Hybenmarmelade – her får du en god nem opskrift på hjemmelavet marmelade med hyben.
Hyben er noget af det bedste ved sensommeren. De små røde frugter vokser vildt langs hegn, strande og vejkanter og venter kun på at blive plukket.
Hyben er fulde af C-vitaminer og når de koges som marmelade, får de en dejlig sød-syrlig smag.
Jeg er vild med hybenmarmelade! Øj sådan en teskefuld på en ostemad, haps! 🙂
I går var min datter og jeg på tur og fik plukket en hel pose hyben. Perfekt, til dagens hybenmarmelade-eksperiment.
Det er super nemt at lave marmeladen, men dét, der tager længst tid, er at få renset de mange hyben fri for kerner.
Det er virkelig anstrengelserne værd, for halløj hvor smager hjemmelavet hybenmarmelade bare godt! Sød, syrlig, helt perfekt og farven bliver bare så flot! Verdens bedste!
Skøn marmelade til morgenbrødet, til kager, desserter eller som topping på yoghurt eller grød.
Den må du prøve. Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på nemme marmelader og kompot, du kan koge selv.
Hybenmarmelade – opskrift på marmelade med hyben og vanilje
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 250 gram hyben skyllede og renset fri for kerner
- 2½ dl vand ca.
- 100 gram sukker smag til
- 1 tsk vaniljesukker smag til
Sådan gør du
- Skyl hybenene godt og skær stilk og blomst af. Halvér og skrab kernerne ud med en teske. Kom de rensede hyben i en gryde med vand og lad dem koge ved svag varme i ca. 20 -25 minutter eller til de er helt møre.
- Blend de kogte hyben med en stavblender. Du kan blende marmeladen helt fint eller lave den lidt rustik, afhængigt af hvordan du foretrækker din marmelade.
- Smag til med sukker og vaniljesukker. Måske du skal bruge lidt mere/mindre sukker. Start evt. med 75 gram sukker og 1 tsk vaniljesukker. Mængden du skal bruge afhænger af hvor søde dine hyben er.
- Kog marmeladen lidt op igen. Supplér evt. med lidt ekstra vand, hvis du synes din marmelade er lidt for tyk.
- Hæld den varme marmelade på et skoldet, gerne atamonskyllet glas og luk glasset straks. Afkøl og opbevar glasset i køleskabet.
Noter
Marmelade med hyben smager skønt og kan laves uden syltesukker eller Melatin
Jeg vogter over mit glas med hybenmarmelade, for sikke da en lækkerbisken!
En sød, syrlig marmelade, der får konsistens a la kompot. Den minder faktisk lidt om denne abrikoskompot. Den kan også anbefales.
Tænk, at man kan trylle sådan lækkerier selv, hjemme i sit eget køkken!
Disse hyben var gratis at plukke, så denne marmelade kan laves for få kroner. Arbejdstimelønnen taler vi ikke om. 🙂
Indrømmet, hyben er ikke de nemmeste at rense, men det er virkelig besværet værd.
Hvordan renser man hyben nemt?
Indstil dig på, at det tager lidt tid. Mit råd er, at koge en lille portion af gangen, så projektet ikke bliver for stort og du “går død” undervejs.
Jeg brugte bare en teske og urtekniv. Har du plads i fryseren, kan du fryse dine hyben og herefter banke på dem med en grydeske, når de er frosne. Så kan du drysse kernerne ud.
Nogle koger også hybenene hele og presser massen igennem en si, men det tror jeg vil tage lige så lang tid.
Tips og variationer til opskriften på hybenmarmelade:
- Jeg kan godt lide at en marmelade er lidt rustik, men blend den bare helt fint, hvis du foretrækker det.
- Tilsæt evt. lidt revet citronskal eller citronsaft, så får din hybenmarmelade en mere syrlig smag.
- Smag evt. også marmeladen til med ingefær eller kanel, det giver marmeladen en krydret smag.
- Du kan også koge lidt æbler, pærer, gulerødder eller appelsin med – det både smager godt og passer godt i farven.
- Vaniljesukker kan erstattes med vaniljestang, det vil være luksus. Du kan også søde marmeladen med honning.
Hvad kan man bruge hybenmarmelade til?
Hybenmarmelade smager skønt på nybagt brød, men du kan også bruge det som fyld i lagkager eller roulader.
Prøv det også i disse syltetøjskager.
Du kan også bruge det som marmelade til ost og tapas eller til pandekager med is.
Nu ved du hvordan man kan lave marmelade med hyben. Skynd dig at plukke en portion, imens hyben stadig er i sæson.
Jeg var virkelig vild med denne marmelade. Den får en helt særlig smag og konsistens.
Selvom jeg var ved at opgive lidt undervejs, så er jeg glad for at jeg kom i mål med projektet.
Faktisk så var det jo næsten ren mindfulness at stå og rense hyben.
I hvert fald så kan du ikke lave andet imens, end at lade tankerne flyve og det kan jo faktisk være ret så hyggeligt.
Rigtig god fornøjelse med din hybenmarmelade. Jeg håber du vil synes om den. 🙂
Prøv også denne nemme abrikossyltetøj i mikroovnen eller denne brombærkompot.
Få flere opskrifter på marmelade, syltetøj og kompot her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.
