Toastbrød – her får du en god nem opskrift på hjemmelavet sandwichbrød, perfekt til toast, sandwich og madpakker.
Måske du tænker at toastbrød er et kedeligt brød? Det har jeg i hvert fald hidtil troet, indtil jeg prøvede at bage det selv.
Et hjemmebagt toastbrød smager nemlig meget bedre, end det brød, man kan købe.

Toastbrødet er blødt, luftigt, hvidt og uden skyggen af kerner eller groft mel.
Da mine børn var små, var de vilde med helt lyse brød, måske dine børn også foretrækker det hvide brød? Så vil de helt sikkert elske dette brød.
Hjemmelavet toastbrød uden tilsætningsstoffer, med blød krumme og den karakteristiske fine sprøde skorpe. 
Faktisk så er det denne opskrift på boller, jeg har brugt til brødet.
Jeg har brugt kærnemælk i dejen, fordi det giver en ekstra saftig og svampet konsistens.
Brødet holder sig friskt længe, når du bager med et surmælksprodukt. Bare lige et tip til dig. Prøv også denne version med skyr.
Dejen er blød og nem at arbejde med. Du kan bruge almindeligt hvedemel til dejen, men Manitobamel eller Tipo 00 mel er også rigtigt godt at bruge, da det indeholder ekstra protein.

Brødet er nemt at bage og dejen kan røres på få minutter, endda uden røremaskine.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på hjemmelavede franskbrød i mange afskygninger.
Toastbrød – opskrift på hjemmelavet sandwichbrød

Ingredienser
Dej til toastbrød:
- 50 gram smør smeltet. Kan erstattes med ½ dl olie (smagsneutral)
- 5 dl kærnemælk mælk, koldskål eller andet surmælksprodukt kan også bruges
- 25 gram gær
- 1 spsk sukker kan erstattes med 1 spsk honning
- 1 æg
- 700-750 gram hvedemel ca. Gerne Tipo 00 eller Manitoba mel. Erstat evt. 1/3 med grahamsmel, spelt eller fuldkornsmel)
- 1½ tsk salt
Pensling:
- 1 æg sammenpisket
Sådan gør du
- Lun kærnemælken med smørret. Når væsken er lunken, så rør gær og sukker ud heri. Tilsæt ægget og omrør. Rør mel i lidt ad gangen sammen med salt, til en fast dej, der godt må klistre lidt. Start f.eks. med 600 gram mel.

- Ælt dejen, til den er blød, glat og smidig. Måske du skal bruge lidt mere/mindre mel end jeg. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45-60 minutter. Du kan speedhæve dejen 30-45 minutter i ovnen på 30 grader (ikke varmluft).

- Smør eller læg bagepapir i en franskbrødsform/rugbrødsform og hæld dejen heri. Jeg brugte en form på ca. 2 liter.

- Lad brødet efterhæve tildækket i ca. 30 minutter et lunt sted, gerne i ovnen v. 30 grader. Pensl det herefter forsigtigt med sammenpisket æg og skær snit i toppen af brødet.

- Bag toastbrødet nederst i ovnen ved 175 grader varmluft (200 grader almindelig ovn) i ca. 30-35 minutter, eller til det er sprødt, gyldenbrunt, gennembagt og lyder hult, når du banker på det.

- Tag straks brødet ud af formen og lad det afkøle før du skærer det ud.

Noter

Hjemmelavet sandwichbrød til toasts – et hit til madpakker og sandwich
Jeg bagte toastbrødet i min franskbrødsform, men du kan også bruge en rugbrødsform.
Har du ikke en form, så kan dejen også bages uden form eller bredes ud og bages i bradepande, som f.eks. dette sandwichbrød.
Endelig så kan dejen også bruges til boller eller pølsehorn. Du bestemmer udformningen. 🙂
Tips og variationer til opskriften på toastbrød:
- Vil du bage groft toastbrød, så kan du erstatte 1/3 af hvedemelet med grovere meltype f.eks. fuldkornshvedemel, fuldkornsspeltmel, grahamsmel eller lignende.
- Tilsæt evt. også solsikkekerner, hørfrø eller andre kerner til brødet.
- Hvis du pensler brødet med mælk i stedet for æg, får brødet en lidt blødere/lysere overflade.
- Brødet kan drysses med f.eks. birkes, chiafrø, sesamfrø eller andet drys.

Serveringstips:
Brødet er perfekt at servere som hjemmebagt franskbrød, både til morgenmad, til eftermiddagskaffen eller som toasts til frokost eller madpakker.
Det er nemt at skære i skiver og bruge til sandwich, måske til trekantsandwich til en buffet eller skovtur?
Endelig så smager brødet jo også bare skønt med tandsmør, måske til en kop varm kakao?
Brødet er blødt og mildt i smagen, og det er derfor ideelt at bruge til toasts som du kan tilberede i toastmaskine, på pande eller i ovn.
Du kan også bruge det til croque monsieur eller croque madame. Skulle du have en evt. rest tilbage, så prøv disse arme riddere.

Rigtig god fornøjelse med det hjemmebagte toastbrød. Måske det også bliver en ny klassiker hjemme hos jer?
Vi nød toastbrødet i sommerhuset og min mand, der er vild med lyse/lette bagerbrød, var svært begejstret. 🙂
Vil du bage et brød med en blødere dej med mere smør i, så prøv også dette brioche brød. 
Få flere opskrifter på franskbrød her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.






