Sesamboller. Her får du en god nem opskrift på svampede saftige boller med sesam og skyr.
Et godt drys sesam på toppen og sesam i dejen, giver både smag og sprødhed og så pynter sesamfrøene bare så fint også. Jeg elsker sesam!

Vi havde lige en rest skyr, så den kom jeg også i dejen.
Det er genialt at bage med skyr eller andre surmælksprodukter, da det giver ekstra saftigt og svampet bagværk.
Har du ikke skyr, så kan du bruge yoghurt, kærnemælk, tykmælk eller mælk også. Måske du også har en rest i køleskabet du kan putte i bolledejen?
Bollerne er nemme at lave og dejen kan du også bruge både til flutes og franskbrød.
Sesambollerne er lidt grove, da jeg har brugt havregryn i dejen. Havregryn er også godt at bage med og giver godt med fibre i bolledejen.
Havregryn er også sundt og billigt og jeg bruger det tit, når jeg bager brød og boller.
Du kan også bruge f.eks. grahamsmel, fuldkornsmel eller hvad du ellers har? Supplér også gerne med andre eller flere korn og kerner, hørfrø, græskarkerner, solsikkekerner?
Bare eksperimentér med opskriften og brug min opskrift som inspiration.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på grove boller.
Sesamboller – nem opskrift på boller med sesam og skyr
Ingredienser
- ½ liter kogende vand
- 325 gram skyr ca. Kan erstattes med f.eks. yoghurt, kærnemælk, tykmælk, mælk el. lign.
- 25 gram gær
- 1-2 tsk sukker kan erstattes med honning
- 100 gram havregryn kan erstattes med groft mel eller ekstra hvedemel
- 100 gram sesam ¾ i dejen og ¼ som drys. Kan udelades el. erstattes med f.eks. solsikkekerner, hørfrø eller græskarkerner?
- 2 tsk salt
- 800-850 gram hvedemel ca. Gerne Manitoba, Tipo 00 men alm. hvedemel kan også bruges
- mælk/vand eller sammenpisket æg til pensling
Sådan gør du
- Kog vandet i elkedlen og bland havregryn og skyr i. Lad blandingen stå, til den er fingervarm/lunken og rør herefter gæren ud heri, sammen med sukker. Tilsæt ¾ af sesamfrøene
- Rør/ælt mel i lidt efter lidt sammen med salt. Du skal kun bruge mel nok, til dejen kan slippe fad og fingre. Ælt dejen i køkkenmaskine el. med hænderne. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted ca. 45 min. evt. i ovnen v. 30 grader.
- Form bollerne og læg dem på en bageplade med bagepapir. Brug evt. ekstra mel, hvis den klistrer for meget. Pensl bollerne og drys med sesam. Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted ca. 30-45 minutter. evt. i ovnen v. 30 grader.
- Bag bollerne midt i ovnen i ca.-15-20 minutter v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn). Bagetiden afhænger af bollernes størrelse. De er færdige når de er sprøde og gyldenbrune og lyder hule, når du banker dem under bunden.
- Lad bollerne dampe af et par minutter og de er nu klar til servering. Smager skønt med ost, syltetøj, pålægschokolade på.
Noter
Boller med sesam og skyr – nemme boller, der er svampede og friske i flere dage
Smagen og konsistensen var helt i top, i disse boller. En stor anbefaling herfra.
Det er en enkel bolle opskrift, du fik her, hvor jeg bare har brugt sesam i dejen også.
Tit bruger jeg sesam som drys på toppen af brød og boller, men sesamfrøene er også gode at bruge i dejen.
Jeg var lidt i tvivl, om jeg skulle kalde bollerne for skyrboller med sesam, for det er de jo også. Nu blev det altså til sesamboller med skyr. Navnet bestemmer du selv. 🙂
Tit har vi skyr i køleskabet. Man kan tit købe de store bøtter på tilbud for en 20’er og sådan en bøtte rækker langt. Det er jo lækkert at spise til morgenmad, men jeg bruger også tit skyr til bagning og desserter.
Du kan f.eks. lave en lækker pizzabund med skyr og havregryn.
Prøv også disse boller med skyr, bagt uden hvedemel, disse med chokolade eller disse med gulerødder.
Vi nød bollerne til frokost med lækkert pålæg fra slagteren. Hjemmebag ER altså bare bedst! Duften af nybagte boller slår alt.
Sesambollerne var friske i flere dage, men kan I ikke spise alle, så kan de sagtens fryses. Skønt at have boller i fryseren.
Bollerne med sesam og skyr bliver bløde og lækre, hvis du luner dem i mikroovnen efter optøning. De bliver mere sprøde hvis du luner dem i airfryer eller ovn.
Sesambollerne vil være et hit at tage med i madpakken, som boller til biltur eller skovtur eller som en grov burgerbolle måske?
De vil også være gode at servere som grovboller til morgenmad, brunch, buffet eller fødselsdagen måske?
Jeg bagte dobbelt portion og brugte resten af dejen til et lækkert franskbrød. Skønt med lækkert hjemmebag til resten af ugen.
Hjemmebagt brød smager meget bedre end det brød, man kan købe, synes jeg og så er det jo også meget billigere.
Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig.
Få inspiration til flere opskrifter på boller her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.
