Gateau Marcel er en lækker fransk chokolade dessertkage, der er nem at lave. Du skal kun bruge 4 ingredienser. En overdådig kage, der er populær at servere som dessert ved festlige lejligheder.
Den Gateau Marcel du ser på billederne her, spiste vi som dessert kage til nytår.
Chokoladekagen er god at servere når du får gæster og den snildt forberedes i god tid før gæsterne kommer.
Selvom navnet lyder lidt “svært” er en Gateau Marcel faktisk nem at tilberede.
Kagen er en populær lidt fornem chokoladekage, der serveres på restauranter og konditorier. Heldigvis kan vi sagtens lave den hjemme i vores egne køkkener også.
Hvad er Gateau Marcel?
Det er en fransk inspireret chokoladekage uden hvedemel. Faktisk så består den kun af smør, chokolade, sukker og æg. En rigtig chokoladebombe. Selve kagebunden minder lidt om en svampet brownie.
Kagen er lidt speciel, for den består af en bagt chokoladekage, hvor halvdelen af dejen bruges som en luftig chokolademousse på toppen.
Chokoladekage bunden bages kun kort tid, så den er godt snasket/svampet og brownie agtig.
Chokolademoussen kommes herefter på toppen og kagen afkøles. Den er meget nem at lave og perfekt som gæste-kage, da den sagtens kan laves dagen i forvejen. Faktisk så kan den færdige kage også fryses.
Det er en meget tung chokoladekage. Jeg serverede lidt syltede appelsiner til og det lidt syrlige/friske modspil synes jeg klædte kagen. Vi serverede også lidt flødeskum/creme fraiche til og det smagte også godt.
Oprindeligt serveres en Gateau Marcel bare iskold helt uden tilbehør, i al sin enkelhed.
Opskriften er nem og du får den lige her.
Nedenfor kan du læse en lille historie om hvor kagen har fået sit navn fra. Du kan også finde flere opskrifter på nemme lækre chokoladekager.
Gateau Marcel – opskrift på fransk chokolade dessertkage
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
Gateau Marcel kagedej / mousse:
- 200 gram smør gerne usaltet
- 200 gram mørk chokolade
- 225 gram sukker
- 6 æg delt i æggeblommer og æggehvider
Pynt, drys og tilbehør:
- 1-2 tsk kakaopulver til drys
- evt. orangegrene skåret i små stykker eller anden hakket chokolade
- evt. syltede appelsiner eller anden syltet frugt (kan udelades)
Sådan gør du
Sådan laver du kagedej/ mousse:
- Skær smør og chokoladen i mindre stykker og læg det i en skål og smelt det sammen i mikroovn/over vandbad eller i en gryde. Jeg brugte mikroovnen. Varm ingredienserne få sekunder af gangen og omrør til tynd chokoladesauce. Afkøl
- Del æggene i æggehvider og æggeblommer. Pas på der ikke kommer rester af æggeblommer med i æggehviderne. Pisk nu æggeblommerne med 2/3 af sukkeret (ca. 140 gram). Pisk længe, til du har en tyk hvid æggesnaps.
- Pisk nu æggehviderne stive og pisk resten af sukkeret langsomt i, kun 1 spsk af gangen, til alt sukkeret er brugt. Det er vigtigt både piskeris og skål er helt rene og tørre, før du går i gang med at piske.
- Vend forsigtigt den afkølede chokoladecreme i æggesnapsen, uden at røre for meget. Jeg brugte en dejskraber, pisk ikke her.
- Rør de piskede æggehvider forsigtigt i også, kun et par spsk af gangen. Vend kun forsigtigt rundt, så luften ikke slås for meget ud af æggehviderne.
- Klem et stykke bagepapir omkring bunden på en springform og pensl siderne med smør (se billede). Fordel nu 2/3 af dejen i springformen. Min form målte 25 cm. Mindre forme kan bruges. Resten af dejen/moussen stilles på køl imens
- Bag nu kagebunden ca. 20-22 min. v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn). Den skal stadig føles ubagt/svampet. Bagetiden afhænger af bageformen, så tjek den undervej
- Kagen skal stadig føles blød midtpå. Bruger du en mindre form, bliver kagen højere og bagetiden vil skulle tilpasses. Bag ikke kagen for længe. Afkøl nu kagebunden. Kagen sætter sig efter afkøling.
- Fordel resten af chokoladecremen på den afkølede kage og stil nu kagen på køl i minimum 2 timer, gerne natten over. Hvis du gerne vil have en helt skarp kant på kagen, så kan du bruge kageplast i siderne, før moussen kommes på.
Før servering:
- Løsn kagen forsigtigt i siderne med en skarp kniv og herefter kan springformens ring løsnes. Løsn bunden med en paletkniv, ved at skubbe den indunder kagen (ovenpå bagepapiret). Kagen kan nu lirkes over på et serveringsfad.
- Drys med kakaopulver og fordel evt. orangegrene eller anden hakket chokolade i midten
- Jeg serverede syltede appelsiner til, men traditionelt serveres en Gateau Marcel uden tilbehør
Noter
En skøn fransk chokoladekage uden mel – en rigtig chokoladebombe, der er god som chokolade dessertkage.
Halløj en skøn kage! Selvom der lige er nogle steps i opskriften, så er den jo faktisk ret nem at lave. En meget kort og overskuelig ingrediensliste er det også.
Selvom det er en fornem dessertkage, så er den faktisk rimeligt billig at lave. En Gateau Marcel er nemlig meget drøj i brug, da man ikke kan spise mange store stykker af kagen.
Sådan en kage rækker langt. Jeg har skrevet 12 personer i opskriften, men det kommer jo selvfølgelig an på hvor store slikmunde du og dine gæster er. 🙂
En Gateau Marcel kræver en god kop kaffe og de syrlige marinerede appelsiner (eller mandariner) passede perfekt til.
Vi nød også kagen med lidt creme fraiche og har også prøvet at servere lidt flødeskum til. Haps.
Vi havde Gateau Marcel kagen med på besøg hos vores søde værter til nytår. Genial kage, der bare kunne fragtes på kagefadet. Chokoladekage succes! Den kage må du da også prøve.
Hvorfor hedder kagen Gateau Marcel?
Selvom kagen har et fransk navn, så er den faktisk udviklet af en dansk kok ved navn Michel Michaud, dog i samarbejde med den franske gourmetkok Marcel Manoy (kilde)
Oprindeligt blev den vist udviklet i forsøget på at lave en glutenfri chokoladekage. Det lykkedes til fulde! Genialt med en chokoladekage, der er bagt helt uden hvedemel.
Oprindeligt er kagen bagt med usaltet smør, så brug gerne dét, hvis du kan finde det i din butik? Jeg brugte saltet smør og synes kagen smagte super godt alligevel.
Kagen hed oprindeligt Gateau chocolat (chokolade kage). Da Michel indførte kagen til Danmark, gav han den navnet “Gateau Marcel” – efter sigende for at tilegne kagen til sin ven og sin far, der også hedder Marcel.
Chokoladekagen burde jo faktisk næsten hedde Gateau Michel? Det fortjener han da, da Michel virkelig har sørget for at kagen er blevet populær og uforglemmelig herhjemme (og i udlandet også).
Uanset navnet, så er det en meget lækker dessert chokoladekage. Den må du prøve.
Gateau Marcel kagen minder en del om denne kage, der dog er bagt som en hel kage uden mousse på toppen.
Prøv også denne chokoladekage med chokoladecreme eller denne med marcipan og nougat.
Hvis du gerne vil prøve en anden glutenfri chokoladekage, så prøv denne bagt med mandelmel.
Få flere nemme opskrifter på lækre chokoladekager her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.