Foccacia. Sprødt og lækkert bradepandebrød med tomat og rosmarin. Sådan et lækkert brød, skal du høre om i dag.
I sommers var vi i Italien. Ahh. Hvor er det et dejligt ferieminde!
Det er første gang familien har taget så lang en biltur, men ikke sidste tror jeg?
Vi spiste os mætte og glade i de tynde italienske pizzaer og den italienske is. Italien er et skønt land! Smuk natur, behageligt klima og SKØN SKØN mad, brød og vin.
Nå det var et sidespring. Grunden til at jeg fortaber mig i ferieminder er, at jeg, ved gennemgang af mit mel-depot herhjemme, fandt en pakke italiensk tipo-00 mel.
Tipo 00 mel er en meltype med et højere protein-indhold med bedre bage og hæve evne.
Man kan bage de lækreste pizzaer, de bedste boller og det bedste foccaciabrød af den type mel.
Snart slipper mit Tipo 00lager op, men så må vi vel bare til Italien igen? Eller også må jeg vel bare til at købe mit Tipo 00 mel i Føtex, for det kan man jo heldigvis også.:-)
Jeg ville bruge det eksklusive mel til et lækkert foccacia madbrød med rosmarin og cocktailtomater.
Jeg valgte at bruge opskriften til “Verdens Bedste Brød”, kun lidt tilpasset.
Der blev tryllet et verdens bedste brød, bare som madbrød i bradepande. Et sprødt og lækkert foccacia brød med tomat og rosmarin. UhmHer kommer opskriften:
Foccacia brød med tomat – få en nem og lækker opskrift på bradepandebrød her

Ingredienser
- 8 dl lunkent vand
- 1 kg hvedemel gerne tipo 00 ell. Manitobamel evt. hvedemel og halvt durummel. Du kan skifte halvdelen eller 1/3 ud med grovere meltype eller havregryn,
- 2 tsk. salt
- 5 gram gær ca. det der kan ligge på en teske
Fyld:
- 300 gram cocktailtomater - cherrytomater Flere/færre kan bruges
- Rosmarin-kviste andre krydderurter kan bruges
- ½-1 dl olie olivenolie eller solsikke- eller rapsolie
- Groft salt
Sådan gør du
- Gæren røres ud i det lunkne vand.
- Salt og mel tilsættes og dejen røres hurtigt sammen. Du kan også røre dejen sammen i 10 minutter på røremaskinen, det skulle give en mere elastisk dej, med godt resultat (det har jeg endnu til gode at prøve).
- Du kan med fordel lave dejen om morgenen og lade den stå og boble under film hele dagen.
- Du kan også snydehæve dejen i en 50 grader varm ovn eller i en lun vindueskarm, så kan du slippe med et par timers hævning.
- Hæver dejen ved almindelig stuetemperatur, skal dejen gerne hæve 3-4 timer.
- Når dejen er færdighævet hældes den enten i en rygende varm gryde (hvis du vil lave et Verdens Bedste Brød) eller hældes i en bradepande (foret med bagepapir), hvis du vil lave et foccaciabrød/bradepandebrød.
- Skær cocktailtomaterne over i kvarte og stop dem godt ned i dejen. Læg rosmarinkvistene ovenpå og dryp med rigeligt olie og groft salt.
- Lad gerne dit brød hæve med fyld i 1 times tid (eller en halv time i ovnen på 50 grader).
- Bag dit foccacia-brød ved 200 grader varmluft i ca. 15-20 minutter. Kig til det flere gange. Brødet er færdigt når det er sprødt og gyldent
- Serveres straks
Noter
Et nemt og lækkert madbrød i bradepande med tomat og rosmarin og smukt er det også
Kan du også, som jeg, finde noget super-ekstravagant luksus extra jomfruolivenolie at dryppe på, er det bare FORNEMT (men mindre kan også gøre det 😉
Jeg fortsatte den italienske bølge med god olie også. Sjældent det kan klappe så Italiensk heldigt i mit køkken 😉
Som fyld på foccaciabrødet kan du putte skinkefyld på, så bliver det til pizzabrød som beskrevet her. Du kan også lave det til et lækkert hvidløgsbrød med hvidløgsdyp som beskrevet her
1.

2.

Idag valgte jeg cherrytomater og frisk rosmarin på foccacia brødet, helt efter det forhåndenværende søms princip.
Min potte med rosmarin i vindueskarmen trængte i den grad til at blive “beskåret”. Jeg havde købt 4 bakker cocktailtomater på tilbud til ingen penge. Perfekt!
Efter dette princip laver jeg tit mad i mit køkken.
Bruger det der er i skabene, som udgangspunkt.
Er tilbudsjæger og går ind for stop madspild, så tit må der tænkes kreativt for at få tømt lagrene. Det vælter fortsat ud af mine skabe, siger familien! 😉Skær cherrytomaterne over i kvarte og stop dem godt ned i dejen. Læg rosmarinkvistene ovenpå og dryp med rigeligt olie og groft salt.
Sikke flotte farver! Du kan også pynte med f.eks. forårsløg, så det kommer til at ligne blomster. Så bliver brødet til det populære blomsterfoccacia.Brødet er færdigt når det er gyldent og ser spiseligt og appetitligt ud. 😉 Måske skal det bage lidt længere tid i din ovn end i min?
Spis brødet som tilbehør til suppe, som tilbehør til pasta, tapas, som snack-forret og som tilbehør til en buffet.
Brødet vil også være fint til en Römertopfret måske? Brødet kan nemlig sagtens bages imens stegesoen er i gang i ovnen.
Nam. Nam. Det var tæt på at dette brød var en italiener værdig, men som sagt kan du sagtens bruge almindeligt dansk mel.
Kast dig endelig ud i det. Processen omkring brødet er lidt lang, med dobbelt hævetid.
Til gengæld skal dejen hverken æltes eller trilles, og det vinder den ved synes jeg.
Velbekomme til dig fra mig 🙂
P.S.: Er der brød til rest dagen efter kan det lunes i ovnen og blive sprødt igen. Hvis du lægger en skive ost i, og luner det i mikrobølgeovnen, så har du en nem og lækker ostesandwich.
Prøv også et koldhævet /langtidshævet foccacia brød med feta og tomat. Skal du kun bruge en lille portion, så prøv dette foccacia i airfryer.
Få andre lækre opskrifter på foccacia og madbrød her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Verdens nemmeste og beste opskrift. Sikker vinder hver gang. Tusind tak.
Hilsen hende, der absolut ikke kan bage ?
Jeg håber din opskrift kommer i ramme så jeg kan kopier den til mine opskrifter. Den ser rigtig god ud.
Hej Gitte,
Jeg har lige bagt focaccia brødet igen – denne gang med Molino Grassi tipo 00 mel (købt på Amazon, 10 x 1 kg leveret til døren for £15 (ca 130 kr incl fragt!)). Jeg koldhævede dejen i køleskabet natten over, hvilket gav en dejlig konsistens til brødet. Virkelig god opskrift – 1000 tak!
Hej
dit brød ser super lækker ud;)
men hvor stor en bredpande bruger du og kan jeg fryse brødt ned?
Hvad er fordelingen af olie og salt? Hvor meget i deje og hvor meget ovenpå?
Hej jeg ville rigtig gerne bruge denne opskrift den ser god ud. Men det kan godt være tidskrævende at pille det personlige fra det relevante, ud af den lange opskrift.
Og hvad er en tsk gær, stor klump? Hvorfor vejer du det ikke lige. Jeg skal lave en stor portion så vil jeg gerne være nøjagtig.
Men tak
Med venlig hilsen Emil
Butikskæden Menu (tidligere Super Best) har tipo-00 mel fra Manitoba i Canada med et proteinindhold på 14,3%. Pris ca 15 kr (august 2015). Det har jeg gode erfaringer med til pizza og foccacia.