Blomkål i ovn med ost, fløde og kartofler. Uhm her får du opskriften på de lækreste flødekartofler med blomkål. Wow hvor smagte det altså bare godt!
En ny livret har set dagens lys. Wow og den opstod bare helt ud af det blå og efter fri fantasi.Vi havde et blomkål i køleskabet, lidt revet ost, lidt skrællede kartofler til overs og så var der ½ liter piskefløde i fryseren. Hmm.
Jeg tænkte, kunne vi mon ikke lave en nem og lækker ret ud af det, hvor både tilbehør og grøntsager blev tilberedt i ét?Flødekartofler er vi vilde med og jeg fik ideen til at tilberede blomkål sammen med kartoflerne og fløden.
Flødebagt blomkål, flødeblomkål eller ja hvad skal vi kalde retten? Faktisk er det flødekartofler med blomkål. En slags gratin eller flødestuvning er det jo også?
Det var virkelig bare en lækker ret. Vi var kun 2 omkring middagsbordet og vi spiste og spiste, men heldigvis, er der rester til i dag også. Heldige os. 🙂Det var en super nem ret at lave.
Kartofler skal bare skæres i skiver og blomkål deles i små buketter.
Jeg skar også et lille løg i skiver, dryssede med ost og hældte ellers bare fløde og mælk ved. Ovnen klarede resten af arbejdet. Uhm!
Perfekt at lave denne ret, når/hvis ovnen alligevel er igang, med en god steg måske?
Blomkål i ovn med fløde var en remet og lækkert tilbehør, der vil passe godt til rigtigt mange retter.
Vi spiste det til godt oksekød og det var et hit. En fornem menu, lavet med ganske få anstrengelser.
Faktisk er det også en ret billig ret at lave. Når blomkål er i sæson, kan man nogle gange få et stort blomkål for 10-15 kroner.
Det er bestemt ikke sidste gang jeg prøver at putte grøntsager i flødekartoflerne.
Jeg tænker også de vil være et hit med broccoli, pastinak, persillerod, gulerødder? Udskift gerne blomkål med andre grøntsager, i opskriften nedenfor.
Uhm – comfort food af allerbedste slags.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Blomkål i ovn med ost, fløde og kartofler – få en nem opskrift på flødekartofler med blomkål hér
Ingredienser
- 1 kg kartofler i skiver (ca. mængde). Kan erstattes med ekstra blomkål
- 1 blomkål i små buketter. Mit vejede ca. 1 kg Broccoli eller andet kål kan bruges - også spidskål
- ½ liter piskefløde
- 2½ dl mælk jeg brugte letmælk. Kan erstattes med ekstra fløde
- 1 løg i skiver. Du kan bruge mere løg
- 100 gram revet ost du kan bruge mere ost. Ost kan også udelades
- salt/peber
- 1 tsk hvidløgssalt/hvidløgsgranulat eller evt. 2-3 fed friskpressede fed hvidløg
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Fordel dem i en lille bradepande eller ildfast fad. Mit fad målte 26 cmx33 cm
- Skyl og rens blomkålen. Den skal ikke forkoges
- Skær løget i skiver og fordel det på kartoflerne. Bræk blomkålen i små buketter og fordel på kartoflerne. Drys med revet ost og rigeligt salt, peber og hvidløgssalt eller friskpressede hvidløg
- Fordel fløde og mælk i fadet og tildæk det med stanniol. Steg/bag nu fadet 1 time nederst i ovnen v. 175 grader varmluft. Det sidste kvartér tager du stanniolet af, så fadet kan gratinere på toppen.
- Fadet er færdigt, når kartofler og blomkål er møre og gyldenbrun på toppen
- Servér straks som tilbehør til f.eks. oksekød, frikadeller eller karbonader. Kan gemmes og lunes dagen efter også
Noter
Laver du en mindre portion, så kan du med fordel lave den i airfryer
Vægten på blomkål kan variere, bare brug det blomkål du har. Kan kan også laves uden kartoflerBlomkål kan erstattes med andre grøntsager f.eks. broccoli, pastinak, persillerod, porrer eller peberfrugt
Flødeblomkål med ost og kartofler – ovnbagt blomkål som gratin
Du kan sagtens udelade kartofler i retten, hvis du ønsker en hel stivelsesfri ret.
Måske du er på LCHF diæt eller bare gerne vil udelade stivelse i kosten? Erstat bare kartofler med ekstra blomkål, eller halvér opskriften.
Jeg synes at kartoflerne smagte rigtigt godt i retten og gav en god mæthed. Smart at både kartofler, grøntsager og sovs bliver færdigt i ét og samme fad.
Du kan ikke helt se det på billedet her, men det blev en rigtig cremet ret. Vi havde slet ikke brug for sauce til. Smart!
Jeg brugte lidt letmælk, til at supplere fløden med. Du kan erstatte med ekstra fløde. Uhm flødestuvet blomkål smager altså bare godt.
Prøv også stuvet blomkål – det smager også bare godt. Måske du også lige skulle tjekke denne opskrift på gratineret blomkål med rasp og bechamelsauce?
Smagen er mild og god og jeg er sikker på at både børn og voksne vil spise med, selv de grøntsagsforskrækkede. 🙂
Måske denne ret i virkeligheden har været på banen i mange år, i husmødres køkkener?
Den er helt ny for mig og retten er allerede blevet en “klassiker” her i huset, som en ny familie-livret.
Vi elsker den allerede og jeg har glædet mig til at dele tippet med dig.
Hvis du også er vild med blomkål, så kan du også finde mere inspiration og opskrifter her nedenfor:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
Jeg synes opskriften var god men næsten gang vil jeg dog undvære at putte mælken i da jeg synes det blev meget vandet. Men ellers lækker opskrift helt sikkert en ret jeg vil lave igen.
Hej, jeg har forsøgt mig med din opskrift på kartofler og blomkål. Jeg udvidede med bønner og ryddede køleskabet for bacon og skinkestrimler. Wauw det er lækkert