner – nemme at lave
Lækre boller! Jeg rørte dejen en fredag aften og så spiste vi bollerne til morgenkaffen dagen efter. Du kan også røre dejen om morgenen og bage bollerne til aftensmaden?
Jeg har angivet en hævetid på 7-9 timer, men du kan sikkert godt nøjes med færre timer og måske lidt flere hæve timer også?
Resten nød vi som sandwichboller til frokost, men de vil også være et hit i madpakken. Uhm gulerodsbollerne er lækre med ost, pålæg, paté eller også bare med syltetøj.
Bollerne kan selvfølgelig sagtens laves uden gulerødder også. Du kan også erstatte gulerod med f.eks. revet squash, revet rødbede, revet æble? Kun fantasien sætter grænser.
Hvad er langtidshævede gulerodsboller? Er det det samme som koldhævede gulerodsboller?
I mange år har jeg koldhævet dej i køleskabet, få opskrift på koldhævede boller med havregryn her. Tit har vi dog et propfyldt køleskab, så ofte kan det være svært at få plads til skålen.
En langtidshævet dej er lidt det samme, men denne dej har jeg bare hævet på køkkenbordet ved stuetemperatur. Smart!
Faktisk så synes jeg det virker til at dejen hæver bedre og man kan nøjes med mindre gær?
Et hit hvis du f.eks. er i sommerhus eller på camping og har begrænset plads i dit køleskab.
Man kan godt sige at koldhævning og langtidshævning er det samme, for begge deje hæver jo lang tid.
Her bruger jeg bare ordet langtidshævning, når dejen hæver på køkkenbordet. Håber det giver mening for dig? Eller så spørg bare i en kommentar herunder.
Hvad er bedst langtidshævning v. stuetemperatur eller koldhævning?
Begge dele er gode og giver lækkert brød. Det er super nemt, for dejen skal bare røres om aftenen. Det tager 5 minutter og så kan du bage boller til morgenmaden eller madpakkerne dagen efter.
Når du langtidshæver dej på køkkenbordet, så kan du dog risikere at dejen hæver meget, også selvom du bruger ganske lidt gær.
Brug derfor din største røreskål og sæt gerne skålen på en bageplade med bagepapir, hvis dejen skulle boble ovenud.
Kan man bage langtidshævede boller med tørgær?
Jeg har brugt frisk gær her, men tørgær vil sikkert også kunne bruges. Bare brug anvisningerne bag på pakken. 1 brev skulle ca. svare til 50 gram frisk gær.
Prøv også disse koldhævede gulerodsbrud, disse gulerodsbrud med skinke eller bloggens populære gulerodsbrud med solsikkekerner
Prøv også disse opskrifter på æltefrie boller og æltefrit brød:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.
