•  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_0445

Altså hvad gør man, hvis man er helt vild med jødekager, men hader at rulle dejen ud? Altså hader sådan en dej der hænger fast i bordet, dej der skal udstikkes, overskydende dej samles, udrulles, udstikkes und so weiter?

Jamen man triller da bare en lang dejpølse og skærer den ud i tynde skiver! Jeg er nemlig sådan én, der hader dej der skal rulles ud og udstikkes! Bringer derfor en særlig stor tak til en god læser her på bloggen, der bragte mig et godt tip om Arlas nemme opskrift på jødekager. En pølse trilles og udskæres med kniv? Den skulle da straks prøves. Ingen jul uden jødekager!

Det gik rigtigt fint, jødekagerne blev en succes, sprøde og lækre. Der var lidt småudfordringer undervejs, mere herom senere.;-)

DSC_0438

Først får du opskriften på nemme sprøde jødekager udskåret med kniv:

200 gram smør

125 gram sukker

250 gram hvedemel

1/4 tsk hjortetakssalt.

Kanelsukkerdrys af: 1 spsk sukker

1 tsk. kanel

1 sammenpisket æg.

DSC_0444

Sådan gør du: 

Rør smør og sukker godt. Brug gerne røremaskine. Bland mel og hjortetakssalt og tilsæt lidt efter lidt. Saml evt. dejen med hænderne. Lidt varme blødgør smørret, og får dejen til at hænge bedre sammen.

DSC_0420

 Lav to pølser af dejen. Arla foreslår 6 cm. i diameter, jeg lavede mine lidt mindre. Jødekagerne hæver næsten til den dobbelte størrelse under bagningen, så du bestemmer størrelsen. Mine var lidt små men måske en ok størrelse alligevel? Der skal jo også være plads til andre julesmåkager på tallerkenen (og i maven?) (hvis man altså har 7 dåser at vælge imellem…;-)

DSC_0424 Sæt dejstængerne til afkøling i køleskabet en times tid. Vær opmærksom på, at stængerne sætter sig under afkølingen og derfor får en oval form efter udskæring. Jeg skulle vist have trillet stængerne om inden jeg skar dem ud, men reddede kagerne ved at klemme dem runde med fingrene i stedet. Det gik. Det skal gå lidt tjept med at skære kagerne ud, inden dejen bliver alt for varm, så hænger den nemlig fast i kniven.

Arla fortæller at dejen skal skæres tyndt ud, men det lykkedes altså ikke for mig. Jeg lavede derfor små kager af ca. 3 millimeters tykkelse.

DSC_0428 Jeg trykkede kagerne lidt fladere og tyndere. Dyp evt. håndfladen i en lille smule mel. . Måske det kan lykkes dig at få skåret dine kager tyndt ud fra starten? DSC_0429Jeg brugte den gode økologiske kanel fra Urtekram. 
DSC_0427Pensl kagerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker.DSC_0430 Jeg var vist lidt for optimistisk i min tro på hvor store kagerne ville blive. I hvert fald havde jeg lavet overdrevent stor plads imellem kagerne. Mindre kan gøre det… 😉DSC_0433 Bag kagerne 6-7 minutter ved 175 grader varmluft, eller indtil de er gyldne og sprøde som vist her.

Løft hurtigt kagerne over på en rist så de hurtigt kan afkøle. Husk: Du må først putte dem i en kagedåse når de er helt afkølet. DSC_0436En kage i hånden, er bedre end ti på taget…;-)DSC_0439 Så er der jødekage-smagsprøver og de blev faktisk ganske fine, også selvom det var på den hurtige måde og udskåret med kniv.

Så blev der alligevel jul i det lille hjem. Jødekager uden bøvl 🙂DSC_0443Kagedåse nr. 7 blev fyldt. 😉DSC_0447


  •  
  •  
  •  
  •  
  •