Citronkage. Værtens bedste og verdens bedste kage med citron skal du høre om nu.
En liflig, syrlig, svampet og sød citronkage, lige præcis sådan som en helt rigtig lækker citronmåne citronkage skal være.
Citronkagen er let at lave og er rimeligt fedtfattig, da den ikke indeholder meget smør i forhold til andre citronkager.
Jeg har brugt tykmælk i stedet. Masser af tykmælk.
Man kan bage de lækreste kager med tykmælk!
Tykmælk giver saftighed og fugt og får kager til at hæve så fint. Jeg bruger masser af tykmælk, men det meste bruger jeg i brød og kager.
Dagens kage med citron blev rigtig god fordi der var tykmælk i dejen, så prøv du endelig også gerne det.
På Bagenørdens Facebook-side har jeg dagen igennem postet billeder af den lækre kage og jeg ved at flere nu sidder utålmodigt og venter på opskriften.
Jeg må hellere skynde mig at få trykket på udgiv knappen. 🙂
Her kommer opskriften på:
Citronkage – svampet og lækker. Få en nem opskrift på hjemmelavet citronmåne her
Ingredienser
- 150 gram blødt smør
- 150 gram sukker
- 3 æg
- 2½ dl. tykmælk yoghurt, ymer, creme fraiche eller andet surmælksprodukt kan sagtens bruges
- 250 gram hvedemel
- 1 tsk. vaniljepulver brug GOD vanilje, gerne ½ vaniljestang
- 2 tsk. bagepulver
- 3 økologisk citroner brug usprøjtede citroner, når citronskallen bruges. Appelsiner kan også bruges
Citronglasur
- 250 gram flormelis ca.
- Citronsaft eller kogende vand
- Pynt: Revet citronskal
Sådan gør du
- Blødgør smørret 15-30 sekunder i mikrobølgeovnen
- Pisk smør, sukker og vanilje hvidt. Brug køkkenmaskine eller elpisker.
- Tilsæt æg et af gangen. Pisk godt efter hvert æg.
- Skyl citronerne og riv skallen groft og stil til side (vigtigt: brug øko-citron).
- Pres citronerne og tilsæt halvdelen af citronsaften til dejen. Resten gemmes og pensles på kagen straks den kommer ud af ovnen.
- Tilsæt tykmælk. Bland bagepulver med hvedemel og tilsæt. Vend dejen forsigtigt med en dejskraber, til melet er udrørt
- Pensl et højt tærtefad med smeltet smør og hæld dejen heri.Mit fad måler 25 cm i diameter og 5 cm. i højden.
- Bag citronkagen nederst i ovnen i minimum ca. 35-40 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Tjek den de sidste 10 minutter. Kagen er færdig, når den er gylden og gennembagt
- Pensl straks citronsaft på kagen. Saften trænger ned i kagen og gør den svampet og giver den lækreste smag.
- Rør glasur og fordel den på kagen når den er afkølet. Brug gerne citronsaft til glasuren, hvis du ønsker en meget syrlig kage
- Drys den revne citronskal på straks inden glasuren tørrer.
- Skær fine stykker kage og anret dem på dine smukkeste tallerkener.
Noter
Verdens bedste kage med citron! Svampet, lækker og nem at lave.
Servér citronkagen for din familie, dine fødselsdagsgæster, tag den med under armen og servér den som værtingekagegave.
Pep et kagebord op med kagen eller servér den som dessertkage med en klat iskoldt flødeskum til.
En skøn kage.
Sådan laver du citronkage eller hjemmelavet citronmåne – se billederne her:
Kagen var en kæmpe succes!
Min familie, der ellers ikke er de store kagespisere, var fuldstændig på halen og tog både to og tre stykker.
Selv min mand, der ellers sjældent vil smage mine kager, sprang på, helt uden overtalelse. Citronduften lokkede.
Det var altså bare en fænomenalt god kage!
“Det er godt nok en god kage den her!! Må vi tage et stykke til?”.
Selv min datter, der ellers har haft en lang “stop-sukker-indtag”-periode, stornød kagen.
Der er blevet spist lækker citronkage både eftermiddag og aften. Hvilken luksus.
Citronkagen var en nem kage at bage og den var også nem at købe ind til.
Husk lige at det er øko-citroner du skal købe.
Jeg elsker bare kagen og her i huset tager vi den med på påskevisitter. Den citron påskegule farve passer jo helt perfekt her.
Det vækker jubel når man kommer på besøg med et par citronkager under armen 🙂
En påskegul citronmåne – mon ikke den bliver budt velkommen hvor end vi kommer hén? 🙂
Citronkagen smagte fantastisk lækkert med den revne citron på toppen.
Den gode vaniljesmag trænger godt igennem i kagen og kombinationen af syrlighed fra citronen og sødme fra glasuren går op i en højere enhed.
Kagen er ret citronsyrlig, så måske du skal nøjes med almindelig vand i glasuren? Det er smag og behag hvor syrlig en citronkage skal være.
Virkelig lækker kage – ja jeg har sagt rigtigt mange plusord, men jeg kan da næsten heller ikke få armene ned.
Nu er det din tur til at bage kagen. Jeg er rigtigt spændt på hvad du siger. Er sikker på du også vil ELSKE den! 🙂
Jeg GLÆDER mig som et lille barn til i morgen.
Der er nemlig en halv kage tilbage.Jeg forestiller mig at citronsaften har sat sig endnu mere i kagen, så den faktisk er dobbelt så godt i morgen?
Det tror jeg på. Gør du ikke? 🙂
Uhm hvor var det bare en lækker kage. Måske du også skulle prøve denne lækre saftig citronkage med birkes?
Få flere gode opskrifter på lækre citronkager her:
1.
2.
3.
4.
5.
Hej Gitte
Spændende kage. Den ligner rigtig meget opskriften på Idealkage. Dén vil jeg prøve hér i påsken til mine gæster 😀
I stedet for tærteformen, kan jeg så bruge en springform? Og hvis ja, ændrer det så på opskriften?
Jeg tænker, at jeg måske kan putte gul glasur på kagen i stedet for en almindelig hvid. Tror du, dét ville være ok?
Hilsen Heidi
Er det bedre at bruge tykmælk i steder for kærnemælk? Tykmælk er jo tykkere end kærnemælk
Hvis jeg vil lave dobbelt portion, hvad skal jeg mon så bage den i?
Hej. Hvis jeg laver den tirsdag aften, er den min så stadig okay torsdag eftermiddag eller er det for lang tid?
Hej
Jeg har lavet kagen med citron og lime glasur og den var så lækker! Nu vil jeg gerne prøve at lave den med appelsin, hvor meget skal jeg bruge tænker du?
Hej
Kan denne bages i brødform istedet for tærteform
Hvis ja er opskriften så den samme med mængde ?
Tak for en god hjemmeside med masser af inspiration 🌺
Super lækker kage og endelig en kage der ikke er for sød efter min smag 🤗
Jeg kom koldskål i
Mums
Muffin klappet ikke sammen da jeg kom citron saft på men det gjorde kagen.
Muffin 20 min
Kage 34 min
175 grader varmluft
jeg har fulgt din opskrift på citronkage med tykmælk slavisk og jeg har problemer med at den ikke vil hæve ordentlig. Ca. hvor meget citronsaft skal der i? Jeg har brugt saften fra 1½ citron! Kagen er meget fugtig og ikke svampet, som du skriver. Vil det hjælpe, hvis jeg bager den noget længere tid mon?
Hejsa ….Har lige taget citron og appelsinkage ud af ovnen …de skal bruges i morgen aften …mit spørgsmål er : Skal jeg komme glasuren på i dag ,når de er afkølede …eller kan jeg vente til i morgen ?
Jeg kan se på kommentarerne, at jeg ikke er den eneste, der har oplevet problemer med bagetid og temperatur. Jeg bagte den nærmest dobbelt så længe og forøgede endda temperaturen til 175 grader de sidste10 min. Kagen smagte godt, men konsistensen var desværre ikke som den skulle være.
Den kage er skøn. Som i super skøn. Bager den sgu til kollegerne og naboerne i morgen. Og i min ovn passer bagetiden altså fint?
Virkelig god kage!!
Hvis man vil bruge surmælksprodukter i kager og brød i stedet for mælk, er det så samme mængde man skal bruge . Og tak for dine opskrifter jeg bruger mange af dem de er rigtig gode 😁
Jeg elsker elsker elsker denne citronkage. Selv mine drenge på 4 og 2 er vilde med den. Tilsætter endda mere citron😍 Men har et spørgsmål, kan jeg bruge cultura yoghurt i stedet for tykmælk? I den kanelkage du lavet står der jo man kan bruge det ene eller det andet, så tænkte om det også var muligt her?
Nu har jeg bagt citronkagen 2 gange i min varmluftovn som anvist. Begge gange er 35 min. ved 150 grader slet ikke nok. Jeg har måttet give den 50 min. og skrue op på 175 grader. Ovnens temperatur og varighed plejer at passe til andre ting, jeg tilbereder i ovnen.
Lyder rigtig lækker:) men kan se du også har en opskrift på bloggen som er uden æg?
Og der er skal 3 citroner til.
Hvilken af de to opskrifter synes du bedst om? 🙂
Kan tykmælken erstattes af ymer ?
Hilsen Astrid
Lyder lækker! Hvis man dobbler opskriften op, mon den så svarer til en bradepande str.? 😁
Jeg kan hermed bekræfte, at en tredobbelt portion passer til en bradepande. Det er samtidig lige præcis så meget, som der kan være i røreskålen på en Kitchen Aid. Jeg varmede ovnen op til 180 grader varmluft og skruede ned til 150, da kagen kom i ovnen, og det passede perfekt med 35 minutter. Kom til at bage den midt i ovnen.
Har lige bagt citronkagen med tykmælk. 35 min. ved 150 grader i min varmluftovn var langt fra nok. Den blævrede 1. gang jeg tog den ud efter 35 min. Den fik 5 min. mere og blævrede stadig. Gik på nettet og fandt andre tilsvarende opskrifter til citronkage. Der angives 180 grader i 35 min. og det gør jo immervæk en forskel. Øv, for jeg skal jo have veninderne på besøg i aften. Nu er kagen tilbage i ovnen ved 180 grader og så ser vi, hvor meget det kan redde den.
Hej
Tror du man kan bruge skyr i stedet for tykmælk?
Har lige bagt denne. Alt gik fint og den ligner din. Kunne godt bruge lidt mere citron. Men……den har en underlig bismag – lidt som gummi lugter. Mon det er bagepulveret?
Og det er vaniljepulver og ikke -sukker? 🙂
Hejsa,
Jeg har lavet en ordentlig portion hyldeblomstsaft med masser af citron, som jeg ville komme i en kage. Er det noget, du har prøvet? Jeg tænker på at følge din citronkageopskrift men komme 1 dl (?) hyldeblomstsaft i i stedet for citron.
Skøn skøn kage,
jeg har bagt den til en konfirmation, der bragte den lykke og er lige nu, ved at bage den til mine arbejdskammerater . Og glæder mig til at give dem den imorgen.
Hej Gitte
Jeg bagte din citronkage igår den er bare super lækker..
Jeg havde ikke tykmælk så jeg brugte yoghurt naturel og glutenfri mel da min far har glutenallergi. Brugte en halv dl mere yoghurt naturel og den blev bare så lækker..
Hilsen Vivi.
Jeg har nu bagt kagen 2 gange og den er lækker! MEN ved kun 150 gr varmluft er kagen HELT bleg efter endt bagetid. Du skriver noget om gylden!! Er det mon kun mig, det sker for?
Hej Gitte, jeg har den i ovnen nu, og tænker at jeg vil lave glasur med hjemmelavet lemoncurd og flormelis- så den lige får lidt mere cremet citronsmag ???
Hej,
Jeg vil bare høre om det er din opskrift x3 der passer til en braddepande? Skal bage den til 24 personer i morgen nemlig, og har kun 1 forsøg 😐
Nogen der har meldt tilbage om det passede? og gerne med nogle mål på braddepande og højde på kage.
1000 tak og hyggelig hjemmeside 🙂
Mange hilsner
Dorte
Hej, ledte netop efter en lækker opskrift til at få brugt en rest citroner da jeg faldt over din side. Det lyder rigtig lækkert med tykmælk i for saftigheden. Det eneste jeg har i køleskabet er dog en bøtte fraiche 6% tror du at den ville fungere som erstatning for tykmælk? 🙂
Vh. Josephine
Hej Gitte,sikke en fantastisk kage,mums den er god??? tak for at du deler,nu skal jeg igang med flere af dine opskrifter ?
Hilsen Jeanette
Hej Gitte
Vil bare sige: sikke en super hjemmeside du har. Tak for det.
Kan se der er mange, som har spurgt på, hvor stor din tærteform er. Du skriver 5 cm i højden, men ikke nogrt med størrelsen. Hvad med diameteren på tærtefomen, hvor stor er den?
På forhånd tak
Pia
Hej Gitte
Super kage! Der kom også lidt hakkede valnøddekerner i og hele ditto på overfladen. Måtte give den 7 min mere end de 35min (i forvarmet ovn) – men ingen problemer. Må give dig ret: Tykmælk er en god ide i kager – holder kagen fugtig.
Tak for din blog 🙂
Hej Gitte
Har du nogen erfaring med at fryse kagen? Og skal man da evt vente med glasuren, så den ikke går istykker?
Og kan a38 bruges på lige fod med tykmælk?
Mh Anna
Hej Gitte
Gik helt galt med min version af kagen…efter de 35 min ved 150 grader varmluft, var kagen stadig helt hvid og flydende indeni…. Måtte sætte den op på 200 grader varmluft i yderligere 15 min for at blive færdig… Den kan spises men konsistensen er underlig… Ligner nærmest marcipan inden i, sådan meget kompakt altså… Hvad tænker du der er gået galt ?? :/
Hilsen Tine
Hvad kan jeg bruge i stedet for tykmælk, kan ikke købe tykmælk
Hej?
Har bagt 2 stk citronkage til min søn’s fødselsdag imorgen, glæder mig så meget til at smage den?
Super dejlige opskrifter du lægger på bloggen her, og så nyder jeg at læse om din lille Kalle mand?
Bliv endelig ved!
Tak for en masse dejlige opskrifter – jeg har kun nået at prøve citronkagen af endnu, men den er altså et hit, hvor den så end kommer frem! Jeg så en kommentar om ekstra citron, og det har jeg også overvejet. Citron er godt – meget citron er meget godt 🙂
Hav en god dag!
Randi
Hej Gitte ?
Jeg fandt lige opskriften i dag og skyndte mig at bage den?
Sindssyg lækker kage – ny favorit hos os alle??
10000000000 tak for opskriften ??
Hej, tak for en super god opskrift! Er rigtig god dagen efter. Et hit herhjemme, så opskriften er gemt i arkivet.
Hejsa. Den kage ser super lækker og nem ud og må prøves her i weekenden. Men hvor stort er dit tærtefad i diameter? Og kan en springform mon også bruges?
Hilsen Gaby 🙂
Hej Gitte,
Min søn og jeg opdagede lige din opskrift, da vi søgte på citronkage. Han har nemlig ønsket sig at få det med i morgen i sfo’en til noget fødselsdagsfest.
Jeg skal bage 25 muffins. Hvis jeg fordobler din opskrift og giver dem 15 min i ovnen ved 200 grader. Tror du så ikke at det bliver godt? I hvert fald glæder vi os til at prøvesmage den 🙂
Glædelig jul!
Hej Gitte 🙂
Hvor stor (og høj) er den form, du har brugt? Skal bage den til min nervø’s fødselsdag på lørdag 👏 jeg tænker at lave en tredobbelt portion i en bradepande – mon det går? Eller vil du anbefale tre tærteforme?
Kagen smager fantastisk! Bagte den med skyr i stedet for tykmælk – det virkede fint 🙂
Hej igen Gitte, jeg ville også lige spørge om det er okay at bage den én dag inden den skal serveres, er den stadig lige så lækker dagen efter? hvis ja, skal den opbevares i køleskabet? Hilsen Shaimaa
Hej Gitte. Jeg skal bage denne kage i morgen og ville bare høre, om man kan erstatte tykmælk med sødmælk eller letmælk?
Venlig hilsen Shaimaa
Tusind tak for en fantastisk opskrift❤️
Jeg valgte at bruge saften fra en hel citron til dejen, samt saft fra en hel til pensling. Mums.. Syrlig og sød!
Hej Gitte..
Har bagt din kage i dag, den blev super god!!
Jeg brugte a38 i kagen og det virkede helt fint, den blev dejlig svampet, og smagen med den syrlige citron og den søde glasur er bare så lækker.
Tak for opskriften…den vil blive bagt igen og igen her i huset!!
Vh.
Majse
Hej
Jeg har bagt denne kage til gæster i aften – men den er faldet lidt sammen, efter den kom ud af ovnen, tror du stadig, den er god? Jeg brugte ymer i stedet for tykmælk men fulgte ellers opskriften.
Vh Maiken
Hej Gitte,
Uha for en god kage…, bagte din citronmåne her til aften, uhmmmm!
Kan kun sige, at det der var en “kollega-citron-fuldmåne”, nu ender med at være en “kollega-citron-halvmåne”…!!! :-))
Lækker, svampet og syrlig/sød kage…
Kh
Jannie
Hej Gitte, og glædelig påske til dig og din familie. I morgen skal vi have gæster, så den står på Gitte mad. Denne dejlige citronkage, dine banan muffins og en æble kage til kaffebordet. Til aften din nakkesteg med bacon og tyttebær, og til dessert din dejlige chokolade kage du skrev om den anden dag. Den med marcipan og Nutella. Så vi slutter påsken af med maner. Vi takker for alle dine dejlige opskrifter. Vh Ulla