Appelsinris. Uhm her får du opskriften på en frisk dessert – nemlig risalamande med appelsin lavet af almindelige kogte ris.


Sikke en dejlig dessert jeg lige fik fremtryllet i sommerhuset i dag. Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Vi havde en appelsin og vi havde piskefløde og jeg kom i ris a la mande humør, efter vores snak om den dejlige dessert på bloggens facebookside.

Lige pludselig syntes jeg at der var ALT for længe til jul? Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Jeg mindes at have hørt om en dejlig appelsin ris a la mande version og den fik jeg da lyst til at eksperimentere med.

Appelsinris skulle være en gammel dansk dessert opskrift, der er kogt på helt almindelige ris. Nogle kalder den vist også Ris a la Malta – eller svensk ris a la mande?
Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Perfekt! Jeg skulle alligevel bruge ris til aftensmaden. Voila! Hurtigt traf jeg beslutningen om at prøve at lave en dejlig appelsin dessert med fløde og ris.

Det var en super nem dessert at lave. Da jeg først havde kogt og afkølet risene, var den super nem at røre sammen.

Sikke en frisk ris a la mande med orange strejf! Den vil jeg helt sikkert lave MANGE gange herhjemme fremover, også om sommeren. Ikke kun til jul.

Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Desserten er også et godt alternativ til den klassiske, lækre men lidt tunge risalamande. Genialt!

Til jul er appelsinerne også særligt søde og fløde har vi også tit i køleskabet på den tid af året.

Super nemt, at man ikke skal koge risengrød først og at man ikke behøver bruge grødris. Her en stor anbefaling fra mig til dig.

Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Appelsinris desserten smagte jeg bare til med vaniljesukker. Du kan nemt få desserten til at smage lige som du synes den skal smage.

Jeg brugte kun ganske lidt sukker og smagte til med vanilje. Du skal kun bruge få enkle ingredienser.

Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:

Appelsinris dessert – opskrift på orange risalamande med appelsin

Appelsinris dessert - risalamande med appelsin
Nem dessert med ris, fløde og appelsin
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Appelsinris dessert - risalamande med appelsin
Portioner: 3 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 2 dl kogte kolde ris kogt af 0,75 dl ris og 1½ dl vand (koges nemt og hurtigt i mikroovn). Grødris kan bruges
  • 1 appelsin skåret i små stykker. Uden den hvide hinde. Mandariner kan også bruges
  • 1 spsk sukker smag til. Kan evt. udelades
  • 1¼-1½ dl piskefløde Jeg brugte 1¼ dl. Cremefine ell. lign. kan bruges
  • 1 spsk vaniljesukker smag til
  • evt. grofthakket chokolade gem lidt til pynt

Sådan gør du

  • Kog risene (uden salt) og stil dem til afkøling Skræl appelsinen og fjern mest muligt af den hvide hinde, da den er bitter.
    Appelsinris dessert - risalamande med appelsin
  • Skær appelsinen i små stykker og drys lidt sukker over dem. Gem lidt til pynt
    Appelsinris dessert - risalamande med appelsin
  • Pisk fløden til letpisket flødeskum. Vend forsigtigt flødeskummet med risene. Tilsæt vanilje
    Appelsinris dessert - risalamande med appelsin
  • Tilsæt appelsinstykkerne og også det saft der evt. følger med
    Appelsinris dessert - risalamande med appelsin
  • Vend forsigtigt appelsinrisen rundt og smag til evt. med ekstra sukker/vaniljesukker
    Appelsinris dessert - risalamande med appelsin
  • Fordel appelsinrisene i 3 dessertglas eller 1 stor dessertskål. Pynt med små stykker appelsin og riv lidt mørk chokolade over
    Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Noter

Kan også laves med grødris, mandariner eller jordbærkompot
Appelsinris kan laves i god tid før den skal serveres. Opbevares på køl
Desserten vil også smage lækkert med lidt krokant ovenpå - få en god opskrift her
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Ris a la Malta – svensk ris a la mande – appelsin ris a la mande – en skøn dessert til jul og resten af året

Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Skøn med desserter, der er så lynhurtige at lave! Herligt at jeg nu ved, at man også kan lave risalamande med kogte kolde ris.

Måske jeg fremover skal gemme lidt ris fra aftensmaden, så der vil være til en lille dessert bagefter?

Jeg rev lidt mørk chokolade over som drys. Prøv også at tilsætte lidt grofthakket chokolade til flødecremen.

Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Appelsinris vil også smage godt med ristede mandler eller lidt krokant på toppen.

Krokant - opskrift på sprød mandelkrokant
Krokant med mandler - lækker mandelkrokant til desserter
Se opskriften her
Mandelkrokant

De appelsiner jeg brugte fik et lille drys sukker. Det er ikke sikkert det er nødvendigt til jul, hvor appelsinerne er særligt søde. Bare smag til. Det vil også være et hit at bruge mandariner til desserten.   Appelsinris dessert - risalamande med appelsinUhm jeg glæder mig også til at prøve risdesserten med andre frugter eller bær. Tror du ikke også vi kan bruge friske jordbær?

Så kommer det jo næsten til at smage som den populære dessert risifrutti?

Vil du gerne lave en fedtfattig og sukkerfri udgave af appelsinris desserten?

Du kan sagtens bruge Cremefine ell. lign. i stedet for fløde. Sukker kan udelades og vaniljesukker kan erstattes med vaniljepulver.

Sikke en dejlig appelsin risalamande! Den må du altså prøve.

Jeg glæder mig til at servere den i juledagene som en lidt lettere version af den tunge juledessert. Prøv også denne lækre appelsin panna cotta – den kunne også være en idé som alternativ juleaften. Eller denne appelsindessert med makroner?

Juleaften bliver det dog den klassiske risalamande vi serverer. Den tradition skal man passe på med at røre ved. Jeg tør ihvertfald ikke. 🙂

Hvis du er frisk på at eksperimentere med din ris a la mande, så prøv også denne risifrutti ris a la mande med jordbær rabarber kompot eller denne riscreme

Appelsinris dessert - risalamande med appelsin

Måske du også lige skulle koge lidt ekstra ris til aftensmaden en dag?

Få flere opskrifter på klassisk ris a la mande og jule desserter her:

1.

Risalamande kage med Bastogne
Risalamande kage med Bastogne kiksebund
Se opskriften her
Ris a la mande kage med Bastogne - opskrift

2.

Risalamande - den bedste opskrift til jul
Ris a la mande med vanilje - julens bedste dessert
Se opskriften her
Risalamande - opskrift på den bedste ris a la mande til jul

3.

Risalamande med Amarena kirsebær - opskrift
Julens bedste risalamande med kirsebær
Se opskriften her
Risalamande med Amarena kirsebær

4.

Risalamande kage dessertkage med digestive
En skøn kage med ris a la mande og kiksebund
Se opskriften her
Risalamande kage - dessertkage med digestive

5.

Jule panna cotta med kirsebær gelé og vanilje
Nem jule dessert med fløde og kirsebær
Se opskriften her
Jule panna cotta med vanilje & kirsebær gele

6.

Risifrutti opskrift - nem risalamande dessert
Lækker ris a la mande dessert med jordbær / rabarber kompot
Se opskriften her
Risifrutti opskrift - nem risalamande dessert

7.

Risifrutti med kondenseret mælk - sød riscreme
Lækker ris a la mande dessert
Se opskriften her
Risifrutti med kondenseret mælk - sød riscreme

8.

Risalamande med appelsinsauce - opskrift
En lækker dessert til jul med appelsinsirup
Se opskriften her
Risalamande med appelsinsauce - opskrift

9.

Risalamande med karamelsauce - god dessert
Lækker ris a la mande med karamelsovs
Se opskriften her
Risalamande med karamelsauce - god dessert

10.

Nem julecheesecake med kirsebær i glas - uden husblas
Nemme jule cheesecakes på 5 minutter
Se opskriften her
Nem julecheesecake med kirsebær i glas - uden husblas


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens over 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3500 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.