Pebernødder – julens bedste med sirup

  • Pebernødder - julens bedste med sirup

Julemåneden venter forude og vi er jo nogen der så småt er begyndt med julesmåkagebagerierne. Jep, allerede i november. Altså vi er jo nødt til at testebage, for lige at afprøve, du ved? 🙂

Hvem ved om sidste juls favorit kan erstattes af helt nye og bedre versioner måske?

Altså nu du spørger sikkert “Sig mig, hvor mange forskellige slags pebernødder kan hun da finde på at bage?”Pebernødder - julens bedste med sirupOrk mange! Er det mon useriøst at kalde opskrifterne “Julens bedste” og “Verdens bedste” så? Det kan de jo bare ikke være allesammen vel? 😉

NÅ men altså lad os bare sige, at jeg har rigtigt mange gode bud på julens bedste pebernødder – og ved du hvad? Her kommer der endnu en til samlingen.  🙂

Det står dig helt frit for at vælge hvilken variant du springer på. Måske du slet ikke surfer efter nye opskrifter, men bruger i stedet altid de samme familieopskrifter, når du bager?

Julen er traditionernes og hjerternes fest. Gå med dit hjerte, når du vælger opskrift, er mit råd. Din oldemors pebernøddeopskrift er bare den bedste, for der får du de gode minder med. Julen er en fin anledning til at sende oldemor en ekstra kærlig tanke, tænker jeg:-)Pebernødder - julens bedste med sirupMIg? Jeg bager sjældent den helt samme opskrift to gange. Denne portion pebernødder startede også klassisk ud, men endte som et eksperiment. Pebernøddeprojektet lykkedes. Heldigvis. Der var succes 🙂

Dagens pebernøddeopskrift er med sirup og rigeligt julekrydderier. Der bliver en kæmpe portion ud af denne opskrift, så hvis du lige står og mangler 200 pebernødder, vil den række 🙂 Skal du kun bruge 100, så halverer du jo bare. Piece of cake 😉

Pebernødderne smager SÅ skønt, at jeg næsten igen kunne få lyst til at sige: “Her følger opskriften på julens bedste pebernødder. Igen” 🙂Pebernødder - julens bedste med sirup

Pebernødder - julens bedste med sirup
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Pebernødder - julens bedste med sirup
Forfatter:
: Jul hos Bagenørden
: Brød og kager
Portioner: Ca. 200 stk.
Det skal du bruge:
  • 250 gram smør (rigtigt smør, gerne Lurpak)
  • 250 gram sukker (gerne rørsukker, eller halvt sukker og halvt brun farin)
  • 2 æg
  • 9 dl hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk stødt nellike
  • 2 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk stødt stort peber (eller 1 tsk hvid)
  • 2 spsk sirup (lys eller mørkt)
Sådan gør du:
  1. Blødgør smørret 15 sekunder i mikrobølgeovnen
  2. Hak smørret i mindre stykker og rør det godt med sukkeret. Brug gerne en røremaskine eller en elpisker med dejkroge.
  3. Tilsæt æggene. Rør godt efter hvert.
  4. Bland alle krydderierne og bagepulveret i hvedemelet og rør det i lidt af gangen.
  5. Siruppen tilsætter du lidt efter lidt, så går røreprocessen nemmere.
  6. Dejen bliver tung og fast og den behøver ikke afkøle, før den er klar til "pebernødde-trilning".
  7. Du kan fryse dejen, tage den op og bage pebernødder når det passer dig, i løbet af julemåneden.
  8. Trille lange "dejpølser" og skær dem ud i små stykker.
  9. Tril pebernødder, størrelsen bestemmer du lidt selv.
  10. Jeg fik ca. 80 pebernødder pr. bageplade. Der bliver ca. 200 stk. af denne portion. Halvér den gerne.
  11. Bag pebernødderne 7-8 minutter v. 175 grader varmluft (bagetiden afhænger af størrelsen). Når du bruger varmluft, kan du godt bage flere plader af gangen. Hold øje med "nødderne". De er færdige, når de er sprøde og gyldne. Jo længere bagetid, jo sprødere pebernødder.
  12. Lad pebernødderne afkøle på en bagerist
  13. Kan nydes lune eller kolde. Pebernødderne bliver først helt sprøde, når de er helt afkølede.
  14. Put først pebernødderne i en kagedåse, når de er helet afkølede.

Kald gerne alle folk af huse, når der skal trilles pebernødder. Det er faktisk en ganske fornøjelig ting, for både store og små. Man hygger sig faktisk rigtigt fint imens. Det er ret afstressende, og med lange dejpølser, er det nemt at skære passende stykker ud. Det går faktisk rimeligt hurtigt så.

I opskriften har jeg skrevet at du skal bruge rigtigt smør. I diverse kage-grupper på Facebook, kan jeg se at der hersker meget tvivl. Mange spørger: “Skal jeg bruge smør eller margarine  når jeg bager?” dsc_2911Altså du får jo ikke mig til at pege fingre af margarine. Jeg er jo hverken frelst eller hellig, og jeg har det fint med dit valg, også selvom du bruger margarine. MEN jeg kan dog betro dig, at jeg altid selv kun bruger rigtigt smør når jeg bager. Smørsmagen er fænomenal synes jeg. Smør er den ægte vare, og margarine kun en sølle efterligning.

Nogen siger, at småkager hurtigere bliver harske, hvis der bruges smør. Det har jeg nu ikke oplevet, men vil man være på den sikre side, kunne man jo nøjes med at bage en mindre portion? En portion, I er sikre på at få spist?

Det er klart bedre at bage flere gange i løbet af julemåneden synes jeg og det er faktisk også ret så hyggeligt? De gode julekrydrede dufte kan  brede sig lifligt flere gange. Smart juletrick iøvrigt. De gode dufte spreder og kickstarter nemlig god julestemning og atmosfære jo 🙂Pebernødder - julens bedste med sirup

Dejen til disse pebernødder, eller noget af den, kan også sagtens fryses, og tages op og bages som julemåneden skrider frem. Dejen til langt de fleste julesmåkager kan fryses vil jeg tro?

En-to-vupti, så er der 200 pebernødder klar til dig og dine kære. Glæd familie og venner, der ikke selv orker at bage, med en dåse nybagte pebernødder. Bag en portion til børnehaven. Bag til din bedstemor, til dine naboer eller dine kolleger?
Pebernødder - julens bedste med sirup

Endnu en portion “Julens bedste pebernødder” er hermed klar til dig. Skal de mon afprøves denne jul?

Glædelig forjul til dig. Jeg håber du går den skønneste julemåned i møde <3

Kærlige julehilsner

fra Gitte

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Tanja Hansen 30. november 2016 af 10:35- Svar

    Mums, de er gode. Ungerne trillede og trillede – og guffede bagefter. Tak for endnu en god opskrift til samlingen.

    • Gitte Hansen 30. november 2016 af 21:12- Svar

      Hej Tanja
      Det glæder mig meget! Dejligt I har hygget jer i køkkenet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar