Hasselback kartofler. I dag får du opskriften på en rigtig god kartoffel opskrift. Sprøde kartofler i ovn – en klassiker.Er du også vild med de populære hasselback kartofler?
Det er jeg og i dag får du en god opskrift på de sprøde kartofler, der er det perfekte tilbehør til rigtigt mange retter.
Hasselback kartoflerne smager skønt til en god steak serveret med skysauce eller bearnaisesovs til.
De kan også spises som tilbehør til kylling, kalkun, hakkebøffer eller til grillretter serveret med aioli til eller måske en lækker creme fraiche dressing?
Hasselback kartofler er ovnstegte, olieristede “ridsede” kartofler. De bliver særligt sprøde og lækre, fordi olien og saltet trænger ned i de smalle sprækker, der skæres i kartofler.
Kartoflerne er hurtigt færdige og tro mig, man kan spise dobbelt så mange kartofler, når de serveres på denne måde, fordi de simpelthen bare smager så godt.
Man kan drysse forskelligt krydderi på kartoflerne, men jeg synes at groft salt smag bedst men de er også fine med rosmarinkviste 🙂
Du kan også putte små bacon-skiver ned i sprækkerne og bacon giver altså bare den fineste smag til kartoflerne. Du kan finde en opskrift på lækre hasselback kartofler med bacon lige her.
Hasselback kartofler kan tilberedes i ovn, i airfryer eller på grill.
Grillen bruger jeg hvis den alligevel er i gang og ovnen ligeså. Vi kan jo ligeså godt spare lidt på energien? 🙂
Få flere opskrifter på lækre kartofler i ovn nederst i dette indlæg.
Opskriften på de lækre kartofler tilberedt i ovn, er super nem og du får den lige her:
Hasselback kartofler opskrift – lækre, sprøde og ovnstegte kartofler:
Ingredienser
- 1-1½ kg kartofler kan også erstattes med gulerødder, rødbeder, pastinak
- Ca. 1 dl olie (smagsneurtal) solsikke- eller rapsolie
- 2-3 tsk groft salt
- evt. friske rosmarinkviste
Sådan gør du
- Hvis skrællen er fin på kartoflerne og de ikke fyldt med jord, kan du fint nøjes med bare at vaske kartoflerne. Faktisk smager de bedst med skræl på (dog afhængigt af årstiden)
- Dup kartoflerne tørre og halvér evt. de største af kartoflerne, så bliver de sprødest. Skær smalle riller i kartoflerne, uden at skære dem igennem. Jo kortere afstand imellem rillerne, jo bedre. Jo større kartofler, jo længere tilberedningstid.
- Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensl kartoflerne med rigeligt olie. Giv dem evt. to gange med olien. Jo mere olie du bruger, jo sprødere kartfler. Drys med groft salt
- Steg kartoflerne i ovnen i ca. 45 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Prik i dem, og mærk efter hvornår de er gennembagte. Bliver kartoflerne for mørke, så skru lidt ned for temperaturen.
- Kartoflerne er færdige, når de er gyldne og sprøde. Servér kartoflerne straks.
Noter
Servér kartoflerne straks de kommer ud af ovnen, hvor de er sprødest.
En evt. rest kan opvarmes i ovn/airfryer dagen efter. Kan også steges på panden som biksemad. Hasselback kartofler kan også tilberedes i airfryer eller på grill Prøv også hasselback gulerødder eller hasselback pastinakKært barn har mange navne. Hvad er egentlig kartoflernes korrekte navn?
Hasselback, Hasselbach eller hasselbagte kartofler? Hvorfor hedder kartoflerne det og hvor stammer navnet fra?
Det rigtige navn er altså hasselback kartofler.
Kartoflerne kan nemlig spores tilbage til 1953 hvor en svensk kok, Leif Ellison, lavede dem på restaurant Hasselbacken på Djurgården i Stockholm (kilde: Wikipedia)
Mon ikke det “hasselbagte” betegnelse er en dansk tilsnigelse? Jeg tror det. 🙂
Hvis du var på jagt efter hasselbagte kartofler eller hasselbach kartofler, som de også kaldes, så er du altså kommet det rigtige sted hen med denne opskrift 🙂Du behøver ikke, som jeg, at halvere kartoflerne, men jeg har bare erfaret, at det er bedst, hvis de kartofler der tilberedes ca. har samme størrelse, for så bliver de nemlig færdig på samme tid.
Det er ærgerligt, hvis de mindste kartofler når at blive tørre og triste, imens de større kartofler bager færdige.
Jeg synes det fungerer så fint at halvere kartoflerne. De bliver ekstra sprøde og bliver hurtigere færdige.
Som ekstra bonus så har kartoflerne jo også flere overflader der kan sprødstege i olie=win win. Smagen er i top.
Halverer du ikke dine største hasselback kartofler, så skal du påregne lidt længere tilberedningstid.
Her i huset er vi storfan af hasselback kartoflerne.
Jeg laver gerne en rimeligt stor portion, fordi jeg ved at vi spiser mange kartofler, når de serveres på denne måde.
Skal du kun bruge en lille portion, så kan du lave hasselback kartofler i airfryer. Du kan også lave hasselback kartofler på grill
Til dagens portion var vi så heldige at bruge nye og faste kartofler, hvor skrællen var så fin, tynd og fyldt med smag.
De blev SÅ gode de ovnstegte kartofler!
Bruger du vinterkartofler, er skrællen tykkere og det kan hér være en fordel at skrælle kartoflerne.
Jeg bruger mest de nye kartofler til hasselback kartofler, når det er sidst på sæsonen.
Det er næsten synd at putte de helt nye og lækre kartofler i ovnen synes jeg, men du bestemmer 🙂
God fornøjelse med dine sprøde kartoffellækkerier.
Prøv også at bruge andre rodfrugter til hasselback metoden. Hasselback gulerødder eller eller hasselback pastinak er f.eks. også super lækre.
Få inspiration til flere lækre kartoffelopskrifter ved at klikke her, eller kig nedenfor
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.