Lad gratinen genføde i dit køkken : Blomkålsgratin

DSC_0928

 Her kommer der indlæg fra skuffen. En gratin. En blomkålsgratin som jeg lavede for et stykke tid siden. Gratinen er nem og enkel og man kan bruge broccoli, man kan tilsætte skinke. Ja det er vel kun fantasien der sætter grænsen? Hvad med en gulerodsgratin? Hvorfor laver man egentlig aldrig det? Gratin er en nem og ultrabillig ret.

Her er det blomkålsgratin jeg skal fortælle om.

Opskriften kommer her :

1 blomkål

1 1/4 dl mel

1½ dl. vand (brug det vand du har kogt blomkålen i)

2-3 spsk smør

4 æg

Salt, peber.

1 grøntsagsbouillonterning

Jeg var heldig i supermarkedet at finde et fint stort blomkål. Start med at gøre det rent og kog det i lidt vand i mikrobølgeovnen (eller i en gryde). Del dit blomkål i små buketter og kog det ca. 10 minutter. Gem kogevandet til senere.
DSC_0907 Blomkålen skal stadig være lidt bidefast. Den må ikke koges helt i mos. DSC_0911 Smelt smørret og tilsæt melen og bouillonterning.  Du skal nu bage en sauce op, som du jævner med blomkålsvandet. DSC_0909Tilsæt evt. lidt mere mel hvis saucen er alt for flydende.
DSC_0912Del æggene og pisk hviderne stive.
DSC_0913 Æggeblommerne tilsætter du saucen. Tilsæt salt og peber. DSC_0914

Hæld den opbagte æggesauce over de kogte blomkålsbuketter og rør rundt. DSC_0919 Vend til sidst æggehviderne med rundt. DSC_0920 DSC_0921 Smør et fad med smør og drys med rasp (så hænger din gratin ikke i)DSC_0922 Fordel gratinmassen i fadet og drys med rasp på toppen. DSC_0923 Gratinen bages ved 175 grader varmluft i ca. 45 minutter. Stik evt. i gratinen med en strikkepind og mærk efter om gratinen er gennembagt. DSC_0926 Serveres rygende varm og straks. Gratinen vil synke lidt sammen efter den er kommet ud af ovnen. Den er flottest og konsistensen er bedst, hvis den serveres straks.DSC_0927Server din blomkålsgratin til en skive lækkert rugbrød og gerne med rødbeder til. 
Gratinen smager bedst lun, men er også glimrende som kold frokostret dagen efter. DSC_0932Mulighederne er mange med gratin’er. Skal familien have en kødløs dag eller vil du trylle lidt lunt til frokostgæster, så prøv en gratin. Har du grøntsagsrester er en gratin også en oplagt måde at undgå madspild på.

Lad firser-retten gratin genføde i dit køkken. 🙂

6
Skriv en kommentar

3 Kommentar tråde
3 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Dorte Nielsen

Hej Gitte. Jeg laver også gratin en gang i mellem. Jeg bruger 1 dl olie , 100 gr mel 6 æg og 3,5 dl grøntsagsvand og 1 dl mælk. Jeg har prøvet mig lidt frem til en god metode. Jeg koger stokken og nogle af ” blomkålsgrenene i vandet og blender det når de er kogt. Buketterne putter jeg rå i . Jeg laver hele dejen færdig med til sidst de piskede hvider. Smører et fad og drysser med rasp. Hælder lidt dej i fadet så bunden er dækket, derefter buketterne og så resten af dejen, rasp og smørklatter på… Læs mere »

Gunhild

Kan jeg varme en Gratin med grøntsager op næste dag

Anja Geisler

Vil da prøve det, men utolig mange sider.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer