Julens bedste risengrød med kanelsukker og smørklat

2013-12-18 19.04.20

Her en hastig julehilsen fra en bagenørd, der for en gangs skyld ikke skal skrive om julesmåkagebag. Næh nej, du skal såmænd blot høre om julens bedste og nemmeste risengrød.

Risengrød er taknemmeligt mad i denne måned, hvor alt foregår i flyvende gear. Jeg ilede sent hjem fra job, satte risengrød over, ilede på juleshopping. Kom hjem, og voila var der lækker blød risengrød (ok, jeg havde en grødpasser til at røre i gryden et par gange undervejs). Kanelsukker og smørklat på. Der er riiiisengrøøød!

Dejligt med hurtigt nemt mad til travle dage, og så ovenikøbet en ret med julefornemmelser. Det gør bare slet ikke noget, hvis julehumøret kan holdes lidt højt disse dage, også på madfronten. Endeløse kassekøer kan nemt dræne energien,her hvor julens slutspurt har sat ind, men med risengrød og kanelsukker, ja så genfinder man hurtigt sporet.

Undskyld den dårlige fotokvalitet, men havde så travlt, at jeg kun lige nåede at gribe mobilen.. Decembertravlhed you know….

Jeg er 1 uge bagud med gøremålene, p.g.a. min stygge influenza. Nu er jeg frisk igen, men får 22 gæster på lørdag og der er lige lidt rigeligt på to-do-listerne. Derfor EKSTRA skønt med nem mad på matriklen i disse dage 🙂2013-12-18 19.11.52

Her kommer opskriften på en stor portion risengrød, til 4 meget sultne mennesker (forestiller mig at der hér vil kunne være ris a la mande til 10 personer?)

5 dl. grødris

6 dl. kogende vand

1/4 tsk. salt

2 liter mælk (gerne sødmælk).

Drys: Kanelsukker

Smørklat af rigtigt smør.

Det er skålen med kanelsukker du ser lige her til højre for gryden. Kanel alene er svær at dosere, når det skal drysses på grød, så det er meget nemmere med kanelsukker.

2013-12-18 19.11.29

Sådan laver du risengrød: 

Altså jeg er jo normalt fortaler for at man laver sin risengrød i mikrobølgeovnen. Det er nemt og grøden koger ikke på. Det er SÅ nemt! Ulempen er bare, at man kun kan lave af 1 liter mælk af gangen og min familie, med to forslugne teenagere, kan altså næsten spise den dobbelte mængde. På lørdag skal mine 22 gæster og jeg spise ris a la mande, og du kan nok godt forestille dig at jeg nødt til at koge en KÆMPE portion risengrød dagen før. MEGET mere end der kan være i en mikrobølgeovnsskål.

Grøden i dag skulle koges i gryde. Det ville også være nemmere for køkkenpassere at styre tænkte jeg?

Start med at kog vandet i elkogekedlen (det går hurtigst!). Hæld det kogende vand over risene i en tykbundet sliplet-gryde og tilsæt salt. Bring grødrisene i kog. Tilsæt herefter mælken. Kog grøden op under omrøring og skru ned på 3-4 (svag/middel varme) og læg låget på. Rør i grøden ind i mellem. Grøden skal koge 30-45 minutter, eller indtil den har en passende konsistens. Min mand var grødpasser i dag og han tog ikke tid, men lang tid ved svag varme er klart bedre for risengrød, end hurtig varme i kort tid. Går du får hurtigt frem med risengrøden, risikerer du nemt grød der koger over og brænder på. Øv også.

Brug gerne en sliplet-gryde (forebyggende) og find dig en grødpasser, hvis du ikke selv har tid til at holde øje 😉

Nyd risengrøden med kanelsukker, smørklat og juleøl. Rødt saftevand kan selvfølgelig også gøre det 😉

Denne risengrød blev MEGET bedre end vores normale mikrobølgeovns-risengrød. Var det mon fordi det var manden der var grødpasser eller var det mon fordi jeg kogte grødrisene i vand først? (jeg hælder mest til det sidste).

Har du nogle gode tricks til hvordan man koger den perfekte risengrød?

Nu er der jo snart den årlige  “ris-a-la-mande-test” 😉

2013-12-18 19.12.25

En juleøl, og julefreden sænker sig behageligt i kroppen. Tror jeg vil småpimpe juleøl resten af måneden. Småpromiller er godt. Det er ikke underligt, at nogen kalder den for en Godnatbajer….Jeg føler mig pludselig så søvnig…..;-)

Jeg iler til køjs. En ny lang dag med 1000 gøremål venter igen i morgen. Mon du kommer til at høre om kager og søde retter igen i morgen. Tja måske der er søde bløde peanut-karameller på vej til dig? 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

 1. svigermor 19. december 2013 af 11:56- Svar

  Ov vi vil glæde os meget til at få Ris ála man på lørdag.
  sig til hvis jeg skal lave et eller andet at tage med.
  Knus fra hende du ved nok

  • Gitte Hansen 19. december 2013 af 21:44- Svar

   Tag gerne lige et par ekstra raflebægre med til pakkespil tak 🙂

   Vi skal også spise andet end ris a la mande. Håber I er meget sultne på lørdag. Glæder mig til vi ses 🙂
   Mange hilnser
   Gitte

 2. Sidse 18. december 2013 af 22:41- Svar

  Jeg er helt med på, at den skal koges op med vand og når mælken er kommet i, bringes den lige i kog igen og pakkes så ned i et håndklæde under dynen og passer sig selv, til den er færdig… Ingen rævehaler i risengrøden og ingen spild-tid med omrøring..;-)

  • Gitte Hansen 19. december 2013 af 21:50- Svar

   jeg har nu aldrig prøvet at koge risengrød i min seng, men min søster gør det glad og gerne. Det skulle jo nok prøves engang 🙂
   Hvad er det for noget med rævehaler?? Lyder ikke så rart, hvis der skulle havne rævehaler i risengrøden 😉
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar