Kartoffelboller. Uhm her får du opskriften på lækre bløde luftige boller med kogte, kolde kartofler.
Kender du det med lige at have en lille rest kartofler til overs fra aftensmaden?
Lidt for lidt til biksemad måske og hvad skal man så ellers bruge de kogte kartofler til?
Du får en god idé af mig lige her. Prøv at tilsætte kartoflerne til bolledejen. Det er jo nærmest magi!
Hvorfor bruge kogte kartofler i bolledej?
Kartofler tilfører ekstra fugtighed til bollerne, så de bliver bløde og ekstra saftige. Faktisk så gør kartofler i dejen også, at bollerne ikke bliver tørre. De holder sig fugtige længe og man kan slet ikke smage kartoflerne.

Selv flere dage efter, er bollerne som nybagte! Genialt at man kan stoppe madspild og så ovenikøbet få lækre boller ud af det. Bollerne bliver også lige lidt sundere, og så mætter de bedre.
Jeg har lavet boller her, men du kan sagtens også bruge dejen til franskbrød.
Denne opskrift rækker til 16 boller eller 2 franskbrød. Du kan også lave 8 boller og 1 franskbrød?

Der er havregryn i dejen, så bollerne er lidt grove i det og de mætter godt. SÅ lækre boller – også et hit til madpakken.

Kartoffelboller – få en god nem opskrift på boller med kartofler hér

Ingredienser
- 4 dl tykmælk eller andet surmælksprodukt. Mælk ell. vand kan også bruges
- 4 dl kogende vand
- 300-350 gram kogte kolde kartofler Rå kan også bruges. Kan erstattes med andre rå/kogte grøntsager/rodfrugter
- 25 gram gær
- 1 tsk sukker ell. sirup/honning
- 1 tsk salt
- 200 gram havregryn ca. 5 dl
- 6-800 gram hvedemel - gerne Manitobamel, Tipo 00 mel. Måske du skal bruge lidt mere/mindre mel
- Pensling: Mælk. Drys: Havregryn eller andre frø/kerner
Sådan gør du
- Mos eller riv de kogte kolde kartofler på et rivejern og hæld kogende vand over. Rør godt

- Tilsæt tykmælk/mælk eller andet surmælksprodukt til blandingen er lunken. Bland herefter gær og sukker i. Tilsæt resten af tykmælken og rør nu havregryn i.

- Tilsæt melet lidt efter lidt, sammen med salt. Der skal kun lige tilsættes mel nok til at dejen slipper fad og fingre. Ælt gerne dejen i en køkkenmaskine.

- Lad dejen hæve i en skål med låg. Du kan speedhæve den 15 minutter i ovnen v. 30 grader varmluft eller lade den hæve 30 minutter v. stuetemperatur.

- Form boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug evt. lidt mere mel, når du skal trille. Der bliver ca. 16 boller af denne portion - afhængig af størrelse.
- Tildæk bollerne med et viskestykke og stil dem til speedhævning 15 minutter v. 30 grader varmluft (eller 30 minutter v. stuetemperatur). Pensl bollerne med mælk og drys havregryn

- Bag bollerne ca. 15-18 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Bages miderst i ovnen
- Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde på toppen og lyder hule i bunden, når du banker på dem.

- Nydes lune med smør, ost eller hvad du nu ellers er vild med. Smager også skønt med hvidløgssmør til suppe

Noter
Du kan bruge andre rodfrugter til bollerne - rå eller kogte: rødbeder, gulerødder, squash
Stil gerne et fad med vand ind i bunden af ovnen. Dampen er godt for brødet.Bollerne kan bages som et helt franskbrød eller flute - tilpas bagetiden
Kartoffelbollerne er fryseegnede Skal kartoffelbollerne bruges som madbrød, så prøv at tilsætte friske/tørrede krydderurter eller hvidløgsfed.Lækre bløde saftige boller med kogte kolde kartofler – rå kartofler kan også bruges

Uhm – bollerne smager skønt lune med smør, ost eller hvad du nu ellers er vild med på nybagte boller. De er også lækre med hvidløgssmør på, f.eks. til suppe?
Du kan også eksperimentere med at tilsætte krydderurter til bollerne, eller friskpressede hvidløgsfed til dejen? Eksperimentér gerne med opskriften.
Vi havde bollerne med til Aalborg, da vi besøgte Amanda og hendes kæreste.
De var så fine at tage med på tur. Bollerne er fine både som morgenbrød, sandwichbrød eller som madbrød, til aftensmaden.

Kan bollerne laves uden tykmælk?
Ja du kan sagtens bage bollerne med vand/mælk, men surmælksprodukt giver ekstra saftighed til brød og boller. Brug derfor gerne en rest, hvis du har: skyr, ymer, yoghurt naturel, creme fraiche?
Kan man bruge andet end kartofler til bollerne?
Kartofler kan selvfølgelig sagtens udelades, eller du kan erstatte med andre kogte eller rå rodfrugter: pastinak, græskar, persillerod, gulerod, rødbeder?
Du kan også bruge andre rå eller kogte grøntsager: broccoli, squash, spinat, æbler, æblemos, grønkål? Kun fantasien sætter grænser. Bare brug en rest, hvis du har. 
Rå kartofler? Kan de også bruges i bollerne?
Du kan sagtens rive rå kartofler – eller andre rodfrugter – og tilsætte til bolledejen. Du vil også kunne bruge kartoffelmos, kogte kolde ris, havregrød, risengrød, eller andre grødrester.
Lækre stop madspildsboller. Tjek f.eks. også denne opskrift på boller med risengrød ud her.

Skønt at man kan få brugt sine rester og så ovenikøbet kan trylle så lækre boller – dejligt at kunne trylle nyt liv i madresterne.
Man får den bedste samvittighed og så kan man jo også spare en del penge.
Få inspiration til flere stop madspilds ideer i denne kategori på bloggen. Bare klik her

Måske du skulle prøve de lækre saftige kartoffelboller, næste gang du har en rest kartofler i overskud? De var et kæmpe hit i min familie. 🙂
Få inspiration til flere gode stop madspilds opskrifter her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.







Jeg er hils med denne opskrift. Tilsætte dog noget mere salt. 1,5 tsk