Fedtebrød eller romkager – julekært barn med mange navne

  • Fedtebrød eller romkager

Fedtebrød eller romkagerKan hun da blive ved med at skrive om kager? Kan hun da blive ved med at finde på flere opskrifter på fedtebrød? Kan der koges mere suppe på den pølsepind?

Jo da – og julekagebagevognen er først lige trillet ud fra perronen. Hop på og lad dig forføre. Orker du ikke at bage alle kagerne, er du velkommen til bare at kigge på.  Mig? Jeg kan snart trille fra perronen, i fysisk forstand. 🙂
I dag skal du høre om endnu en portion lækre fedtebrød eller romkager om du vil.

Jeg eksperimenterer lidt og afprøver lidt. Lidt mere smør, lidt mere kokos, lidt mindre mel. Pludselig er der opfundet en ny variant. Altid på jagt efter den ultimative og allerbedste opskrift.Fedtebrød eller romkagerAlle fedtebrødsopskrifterne du finder på bloggen er lækre – men her kommer der altså en ny variant. Flere endnu er på tankeplanet. Har læst mig til, at fedtebrødene også skulle være lækre med appelsin- eller citronglasur. Tager lige tilløb. Tør jeg revolutionere en gammel kending i så voldsom grad?

Her kommer en fedtebrødsopskrift i helt klassisk version – med romglasur. Tager ingen chancer. Det er jul.  🙂

Fedtebrød eller romkager - julekært barn har mange navne
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækre fedtebrød eller romkager
Forfatter:
: Jul hos Bagenørden
: Brød og kager
Portioner: 50-60 stk.
Det skal du bruge:
  • 200 gram blødt smør
  • 125 gram sukker
  • 150 gram kokosmel
  • 200 gram hvedemel
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • Glasur:
  • 200 gram flormelis
  • Ca. 3-4 tsk romessens og et par tsk vand (mørk rom kan også bruges)
Sådan gør du:
  1. Rør smørret med sukker. Brug gerne din røremaskine.
  2. Tilsæt kokosmel
  3. Bland hjortetaksalt med hvedemel og rør det i.
  4. Del dejen i 3 lige store klumper. Klistrer dejen for meget, så drys evt. lidt mel på fingrene.
  5. Form 3 "dejpølser" og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  6. Tryk pølserne flade.
  7. Bag fedtebrødsstængerne 8 minutter v. 175 grader varmluft. De er færdige, når de er gyldne i kanten.
  8. Rør glasuren sammen imens stængerne bager.
  9. Start med romessens og et par tsk. vand. Glasuren skal være tyk, men ikke tykkere end den kan røres. Tilsæt evt. lidt ekstra romessens eller vand hvis den er for tyk. Jeg lader dig om at vurdere hvor kraftig rom-smagen skal være, smag gerne til undervejs. Vand eller mere romessens, du bestemmer.
  10. Smør glasuren på, straks efter stængerne er kommet ud af ovnen. Det gøres nemmest med en paletkniv, gerne dyppet i kogende vand, så bliver glasuren glat og fin.
  11. Skær herefter straks stængerne ud i 2-3 cm stykker. Brug en skarp kniv. Tør kniven af med en våd klud undervejs, så der ikke kommer for mange krummer i glasuren.
  12. Lad fedtebrødene køle af før de puttes i en tætsluttende kagedåse.
  13. Læg evt. køkkenrulle imellem lagene, det suger fugt og fedtstof.
  14. Bager du fedtebrød nu er de spist længe før jul

Fedtebrød eller romkagerSynes du beskrivelsen lyder omstændelig og lang?

Fortvivl ej, det er slet ikke besværligt at bage fedtebrød. Blot du husker, at:

  • glasuren ikke må være for tynd, så løber den nemlig af, når den puttes på de varme stænger.
  • skære stængerne ud, før de køler for meget af, så vil de nemlig nemt kunne smuldre.Fedtebrød eller romkagerHer kan du se processen fra start til slut:

Endnu en kagedåse blev fyldt og heldigt nok var det en af dem der er lidt svære at åbne. Dåsen er lidt skæv – så låget binder. Pyha hvor er det heldigt. Det er nemlig meget adfærdsregulerende for os alle sammen. Vi vil slet ikke kunne administrere det, hvis låget røg af alt for hurtigt. Godt der skal arbejdes lidt for sagen. 🙂Fedtebrød eller romkagerGodt også – af samme grund – at Verdens Bedste Flødekarameller opbevares i kagedåse udendørs. Det føles nemlig en kende desperat, at skulle gå udenfor, når man er sliksyg. Så gør man det alligevel ikke helt så tit.

Tør slet ikke tænke på, hvor galt det ville gå, hvis der stod et karamelfad på sofabordet. Uha – der skulle komme nogen og daske os over fingrene..

For filan – nogen burde sætte mig under administration i julemåneden?

Både så jeg ikke bager for meget, men også, så jeg ikke spiser for mange julekager? Nogen kom og hjælp mig. Tak! Jeg trænger! 🙂

Mine kolleger gør heldigvis en god og stor indsats. De hjælper mig med at tømme kagedåserne og efterspørger allerede flere chokoladesnitter. Hvad skulle man dog gøre uden gode kolleger 🙂Fedtebrød eller romkager

En god og lang weekend forude. Skønt!

Mit arbejde er verdens bedste – men en udsigt til en juleweekend uden aftaler, er alligevel endnu bedre. Der skal bages skal der! Der er planer om kryddersmåkager, vaniljekranse, vaniljekranse med orangesmag, flere chokoladesnitter – for de bliver efterspurgt alle steder – og måske en ny variant med orangesmag?

Vi skal også pynte op til jul. Have lyskæderne sat op udenfor. Fange musen i køkkenet – som du har kunnet læse hårrejsende beretninger om på Facebook – læse bøger, tænde adventskransen, suge varmen ud af brændeovnen, lege med Kallehundehvalpen og spise lækkert mad. Høre den første julemusik i radioen.

Jeg glæder mig.

Håber også du får den skønneste juleweekend 🙂

Mere inspiration

18 Kommentarer

  1. Dorte 15. december 2017 af 15:00- Svar

    Hejsa Gitte,
    Så fik jeg bagt dine fedtebrød, men sikke da noget rod jeg fik lavet……hvor tynde skal de, når de er rullet ud? Har måske fået dem lidt for tykke og bagt for kort?? De gik noget i stykker, da jeg skulle have dem over på risten…. Har kun en bageplade og en rist, så det kniber lidt med pladsen haha….

    • Gitte Hansen 15. december 2017 af 16:25- Svar

      Hej Dorte
      Øv da. Ja de skal være rimeligt tyndt rullet ud. Jeg ruller ud på bagepladen. De kan sagtens køle på bagepladen, synes de knækker alt for nemt hvis man flytter dem når de er lune.
      Op på hesten igen. Øvelse gør mester
      Mange hilsner
      Gitte

  2. June Stang 13. december 2017 af 15:35- Svar

    Jubiii nu skulle det være så jeg er i gang med at bage fedtebrød. Har ingen røremaskine men du skrev i opskriften man kunne bruge en elpisker, så det gjorde jeg – godt det snart er jul og gavetid – for den kunne ikke holde til det :o)) selvom det ellers er en kraftig en af slagsen.
    Nå men pyt med det bare kagerne bliver gode. Dejen står nu og hviler i køleskabet så om en halv time skal de bages og hvis de bliver godt må jeg gemme dem så jeg ikke finder dem før jul for ellers er de spist inden jul :o))) Rygrad som en regnorm !!!!
    Tak for dine dejlige opskrifter, jeg elsker dem og bruger dem meget ofte.
    Mange hilsner
    June

    • Gitte Hansen 14. december 2017 af 20:10- Svar

      Hej June
      Øv da, at din elpisker måtte give op, det er jeg da ked af. Før jeg fik min køkkenmaskine, brugte jeg elpiskeren, men ja, det er en kraftig dej at røre. Dejen kan jo også sagtens æltes med håndkraft. Måske du skulle vælge den model næste gang? Så er vi sikre på at intet går kaput 🙂
      Jeg håber virkelig at fedtebrødene smager dig og jep – det er meget sjældent at de holder helt til jul (de smager jo heldigvis også bedst før;-)
      Tusind tak for din søde hilsen June – det var da godt nok sødt af dig 🙂
      God jul til dig
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Sigrun Poulsen 10. december 2017 af 05:09- Svar

    Hej. Hvat kan man bruge i stedet for kokosmel, her i huset er man ikke så glad for kokos. Venligst Sigrun

    • Gitte Hansen 10. december 2017 af 11:29- Svar

      Hej Sigrun
      Uha det ved jeg faktisk ikke. Har aldrig prøvet at bage fedtebrød med andet end kokosmel. Ved ikke om du vil kunne bruge almindeligt hvedemel? Prøv ad, men som sagt har jeg ikke prøvet
      God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Majbritt Andersen 8. december 2016 af 23:43- Svar

    Kære søde Gitte
    Jeg eeeeeeeelsker din blog og opskrifter! Og denne jul går jeg all-in på hjemmebag og har netop bagt de lækre fedtebrød. Det er min første (men ikke sidste) gang. Jeg oplever dog, at de er lidt smuldrende, så dels har jeg været for langsom ved bagepladen og ikke fået skåret mens stængerne var varme og dels tror jeg, at min blanding var for tør. Måske lidt mere smør næste gang?!
    Pebernødderne blev dog helt perfekte (begge portioner) 🙂
    Knus Majbritt

    • Gitte Hansen 9. december 2016 af 20:17- Svar

      Hej Majbritt
      Ej hvor det glæder mig Majbritt – dejligt du har lyst til at følge med her og skønt at du bruger løs af opskrifterne. 🙂
      Ja det kan være lidt drilsk. Fedtebrødene skal helst skæres, når stængerne her helt varme. Tror ikke din dej er for tør? Prøv at samle med lidt vand næste gang, håber det kan hjælpe? Mislykkedes de totalt? Det håber jeg da ikke. Håber de smagte dig/jer og at der blev så mange at kagedåsen blev fyldt?
      Dejligt med din tilbagemelding Majbritt – dejligt du er med her. 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Jenny 5. december 2015 af 17:44- Svar

    Nu har du skrevet så meget om de fedtebrød, at jeg må prøve dem, jeg har aldrig smagt fedtebrød.
    Stort og forsinket tillykke

    • Gitte Hansen 6. december 2015 af 10:03- Svar

      Hej Jenny
      Ja det må du da så absolut. Jeg er sikker på at du vil ELSKE dem 🙂
      Rigtig god fornøjelse med bageriet og skriv da lige om du synes om kagerne
      Mange hilsner
      Gitte

      • Jenny 13. december 2015 af 21:38- Svar

        Hej Gitte
        Så er de bagt. Smagen er god og rommen hører absolut til.
        Men dejen var meget smuldrene, jeg kunne ikke rulle den til pølser, men måtte stå og lave dem stykvis. Hvis jeg ikke viste bedre ville jeg sige at der var for meget tørstof i dejen.

        • Gitte Hansen 13. december 2015 af 21:57- Svar

          Hej Jenny
          Det var da rigtigt mystisk? Hvis dejen var for smuldrende, tænker jeg om smørret har været for hårdt? Arbejd den godt igennem med hænderne, det blødgør den. Alternativt put dejen 10 sekunder i mikrobølgeovnen.
          Øv for dig, at de skulle drille, men godt du synes om smagen – det er alligevel det vigtigste 🙂
          Mange hilsner
          Gitte

  6. lone klarholt 30. november 2015 af 19:31- Svar

    Tak for alle de fine opskrifter, jeg fik et stort glas til småkager og satte gang i en dobbelt portion chokoladesnitter forleden.
    Det var dog som om dejen ikke rigtig ville hænge sammen, jeg puttede ekstra smør i og det lykkedes da at få dem trillet..fin smag men hårde. Kan det være fordi jeg smeltede smørret???

    • Gitte Hansen 30. november 2015 af 21:19- Svar

      Måske? Har kun prøvet med blødt smør. Tilsæt evt lidt ekstra sirup, til dejen et sammenhængende. Skær gerne 1-2 minutter af tilberedningstiden, hvis du synes de er for korte. Jeg elsker det.
      Håber du synes om smagen? Prøv da en ny portion ☺
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Caisyrose 28. november 2015 af 15:51- Svar

    Åh nej – dine fedtebrød ser urimeligt lækre ud – og vi er på vej i byen, så jeg hygger med at læse dine opdateringer, mens manden styrer ?. Det var lige før, jeg havde spurgt, om du ikke lige kunne stå klar på Hammelvej, når vi suste forbi ?
    God weekend og god fornøjelse med lyskæder mm. Jeg skal til tøsekomsammen hele dagen i morgen, hvor vi – samtidig med lidt snak ? – skal lave juledekorationer.

    • Gitte Hansen 28. november 2015 af 20:20- Svar

      Hej du
      Tak for din julehilsen – ja jeg kunne da lige have stået klar i vejkanten. Man kunne vel overveje en vejbod? 🙂
      Lyder som den hyggeligste juleweekend du også får – vi har hygget os helt vildt her og glæder os til alle de juleweekender vi har forude 🙂
      Rigtig god jul til dig og dine
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Birthe Sørensen 27. november 2015 af 22:56- Svar

    Har idag bagt dine sprøde chokoladesnitter, smager fantastisk, men men mine er meget hårde.
    Hvad har jeg gjort forkert

    • Gitte Hansen 27. november 2015 af 23:06- Svar

      Hej Birthe
      Det er mine også. Knasende sprøde og helt perfekte. Tror du har gjort alt helt rigtigt, måske du lige skulle afkorte tilberedningstiden et minut eller to. Måske din ovn varmer kraftigere end min.
      Dejligt du er tilfreds med smagen, det er jo det vigtigste. Kagerne er også rigtigt fine at dyppe i kaffen – bare lige et tip 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar