Jordbær rabarber syltetøj.
Her får du opskriften på rigtig god og nem hjemmelavet syltetøj, der kan laves med både friske og frosne jordbær/rabarber.
Du kan sagtens bruge andre bær/anden frugt til syltetøjet, men rabarber og jordbær passer altså rigtigt godt sammen.
Jeg har brugt blå Melatin, som gør, at jeg kunne nøjes med mindre sukker.
Alligevel smager syltetøjet super godt. Jeg har tilsat lidt vaniljesukker, som giver en rigtig god smag i syltetøj.
Melatin kan fås i flere farver: gul, rød, grøn og sukkermængden, du skal bruge, er forskellig. Bare følg anvisningerne på pakken.
Du kan sagtens lave syltetøj uden Melatin, men så vil du skulle bruge en del mere sukker og så vil syltetøjet ikke tykne helt så nemt.
Det er slet ikke svært at lave hjemmelavet syltetøj. Bare spring på
Min nemme opskrift får du her:
Jordbær rabarber syltetøj – nem opskrift på hjemmelavet marmelade

Ingredienser
- 1½ kg rabarber friske eller frosne
- 1 kg jordbær Friske eller frosne. Du kan tilsætte flere jordbær og mindre rabarber
- 1 spsk vaniljesukker smag til
- 3-400 gram sukker smag til
- 1 brev blå Melatin rød, gul ell. grøn kan også bruges. Kan udelades
- Evt. Atamon
Sådan gør du
- Kog bærrene langsomt op og tilsæt halvdelen af sukkeret (følg anvisningerne på Melatin pakken). Smag til med resten af sukkeret til sidst. Du skal ikke bruge vand
- Kogetiden afhænger af, om du bruger friske eller frosne bær. Kog syltetøjet, til du synes det har en passende konsistens ca. ½ time. Hvis du ønsker hele bær, så skal syltetøjet ikke koge så længe. Syltetøjet vil tykne efter afkøling og efter tilsættelse af Melatin
- Smag marmeladen til evt. med ekstra sukker og vaniljesukker
- Tilsæt Melatin og lad nu kun syltetøjet koge 1 minut herefter. Følg anvisningerne på brevet.
- Tilsæt Atamon, hvis syltetøjet skal holde sig længere tid. Følg anvisningerne på beholderen
- Skold syltetøjsglas med kogende vand tilsat Atamon (husk lågene).
- Hæld straks syltetøjet på glas og luk straks får lågene.
- Stil syltetøjet til afkøling
Noter
Både frosne og friske bær kan bruges. Andre bær kan bruges
Hjemmelavet syltetøj smager bare super godt og du kan bruge både friske og frosne bær
I fryseren gemte der sig to poser jordbær og en pose rabarber (tak svigermor!).
De frosne bær blev puttet i en gryde. Der var ca. 2½ kg frugt og her skulle jeg kun bruge 3-4 dl. sukker.
Sukkermængden afhænger også af, hvor syrlige dine bær er og hvilken slags Melatin du bruger. Start med halvdelen og smag evt. til, til sidst.
Tilsæt Atamon, hvis dit syltetøj skal holde sig længe. Glassene skal også skoldes og skylles med Atamon. Husk lågene. Det forlænger holdbarheden.
Hvis du opbevarer dit syltetøj i køleskabet, vil det kunne holde sig ekstra længe.
Uhm hvor syltetøjet bare blev lækkert! Jeg blev så glad som et lille barn over min syltetøjssucces! Tænk at jeg nu officielt er sådan en der laver sit syltetøj selv! 🙂
Jeg var da nødt til at bage noget lækkert brød til alt det gode syltetøj…..

Opskrift på bollerne kan du finde her
Syltetøj smager altså bare bedst på nybagt brød…:-)
Er du som jeg sådan en der vakler i forhold til at kaste dig ud i syltetøjsprojekter kan jeg kun sige :”Kast dig ud i det og giv ikke op!”.
Hvad er forskellen på syltetøj og marmelade?
Efterhånden bruges betegnelserne vist meget i flæng. Med tiden er forskellen vist også blevet udvisket, men hvis det skal være helt rigtigt, så ER der forskel. Læs evt. mere her:
Marmelade:
- Marmelade er traditionelt lidt tykkere og koges mere ud, så de hele bær/frugtstykker ikke er synlige.
- Marmeladen koges oftest med lidt vand og pektin/gelatine (stivelse)
- Der skal være mindst 35% frugt i marmelade – bestemt af Marmeladebekendtgørelsen. Ja vildt at der findes sådan én. Du kan se den her
- Det er oftere marmelade man bruger i kager, da det er finere at bruge, uden store frugtstykker
Syltetøj:
- Syltetøj er som oftest tyndere i konsistensen
- Syltetøj kan indeholde større frugtstykker
- Indholder mere frugt end marmelade – mindst 45%
- Koges uden vand og pektin/gelatine (stivelse)
Hvad er kompot så?
- Det koges i kortere tid og med mindre sukker.
- Kompot kan koges ud, til puré.
- Kompotten kan også bruges i kager og desserter.
Få en masse gode opskrifter på hjemmelavet syltetøj og marmelade her
Få flere gode opskrifter på marmelade og syltetøj her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Tillykke med successen.
Jeg laver også alt vores syltetøj selv, så kan man også lege med sammensætninger.